Глоба за всичко, което мърда

Още от автора

Представителите на политическата власт ни делят на какво ли не, само и само да ни хвърлят пясък в очите за своята калпавост - на граждани и провинциалисти, на роми и българи, на работещи и пенсионери, на шофьори и пешеходциНие пък почти винаги безкритично им се поддаваме, настройвайки се едни срещу други.

С 200 лв. ще бъдат глобявани паркиралите в градинки, в паркове, на детски площадки и на тротоари (освен ако на тротоара не е специално обозначено, че паркирането е разрешено), реши преди Великденските празници на първо четене парламентът с промени в Закона за движението по пътищата, предложени от депутати от ГЕРБ. Този въпрос тепърва ще се обсъжда на още четения в Народното събрание, преди да влезе в сила. Все още не е окончателно приет.

Бих одобрил повишаването на глобите за неправилно паркиране. Oправданието „паркирам на тротоара, защото няма къде другаде“ не е сериозно, защото няма причина да бъдат ощетявани всички граждани заради проблем, който засяга конкретно собствениците на автомобили. Все пак не е уместно да прехвърляме своите проблеми върху други хора.

Но десетократното повишаване на глобата (в момента тя е 20 лева) е наистина прекалено. Нещо повече - само да се налагат глоби, при това толкова големи, без да се предоставят реални решения на проблема с малкото места за паркиране, поне на мен ми намирисва на некадърност и на общински рекет и репресия.

Нелепо е, че хората, които позволиха презастрояването на София, Пловдив и Варна през последните 25 години, за да се облагодетелстват и самите те; които допуснаха и маргинализирането на т.нар. провинция, което принуди половин България или да се пресели в София, или в чужбина, сега гласуват тези глоби.

Най-вероятно основната цел на тази законова промяна е събиране на глоби, които да пълнят порочната хазна, предназначена за изхранване на държавни чиновници, а не за улесняване на гражданина, който същите тези държавни служители превръщат в крепостен поданик

Напоследък се построиха много велоалеи, благодарение на средствата, които се оптускат безвъзмездно от ЕС, което е наистина чудесно. Вложиха се и много средства за комфорта на пътниците в градския транспорт, макар и далеч не по всички линии. Но собствениците на автомобили, съгласете се, също са хора. Колко обществени паркинги са построени в София със средствата, които се събират от глоби и такси за синя и зелена зона, в които паркирането се заплаща? Нито един. Щом е така, тогава за какво се изразходват тези пари?

Нито София, нито някой друг от по-големите градове в страната ни не е чак толкова голям и пренаселен, че да няма достатъчно места за паркиране. Категорично не приемам становищата от сорта на „Сульо и Пульо се качиха в коли, затова градът ни се задръсти“. Или пък „Не е задължително всички да живеем в София“. Това е никому ненужно настървение. Защото и Сульо, и Пульо си плащат данъците за това, че имат коли. И не е вярно, че не е задължително всички да живеем в София. Защото същите тези политици, които ни насъскват по този начин едни срещу други, не направиха нищо, за да се развият и по-отдалечените от Столицата, Пловдив и Варна райони.

За мен е странно, че все още има хора, които считат, че колата е лукс или средство за демонстриране на тарикатлък. Ако нямаше нужда от колите, хората просто нямаше да си ги купуват. Когато, например, човек е зает и е излязъл от работа, за да свърши няколко задачи в институциите, в които обикновено работят лелички, гледащи на компютъра като на рентгенов апарат, почти е немислимо да успее, ако разчита само на градския транспорт. Изобщо на активния и зает човек ежедневно му се налага да свърши куп задачи, често на различни локации. Почти винаги това не е възможно без автомобил.

В София може би има достатъчно места за паркиране, така че да не им се налага на шофьорите да паркират върху тротоарите и в тревните площи. Ето как този проблем може да се реши поне частично.

Всичките малки улички в София биха могли да се превърнат в еднопосочни. Така едното платно би могло да се използва за успоредно или диагонално паркиране. По този начин частично е решен този проблем в много големи европейски градове, които се населяват от три пъти повече хора.

Където има такава възможност, може да бъдат изградени подземни, наземни или 2-3-етажни паркинги.

Да се разреши паркирането на някои централни булеварди, където това не би попречило на трафика. Такова е положението със софийския булевард „Прага“, например.

Тротоарите, върху които паркирането и сега е позволено, да бъдат асфалтирани, за да не се разрушават. Така няма да има и плюещи плочки, които са голям проблем за всички жители и гости на Столицата.

Задължително да се дефинира какво означава „зелена площ“. Защото някое кално междублоково пространство може да се води зелена площ, но на практика да не е. А такива в София има много, за голямо съжаление.

Където е възможно, велоалеите да бъдат преместени от големите булеварди. Tака хем ще има повече място за движение на автомобилите и за тяхното паркиране, хем велосипедистите няма да вдишват вредните изпарения от моторните превозни средства и уличната прах, движейки се непосредствено до пътното платно.