Pray for Nepal

Още от автора

Опустошителното земетресение в Непал бе със сила от 8-ма степен по скалата на моментния магнитуд и 9-а степен по тази на Меркали. Загинаха най-малко 4352-ма души, като 8000 бяха ранени. Земният трус предизвика и  лавина близо до връх Еверест, която помете лагера на изкачващите най-високата точка на Земята. Западният свят е обезпокоен от природното бедствие и много развити страни изпратиха финансова помощ, спасителни и лекарски екипи в пострадалата страна.

Но  има още много обезпокоителни неща за Непал, за които повечето европейци не знаем. Това земетресение само увеличи безперспективността на жителите на тази екзотична, поне от наша гледна точка, страна.

Съвсем накратко представям някои базови факти за Непал. Тази страна представлява една дълга и  сравнително тясна ивица, разположена в Хималаите и по протежението на тяхното подножие. Осем от десетте най-високи точки на планетата се намират на нейна територия. Името ѝ означава „свещени пещери“. Площта на Непал е малко по-голяма от тази на България (147 000 кв. км), а населението ѝ е около 30 милиона души, което е 4 пъти по-голямо от българското. В страната има над 40 различни етнически групи, като нито една от тях няма значително мнозинство, което да преобладава над останалите. Най-голямата от тях представлява едва 15.1%  от населението.

Пострадалата от това опустошително земетресение страна е една от най-бедните и слабо развити изобщо в света. По брутен вътрешен продукт на глава от населението е едва на 197-ма позиция от общо 230 държави. Причините за това са много – сред тях има исторически и политически такива, за които ще стане ясно по-долу, но най-вече поради лошото географско разположение, което е сред основните предизвикателства пред икономическото развитие на страната.

Непал няма излаз нито на море, нито на голяма река, което означава, че е ограничена възможността ѝ за търговия с други страни. Високопланинският и хълмист релеф почти не позволява изграждането на транспортни връзки между различните населени места в страната. А доколко начупеният релеф позволява изграждането на пътна инфраструктура, това става значително по-скъпо. Страната разполага с едва 60 км железопътен път, а по-голямата част автомобилните пътища не са нито павирани, нито асфалтирани.

Над 70 процента от населението живее благодарение на селското стопанство. При 30 милиона население, едва половината представляват част от работната сила. Това се дължи на факта, че близо 10 милиона (1/3 от населението) са деца под 14-годишна възраст. Грамотността също е сред най-ниските в света – едва 57% от непалците умеят да четат, като грамотността сред жените е почти два пъти по-ниска от тази сред мъжете – съответно 46% и 71%.

Освен географската обремененост, нестабилната политическа ситуация, както и последствията от доскорошната гражданска война също възпират навлизането на чуждестранни инвестиции в страната. До 1990 г. Непал е абсолютна монархия, като цялата изпълнителна власт е била в ръцете на краля. Предвид нарастващото недоволство на населението, тогавашният крал отстъпва и се съгласява страната да стане парламентарна монархия. Откакто има парламент, държавата не е имала нито едно правителство, което да се е задържало на власт повече от 2 години.

През 1996 г. в Непал избухват маоистки бунтове. Маоистите са представители на течение в комунистическата идеология, свързано с бившия китайски диктатор Мао Дзъдун. То представлява учение, което интерпретира марксизма с оглед на приложението му в Китай. Последователите на комунизма на Мао Дзъдун дълги години се опитват да свалят монархията и да осъществят своята идея за република. Така през 2005 г. се стига до гражданска война, в която загиват 12 000 души. Тогава кралят на Непал обявява извънредно положение, за да спре бунтовниците, които контролират около 70% от страната, като разпуска парламента и поема цялата изпълнителна власт. Монархията е премахната през 2008 г. и тогава страната официално е обявена за република.

Правителството на Непал няма да може да се справи с последствията от земетресението без въшна помощ. Поради тази причина то разчита на помощи от международни организации и други страни. Ние от Европейския съюз отпуснахме 3 милиона евро на Непал чрез Европейската комисия. Освен това, европейският механизъм за гражданска защита също беше активиран и изпратихме спасителни екипи. Нашата парична помощ ще се разпредели за неотложните нужди на най-засегнатите региони, в това число за осигуряване чиста питейна вода, медицинска помощ, палаткови лагери и възстановяване на телекомуникациите.

Много страни от Европейския съюз също направиха дарения и изпратиха спасителни екипи за своя сметка. Сред тях са Великобритания (5 милиона паунда), Швеция (1.5 милиона долара и 60 спасители), Чехия (800 000 щатски долара, 36 медици и 13 пожарникари), Италия (300 000 евро), Нидерландия (4 милиона евро, 62 спасители и 8 спасителни кучета), Полша (81 пожарникари, 12 кучета и 6 доктори), Гърция, Германия, Франция, Ирландия, Испания и други.

ООН, в която членуват почти всичките държави в света, отпусна на Непал помощ в размер на 15 милиона щатски долара. САЩ дари 10 милиона долара, като осигури и войници от армията, които да помагат на пострадалите и на спасителните екипи. Австралия дари 2.5 милиона долара, Турция изпрати 65 спасители, Русия – 50, а Нова Зеландия изпрати 1 милион долара като хуманитарна помощ, както и 45 спасители. Още  десетки страни по света изпратиха финансова помощ на Непал, както и спасителни и лекарски екипи.

Много частни организации направиха дарения за справяне с последствията от земетресението в Непал. Google, които загубиха свой служител в подножието на Еверест, дариха 1 милион щатски долара на пострадалата страна. Същото направиха и от Microsoft. Facebook събира средства за пострадалите в Непал чрез благотворителна кампания, като компанията вече отпусна 2 милиона долара в помощ на спасителните екипи.

Българският червен кръст започна Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал. Дарения се набират на банковата сметка на Червения кръст или чрез изпращане на SMS на номер 1466.  #PrayForNepal e хаштагът, чрез който бихте могли да намерите още опции за дарение в социалните мрежи.

Дано Непал успее да се справи с последствията от тежкото природно бедствие. И дано ние от развития свят осъзнаем, че има хора по света, които няма да могат да се преборят с бедността, ако ние не им подадем ръка.