Къде е Путин?

Още от автора

Интернет гъмжи от слухове, тъй като никой не е виждал руския президент публично от 5 март насам. Бил извършен държавен преврат в Москва, Путин бил свален от власт и държан в плен, даже бил мъртъв, твърдят някои. Според други пък той се лекувал в болница, бил станал баща в Швейцария... Догадките нямат край.

В официалния сайт на руския президент е публикувано пиарско видео по случай 8 март, на което Путин разговаря в сградата на Президентството с дами, представителки на всичките обществени сфери - културна, образователна, спортна и др. В 15-минутното видео Путин стои с развълнуваните госпожи на пълна с разкошни блюда маса, разказва им истории и смешки, а те пламенно му благодарят за всичките хубави неща, които той прави за благото на тяхната сфера. Видеото е публикувано по случай женския празник, но е заснето преди неговата дата.

Със сигурност скоро ще разберем дали всичките слухове за опит за държавен преврат и т.н. са истина. Но от самото начало на създалата се атмосфера на безпокойство за съдбата на руския президент, аз правя асоциация с онзи момент през зимата на 2013-а, когато Бойко Борисов, току-що подал оставка като министър-председател след масови протести в цялата страна, бе приет с високо кръвно в болница.

Кръвното налягане на бившия-бъдещ премиер беше зорко следено от всички медии, а нацията трепереше от вълнение колко е то днес, замисляйки се какво ще правим всички без него. Ако си спомняте, веднъж дори и Патриархът беше посетил Бойко Борисов в болницата.

Дали пък изчезването на Путин от публичното пространство, както и слуховете за държавен преврат и дори за неговата кончина, които се пускат ежедневно, не са просто една такава пиар кампания, целяща да предизвика притеснение у руските граждани, които да си дадат сметка колко по-страшно би било без него?

На фона на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, чувствителното снижаване на рублата през последните месеци, боевете в Украйна и анексирането на Крим, подобна стряскаща атака само би била в полза на Путин.

От друга страна, ако все пак се окажат верни конспиративните теории, че Путин е свален от същите тези кукловоди, които го назначиха за президент през 1999 г., поне аз не виждам как слагането на нова кукла на конци на президентския пост би променило все по-засилващата се липса на либералност в руското общество.

Все пак тук говорим за системата в най-голямата по площ страна в света, страна с много атомни оръжия и голямо геополитическо влияние. В нея едва ли е от особено значение кой друг симпатичен за народа човек ще бъде този, който официално е седнал на президентския престол, когато той, освен да изпълнява стриктно заръките на задкулисието в Кремъл, няма друг избор. Тоест едва ли нещо би се променило съществено, ако скоро се окаже, че Путин вече не е на власт.