Операция Aureus Hieratica – египетско-испански канал за трафик на антики във връзка с Ислямска държава

Още от автора

Търговията с антики се счита за един от начините, по които се самофинансира групировката „Ислямска държава“. Предметите идват най-често от Египет, Ирак и Сирия, като организирани групи им намират купувачи главно в Западна Европа. Докато египетските антики са предназначени главно за черния пазар, но предмети от Сирия и Ирак достигат най-вече до частни колекционери.

В края на януари, започнаха да се появяват детайли около специализирана операция, координирана между ЮНЕСКО, Европол и Интерпол, насочена срещу канал за трафик на антики. Според новите сведения, става дума за египетско-испански канал за антики, вероятно създаден за финансиране на джихадистката групировка „Ислямска държава“. Операцията е наречена Aureus Hieratica.

14 европейски държави – Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания и Великобритания – се включиха в „Операция Ауреус“. Допълнително, две държави извън ЕС също са участвали в операцията – едната е Египет, където са арестувани двама души, а коя е другата държава няма информация. Към момента текат 38 разследвания, свързани с операцията.

Продължила повече от 5 месеца (от 2 юни 2014 до 19 ноември 2014) и ръководена от Испанската гражданска гвардия и кипърската полиция, в хода й са проверени над 2300 дилъри на предмети на изкуството и антики, аукциони, магазини, сайтове за онлайн търговия, летища, пристанища и гранични пунктове в 14 държави. Проверени са 6 244 лица, 8 222 леки коли, бусове и камиони, както и 27 кораба и лодки. Засега арестуваните са 35 души, а иззетите антики са 2 289.

Испанската журналистка Алехандра Елорса от El Mundo обяснява, че операцията на испанската полиция не е насочена конкретно към терористична група, но според сведенията от задържани, може би има връзка. Като допълнение, директорът на Гражданската гвардия, Арсенио Фернандес де Меса съобщава пред El Mundo, че „джихадисткият тероризъм може би се финансира или търси спонсориране с търговия на исторически предмети с голяма стойност“.

По данни на британския вестник Mirror, испанските власти са заловили банда, която се е занимавала с трафик и продажба на египетски антики, с цел „финансиране на „Ислямска държава“, като печалбите са отивали директно в джихадисти, свързани с групировката. Полицията е засякла корабен товар от Александрия, пристигнал в испанския град Валенсия, но най-вероятно трафикантите са изнесли част от предметите към Барселона и околността.

Досега 36 антични предмета са били иззети от властите, като най-вероятно те са откраднати от археологически обекти около Саккара и Мит Рахина, на 20 км. от египетската столица Кайро. Заедно с предметите полицията открива 10 000 евро в кеш и мобилни телефони, като са арестувани четирима египетски трафиканти и един испанец, продавал предметите на европейския черен пазар за антики.

По предварителни данни стойността на 36-те предмета е между 200 000 и 300 000 евро. Вероятно цената им на черния пазар е малко по-ниска, но не се знае колко точно предмети са продадени и изнесени от каналджиите. На арестуваните са повдигнати обвинения за „трафик на културни ценности, пране на пари и принадлежност към международна престъпна организация“.

Докато за Кипър няма известна информация какво е открила полицията, то за България вече излязоха няколко факта. В края на две разследвания, извършени между 26 ноември 2014 и 26 януари 2015, българската Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е иззела над 2000 предмета с културна стойност в рамките на 36 по-малки операции в 11 града. Конфискувани са компютри, средства за комуникация (може би телефони, мобилни устройства), метални детектори, радари, оборудване за почистване на антики, каталози с антики.

От данните на Европол не става ясно дали арестуваната група има връзки с други групи от организираната престъпност из държави от ЕС. Не е ясно също колко точно хора са арестувани, както няма и информация относно какви конкретно предмети ДАНС са открили, докато са „разследвали един от най-големите частни музеи“ в страната. Не се посочва информация за този „музей“, но вероятно става дума за голяма лична колекция от антики.