Пациентите – последната дупка на кавала в родното здравеопазване

Още от автора

Кой е министърът с най-висок рейтинг? Здравният. Доволни ли сме от здравеопазването? Не сме. Тогава защо го харесваме толкова много? Защото популистки сочи с пръст ромския етнос във всеки удобен момент...

Не твърдя, че предшествениците на Москов до този момент са били по-добри или по-лоши министри от него. Но това доверие не ви ли се чини доста абсурдно? Защо на толкова ранен етап се предоверяваме на министър, в чиято сфера, която касае пряко всички ни, е пълно с проблеми, които от десетилетия чакат да бъдат решени?

Чудесно е, че Москов влезе в положение на лекарите, осъждайки нападенията срещу тях. Друг е въпросът, че меко казано беше противно заклеймяването от негова страна на цял един етнос, по-голямата част от който съвсем умишлено се държи в невежество и нищета от родните политически инженери, за да изпълняват отредената им от тях роля на евтини електорални единици. (Поне за мен тази недопустима за един министър постъпка, която без съмнение му напомпа рейтинга, е напълно достатъчен повод, за да не изпитвам доверие към него).

Но кой ще влезе в положение на пациентите, които в здравната система са последната дупка на кавала? Сещате ли се за поне една пусната за обществено обсъждане от Министерството идея през последните години, която наистина да е била чувствително облекчителна за пациентите? Нима идеята за затрудняване на възстановяването на здравните права на хората, които поради някаква причина не са си внасяли осигуровките през годините (която причина в България най-често е бедността), беше в полза на пациентите?

Когато виждам, че мои сънародници са принудени да плащат от собствения си джоб за здравни услуги, въпреки че имат осигуровки, тъй като джипито им има зададен лимит за направленията;

когато трябва да обиколиш няколко лекари уши-нос-гърло, за да си излекуваш една ангина, да не говорим за по-сериозните забопявания;

когато лекари без свян изискват почерпки от пациентите;

когато изборът на екип се явява като задължително условие, за да ти бъде обърнато адекватно внимание, определено мисля, че не лекарите, а пациентите са най-потърпевшите от болната ни здравна система.

Докога директори на болници ще злоупотребяват със средства за здравеопазване?

Докога лекари ще си позволяват да поставят фалшиви диагнози на пациенти, само за да им вземат парите?

Докогато хора ще умират, защото линейки закъсняват с половин-един час?

Докога ще се счита, че най-възрастните хора не се нуждаят от адекватна животоспасяваща помощ, защото са стари и би се приело за естествено да умрат?

Проблемите за пациентите в здравеопазването са още купища. И те със сигурност няма да се решат само с популизъм...