Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чао разум, здравей пропаганда

22 Thursday 2015, 09:44 часа • 3557 прочитания

Човешката глупост, която най-често се поражда от мързела да се информираме качествено, може да сътвори много повече небивалици, отколкото познанието би могло да опровергае. Някои политически и бизнес кръгове много добре знаят това и умело се възползват от модерните инструменти за манипулация.

Голяма част от страниците в социалните мрежи, блоговете и сайтовете за алтернативна информация не са нищо повече от източници на пропаганда, предназначена за манупулиране на лековерните хора, които преобладават в повечето общества по света. Тези „медии“ са много повече на брой от качествените и са далеч по-агресивни, което усилва влиянието им върху аудиторията. "Дръжте лошия", нерядко се случва да изкрещи някой радикален елемент, а народът скача разярен, без да се замисли дали залепените на някого етикети отговарят на истината. Какъв по-добър пример за масовa наивност и повсеместна нелепост?

Текстовете и колажите на анонимните автори на алтернативна информация доста често са неграмотни. Обикновено некомпетентността им си личи добре, но тя не им пречи да повлияят на някого, когато страхът му е по-силен от неговия разум. Те бълват откровени лъжи, спекулират с факти, всяват абстрактни страхове у аудиторията, изопачават историята, пренебрегват или откровено отричат науката, толерират религиозно и етническо напрежение, възвеличават диктатори и режимите им, лепят етикети, унищожават личности... Масони, илюминати, рептили, HAARP, мистериозни триъгълници под път и над път, световен заговор, евреи, план „Ран-Ът“, шистов газ... Безкраен е списъкът с дебнещото ни отвсякъде зло.

„Не си ваксинирайте децата!!! Ваксините са измислени от илюминатите с цел да редуцират населението!!!“ Заглавия от този вид се срещат твърде често, нищо че благодарение на ваксините са преборени много смъртоносни болести, които са сеели нещастие в продължение на векове. Много хора, в резултат от породените от тази нелепа конспиративна теория страхове, рискуват здравето на малките си деца, категорично отказвайки да ги ваксинират срещу опасни болести. Тоест, ако на някои ни е забавно да четем такива бисери, то за други пропагандата е вредна, дори е опасна.

„Внимание, тровят ни с храните!“ Това е друго често срещано заглавие. Храните ни са пълни с Е-та (или с химия, както често се казва), пише в много здравни журнали. Доказано е, че някои оцветители и консерванти са вредни за здравето, когато се приемат в много големи количества, което стимулира конспиративните теоретици да твърдят, че това е част от злия световен заговор. Може би някои ще се изненадат, че същите т.нар. E-та (или наричани още „химии“) се съдържат във всичките плодове и зеленчуци, с които ни е дарила майката Земя. Тоест, напълно безвредна храна на практика няма. И илюминатите, рептилите или каквито и да било други въображаеми приятели няма как да са виновни за това. Проблемът е, че тази информация обикновено се вписва от некомпетентни хора, информиращи се от недостоверни източници, които се водят от принципа, че паниката никога не е излишна, дори и когато няма основания за такава.

С още повече устрем се всява смут по отношение ГМО храните, нищо че науката нито е потвърдила, нито е отрекла категорично опасенията, че са вредни за здравето. Нито съм привърженик, нито пък съм противник на генетично модифицираните храни. Но невежеството на тази тема е отчайващо голямо. Много ми е любопитно какво имат предвид хората, когато казват: "Не искам децата ми да ядат гени!" Ако не гени, то какво искат да ядат децата им? Антигени ли? А може би камъчета и песъчинки?

Хилядолетия наред човекът се е месил в делата на природата, като изкуствено е селектирал по-добрите сортове, за да имаме днес плодовете и зеленчуците във вида, в който ги познаваме. С генетично модифицираните храни може да бъде преборен световният глад - един от най-големите глобални проблеми, тъй като добивът от тях е много по-голям и някои такива плодове и зеленчуци могат да издържат при всякакви климатични условия. След като тази технология може да се усъвършенства, така че всички разумни или неразумни опасения да отпаднат, защо е нужно да я отричаме панически с такъв категоричен замах?

Над 80% от американците подкрепят идеята задължително да има предупредителни етикети върху храните, които съдържат, забележете, ДНК! Не консерванти, не оцветители, не генетично модифицираните организми, а ДНК. Това гласи проучване, публикувано преди дни в Washington Post. Тъкмо до това води доверието в пропагандните източници – до отчайващо невежество, било то научно, политическо или художествено. Пропагандата заличава години, прекарани в образователната система.

В продължение на векове науката е била потискана от посредствеността и от лишените от всякакъв смисъл догми. Съгласете се, че просто е нелепо в 21-ви век лековерно да заместваме познанието с нечии измишльотини.





Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес