Всяко престъпление си има конкретен извършител. Не етнос

Още от автора

Организирането на антиромски протест на 2 май, насочен срещу  800 000 български граждани, е  точно толкова нелепо проявление, колкото би било то, ако италианци излязат на антибългарско протестно шествие в Рим, задето български наркотрафиканти и крадци вилнеят на тяхна територия – нещо, за което никой друг български емигрант в Италия няма вина, освен самите престъпници. Вие как бихте се почувствали в една такава ситуация?! Със сигурност потиснати и унизени. А сега си представете какво им е на ромите, когато виждат, че техни сънародници демонстрират неприязън към тях.

Всяко престъпление си има конкретен извършител. Не етнос. Не виждам как съпротивата конкретно срещу ромите като общност би решила проблема с битовата престъпност. Не вижам как това би допринесло за преодоляването на проблема с  неграмотността, липсата на равен старт и чувството за безперспективност у много български граждани, които несъмнено водят до немотия. Има ли протест, който да не е насочен към истинския проблем, а към някакъв незначителен и изваден от контекста детайл, поне аз винаги поставям под сериозно съмнение неговото естествено възникване.

Прави впечатление, че „етническото напрежение“ се поражда все преди избори. Подозирам, че се търсят политически изгоди от този протест и предвид факта, че това се случва в навечерието на местния вот, от което печелят и играещите роля на защитници на малцинствата партии, и изпълняващите ролята на националисти политически елементи.

Протестираме против ромите, а не против болната правосъдна система, която често си затваря очите за всякакви престъпления. Не срещу партиите, които умишлено държат в невежество някои етнически, религиозни и други малцинства, за да ги използват като сигурни и евтини електорални единици. Не срещу собствените си предразсъдъци, които са една от основните причини у нас да съществува представата, че има ромски проблем. А такъв просто няма.

Ромският проблем е една политическа фантасмагория. Причината за престъпността почти винаги е само една – социалната изолация на значителна част от населението. И това е така навсякъде по света, откакто свят светува. На бедност, граничеща с мизерия, у нас са подложени българи от всичките етноси. В много по-редки случаи престъпността се дължи на алчност. А последствията от престъпленията от алчност са къде-къде по-разрушителни. Нима се свършиха едрите бандити у нас, че се спряхме на кокошкарите?

Аз съм убеден, че повечето от тези, които са обявили, че ще отидат на това събитие, всъщност не са лоши хора. Просто им е по-комфортно да не разсъждават в дълбочина на тази тема. Много е удобно за цялото общество, когато виновният за нещо е по-слабият – и за политиците така е по-лесно, и за всички нас, които гласуваме за тях. 

Възмутени сме от видяното в един репортаж по „Нова телевизия“ преди известно време, след който възникна и т.нар. event (събитие) в социалната мрежа Фейсбук. Но ние какво сме очаквали да произлезе от устите на деца, които живеят в пълна социална изолация в провинциално гето? Да рецитират „бяла спретната къщурка, две липи отпред“ ли? Какво сме очаквали от хора, които живеят в мъка, в далеч от отговарящите на живот в 21. век условия, които поради ниската си квалификация и дискриминацията към тях не могат да си намерят дори и най-проста работа, поради което се принуждават да крадат? 

Опитайте се поне за миг да си представите, че бяхте от бедно семейство и с по-тъмен цвят на кожата. Как щяхте да се чувствате, ако получавахте подобно отношение от повечето хора? Мислите ли, че и вие нямаше да живеете бедно, ако всеки път загубвахте своя човешки ранг в мига, в който ви разпознаят като различен? Какво би било вашето самочувствие, ако всички ви възприемат като човек, на който по задължение му се пада само тежкотоварната работа? Как бихте се чувствали, ако всички приемат вашата социална изолация за нещо нормално и дори твърдят, че сте мързелив и сам сте си виновен за дереджето си? Нима при такова отношение вие щяхте заживеете спрямо разбирания за нормалност на другите, вместо да го правите както си знаете?  Силно се съмнявам.

Не роми ограбиха цялата държава, за да си осигурят лукс, какъвто не биха могли и да сънуват, ако трябваше да разчитат на собствените си качества. Не те създадоха мафията, за да бъде убит българският предприемачески дух. Не те гонят инвестициите от чужбина, с присъствието на които можеше значително да се повиши стандартът ни на живот (все пак беден народ се упрявлява къде-къде по-лесно). Не те са виновните, задето на никоя държавна институция не ѝ дреме, че в страната ни има стотици опасни язовири, които застрашават живота на стотици хиляди души. Докато протестираме срещу ромите, десетки хиляди наши сънародници са под водна заплаха. Осъзнавате ли, че моят, вашият или животът на когото и да било в тази страна няма абсолютно никаква стойност, без значение дали е българин, ром, турчин, арменец или австралиец? Нима си струва да се мразим, след като всички страдаме от едно и също зло?

Може да звучи клиширано, но противно на това, което изглежда на пръв поглед, аз съм убеден, че все повече хора осъзнават, че всеки български гражданин е неделима част от нашето общество. Ако считате, че сте разумни хора, които желаят доброто на себе си и на своите деца, моля ви, не отивайте на този протест.