Демокрацията в България е под сериозна заплаха

Още от автора

1. Свобода на личността;
2. неприкосновеност на собствеността;
3. свобода на словото и печата;
4. свобода на вероизповеданието.

Това са четирите основи на демокрацията. Липсва ли само една от тях в някое общество, това означава, че в него просто няма демокрация.

У нас, за съжаление, положението с третия стълб се влошава все повече, тъй като през изминалата година страната ни беше поставена на 100-на позиция в индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“. Това означава, че сме на последна позиция в Европейския съюз и непосредствено преди страни от Третия свят – Кот д‘Ивоар, Гвинея и Сейшелите, които са съответно на 101-во, 102-ро и 103-то място. В доклада за България се споменават нападенията над репортери по време на изпълнение на служебните им задължения, както и натискът върху журналисти, отправян чрез заплахи и пряко упражнявани върху тях криминални прояви.

След шестцифрената глоба, която Комисията за финансов надзор наложи на „Икономедиа“ – медийната група, към която принадлежат вестниците „Дневник“ и „Капитал“, твърде вероятно е в следващия индекс на „Репортери без граници“ да паднем още по-ниско. Тревожното в случая е, че се нанася директен удар върху медия, която определено не се харесва на един кръг от новобогаташи, обвързани с модела „Кой“. Нещо повече – у нас е пълно с медии, които се финансират по мистериозни способи, но тях никой не ги закача. Защо?

Преди няколко години в Македония беше безпрецедентно унищожена най-гледаната частна ефирна телевизия „А1“. „А1“, особено що се отнася до информационните емисии, защитава активно човешките права и ясно поддържа ненасилственото разрешаване на етническите конфликти в страната, особено по време на военния конфликт през 2001 г. Дълги години единствено тази медия представя нарушенията по време на изборните процеси в Македония. През 2000 г. телевизията печели награда за обективно информиране по програма на Асоциацията на журналистите на Македония, а през 2003 г. печели награда за гражданско общество и демокрация.

На 31 юли 2011 г. телевизия „А1“ преустановява излъчване поради фалит, причинен от ареста и блокирането на банковите сметки на собственика на телевизията Велия Рамковски. Голяма част от македонското общество остава с впечатление, че тогавашната власт нанася директен удар върху опозиционната медия, опитвайки се да запази своя комфорт.

През 2014 г. Македония заема 123-тото място в индекса на медийната свобода на „Репортери без граници“, което я нарежда непосредствено преди Ангола, Гватемала и Колумбия. Ние не сме никак далеч от югозападната ни съседка, при това не само географски. Стремително се придвижваме все по-назад в класацията на „Репортери без граници“, като през 2004 г. сме заемали 38-мото място. Щом сега сме на 100-ната позиция, колко му е да паднем с още 23 позиции?

„В Италия държавата си има мафия, докато в България мафията си има държава“
, каза неотдавна в едно телевизионно интервю италианският писател Роберто Савиано, който е осъден на смърт от италианската мафия и живее под непрекъсната 24-часова охрана. Може би закриването на медии е следващата стъпка, която ще предприеме олигархията, за да запази своя политически, финансов и обществен комфорт. Случи ли се това, считайте, че с демокрацията у нас е свършено.

Журналистическата гилдия и политическите партии, без значение дали управляващи или в опозиция, най-малкото трябва да изразят ясна позиция по отношение наложената на „Икономедия“ глоба. Обществото също би трябвало да ангажира вниманието си върху този проблем, защото опазването на демократичните устои, в частност на свободата на словото, не е работа само на журналистите и политиците. То е задължение на всеки един човек.

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...