Виновен ли е Путин?

Още от автора

Убийството на опозиционния лидер Немцов разтърси света. Председателят на руската партия ПАРНАС и един от основните противници на президента Владимир Путин беше застрелян с четири куршума в петък вечер (27 февруари) в Москва, много близо до Кремъл.


Допускам два варианта: или наистина Путин и хората, които го назначиха на власт, са толкова обезумели, че да поръчат убийството на свой противник само 2 дни преди планирани срещу руския президент протести (наречени „Пролет“, по подобие на „Арабска пролет“), или на някой му се иска те да ескалират, тъй като много хора биха се възмутили от този чудовищен акт. Живеем в много смахнат свят, а Русия никак не е спокойна страна - само това е сигурно. За което, разбира се, без съмнение руският президент има огромна вина.

Нито една от тези две опции мен не би ме учудила. Това убийство може да се разгледа като начин руският президент да покаже на всички останали какво ги чака, ако не са послушни. Нещо, което се случва в Русия не за първи път.  

От друга страна, Путин има противници както в Русия, така и извън нея. Някой от тях може да се е надявал, че много хора биха приели случилото се първосигнално и биха били убедени в пряката вина на Путин. Както, впрочем, се и случи.

Който и от посочените по-горе варианти да е верният, Путин и в двата случая е отговорен. Най-малкото защото той управлява в Русия вече 15 години (освен в периода, в който президент беше Медведев, но конците му пак бяха теглени от него). И значително допринесе за това Русия да е страна, в която човешкият живот няма абсолютно никаква стойност.

Да, макар и само частично, Путин успя да възстанови влиянието на Русия на международната сцена, намаляло значително по времето на управлението на Елцин. Това със сигурност е в плюс за страната. Но изобщо не пожела да избави Русия от казармения ѝ облик, от корупцията и от незачитането на свободата.

Никой разумен човек не би подценил тъмната страна на руския президент. Самият той е същинска част от свирепа олигархична групировка. А руската олигархия не зачита никой и нищо, освен себе си.

Обикновеният човек в Русия, благодарение и на неговото управление, е най-безгласната буква в руското общество. Практика на Путин е да репресира и да се саморазправя със своите критици – били те олигарси, политически опоненти, журналисти или други.

Факт е, че Русия е в дъното на индекса на „Репортери без граници“ по медийна свобода. И естествено, че ще е така – все пак свободните медии биха могли да подкопаят всяка нагла власт. А най-чудовищното по отношение на медиите в Руската федерация е, че всяка година в страната биват убивани десетки журналисти.

Ето затова, без значение кой е поръчал убийството с 4 куршума в гръб на Борис Немцов, Путин със сигурност има вина. Русия е това, което е днес, в резултат от неговото управление.