Да те убият, само защото си по-слаб

Още от автора

Много от животните, които обитават джунглите, унищожават по-слабите от техния животински вид, за да има повече храна за по-силните. Така, за съжаление, постъпват и някои хора в България, въпреки че живеем в 21. век...

Мъж, помислен за бездомник, е починал преди дни след побой, нанесен му от охранители на мол, стана ясно вчера. Впоследствие се оказа, че човекът не е бил нито бездомен, нито пък е бил клошар, но това няма абсолютно никакво значение.

Този случай е поредната арогантна проява на неуважение към личността на по-слабия, за когото никой не би се застъпил. Но този път тя е с трагичен завършек.

Ако искате да разберете какво е едно общество, вижте му отношението към по-слабите. Прекалено често явление е незачитането и дори потъпкването на по-слабия у нас, без значение дали той ще е бездомник, клошар, човек с физически недъг, представител на някое от малцинствата, бежанец или просто изпаднал в нищета или в някаква друга беда човек. И тази неприязън към по-немощния се среща във всичките словете на обществото.

Този случай бе отразен бегло от медиите и най-вероятно ще се забрави бързо. Може би има хора, които дори няма да разберат за него. А представяте ли си как би бил отразен този побой, завършил със смърт, ако извършителите бяха представители на някое от  малцинствата, а жертвата беше „нормален“ човек?

Вероятно такива побои се нанасят не само от охранители в молове, а и от такива в нощни клубове, казина, елитни ресторанти, хотели и на други „свещени“ обществени места, където слабите не са добре дошли.

Утре на всеки може да му се случи да попадне неподходящо изглеждащ, каквото и да означава това, на някое обществено място, където е прието да се разхождат само „нормални“. Всеки може да бъде набит или дори убит, задето си е позволил да се отклони от модните тенденции, например. Ето затова е много важно как ще реагира обществото на този случай.

Дъното, което сме достигнали в отношенията помежду си, е толкова дълбоко, че само ни остава да приемем със закон да има предимство този, който е с по-скъпата кола, както е в някои държави от т.нар. Трети свят, за да затвърдим този широко разпространен принцип.

Сигурен съм, че повечето хора напълно добре осъзнават, че постъпката на охранителите от мола е чудовищна и нищо не би могло да я оправдае. Но докато не изкореним от духовния си свят толерантността си към бабаитлъка изобщо, подобни случаи все ще има и всеки от нас би могъл да бъде на мястото на жертвата.