НРС: „Отделни държави“ са правили опити за провокиране на междуетническо напражение у нас

Още от автора

Обезпокоителен е докладът, разкриващ предизвикателствата пред Националната разузнавателна служба (НРС) през изминалата 2014-а година, публикуван на сайта на НРС (http://www.nrs.bg/za-nas/priority).

В него са отбелязани опитите на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към  провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация. За съжаление само можем да предположим кои са държавите, които са правили тези опити, тъй като те не са конкретно назовани в доклада.

Поне аз не съм се съмнявал в това, че изобщо не е случайно насъскването на мнозинството срещу малцинствата, което от около половин година бълва усилено през пропагандните медийни източници, особено срещу ромите. То започна точно след като се смени правителството.

Едва ли е просто съвпадание и умишленото всяване на с нищо непровокираната омраза срещу сирийските бежанци в българското общество, което просто не е спирало в последната година и половина. Омраза, която доведе до няколко случая на меко казано грозни прояви към бягащи от войната семейства.

„Етническата карта“, която напоследък доста често се споменава от някои политици в България, е много удобен коз, който би могъл да бъде използван от чужди правителства, за да бъде принуден Брюксел да изпълни някои техни желания.  В противен случай, ако има проявления на евентуално напрежение на негова територия, и то в традиционно несигурния балкански регион, целият Европейски съюз би бил поставен в много неизгодно положение. Особено сега, когато сме свидетели на кризата в Украйна. Затова Брюксел не би допуснал това.

Прави впечатление, че този доклад излиза само десетина дни преди един български националист с проруски уклон да започне да призовава за етническа и верска толерантност в медиите, което е твърде нетипично за него поведение. 

За съжаление българското общество много лесно се поддава на всякакви популистки спекулации, които го отнасят в погрешна посока.  Във Фейсбук, например, националисти организират антиромски протест в София, който те възнамеряват да проведат на 2 май. Предвид факта, че го организират цял месец преди това, явно е, че се цели той да бъде голям. Затова изпитвам тревога докъде може да доведе всичко това.

В доклада на НРС се споменава и това, че са били засечени опити за вербовка на български граждани, които да окажат влияние на външнополитическите позиции на България, така че те да бъдат угодни на някои чужди интереси.  В доклада пише още: „През изминалата година продължи активността на различни чужди специални служби по отношение на Р. България, сред които се открояваха и служби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони.“  

Ето какво се отбелязва в  прогнозата за настоящата година, която прави НРС в същия доклад: „С отчитане на политическите позиции и ориентираност на Р. България, през 2015 г. ще продължи активността на определени чужди специални служби по отношение на страната ни (...) С продължаването на кризата в Украйна и конфликта ѝ с Русия вероятността от запазване през годината на рисковете по отношение на енергийната ни сигурност е голяма.“

Пълния доклад на НРС за 2014 г. можете да го прочетете като последвате  посочения в началото на този текст линк.