Защо Македония протестира?

Още от автора

Хиляди македонци протестират вече втори ден срещу правителството на премиера Никола Груевски и полицейщината, която върлува в страната. Хората скандират „Убийци“, „Мафия“, „Оставка“ и „Отивай си, Груйо“. Стигна се до сблъсъци между органите на реда и демонстрантите, сред които има десетки ранени. Възмутените граждани твърдят, че ще протестират пред сградите на властта всеки ден, докато министър-председателят не подаде своята оставка.

Какво изкара македонците на улицата?

През последните месеци Зоран Заев – председателят на македонската социалдемократическа партия (СДСМ), на няколко етапа разпространява скандални записи на разговори между хора на властови позиции, в това число и с премиера на страната. От тях става ясно, че правителството оказва сериозен натиск върху съдебната система, назначава зависими от тях хора на ключови държавни позиции, участва в големи корупционни схеми, манипулира изборните процеси и налага тотален контрол върху македонските медии. Властта винаги отрича обвиненията, твърди, че записите са фалшиви и ги определя като сценарий на чуждестранни шпиони.

Чашата на народното недоволство преля след потресаващ скандал. Във вторник (5 май) лидерът на социалдемократическата опозиция разпространи телефонен запис, на който се чува как Груевски, вътрешният министър Гордана Янкуловска и председателят на македонската ДАНС (който е и братовчед на самия премиер) се опитват да потулят смъртта на 22-годишния младеж Мартин Нешковски. Младежът е бит до смърт от полицейски служител по време на празнествата по случай победата на ВМРО-ДПМНЕ след изборите през юни 2011 г. От записа става ясно как тримата искат да прикрият полицая-извършител и да набедят друг човек за тежкото престъпление – един от служителите на охраната. По-късно полицаят получава ефективна присъда от 14 години. На предна линия на протестите от последните дни е семейството на убития Мартин Нешковски. 

Това далеч не е първият протест срещу властта в Македония в последно време. Стотици студенти, преподаватели, ученици и граждани протестираха през есента, когато депутати приеха скандален закон за висшето образование, според който студентите трябваше да бъдат подлагани на държавни изпити два пъти по време на тяхното следване – веднъж след втората година на обучението им и още веднъж след четвърти курс. Тогава се стигна до студентски окупации в много от македонските висши учебни заведения.

Кой е Никола Груевски и какви са неговите грехове?

Груевски е на власт като премиер вече 9 години, а от 2003 г. е председател на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Партията на Груевски се определя като народна партия с християндемократическа ориентация, която официално работи за влизането на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, макар и често да поглежда към Кремъл и Белград. Въпреки това, че определя политиката си като консервативна, много международни наблюдатели и анализатори считат ВМРО-ДПМНЕ за националистическа партия.

Председателят на македонските спецслужби (на македонската ДАНС), разузнавачът Сашо Миялков, е първи братовчед на Никола Груевски и син на първия македонски министър на вътрешните работи. Затова за по-кратко хората в Македония наричат потъналата в задкулисни практики власт просто „Фамилията“.

Настоящият македонки премиер е добър популист. Той е поддръжник, а до голяма степен е и инициатор на пропагандата, че България е виновна за значителна част от нещастията на Македония. За целите на тази пропаганда работят историци, активирани са медии, създават се скъпи документални и игрални филми, които се финансират чрез щедри държавни субсидии. 

Груевски е поддръжник и на мита за античната македонска история, като умело се възползва от него. Заиграването с национализма му носи много голяма популярност, като за поддържането на своя положителен имидж нарежда построяването на грандомански сгради на държавните институции в Скопие, които възникват в стиловете класицизъм и необарок. Тези строежи, в чиито първи копки и официални откривания винаги заема централно място фигурата на македонския премиер, са и част от огромна схема за източване на държавни средства, стана ясно преди години.

Македонският премиер печели всеки вот с убедително мнозинство, въпреки многото съмнения в манипулации на парламентарните избори. В македонското общество все повече нараства напрежението срещу него предвид факта, че 1/3 от македонците живеят под прага на бедността, а безработицата в страната е най-голямата в Европа – над 30% от трудоспособните македонци нямат работа. Потъпкването на опозицията също му изигра лоша шега през последните години.

Медийната цензура в Македония като символ на нарушаването на демократичните устои

Груевски обожава медийния комфорт. Преди няколко години в Македония беше безпрецедентно унищожена най-гледаната частна ефирна телевизия „А1“. „А1“, особено що се отнася до информационните емисии, защитаваше активно човешките права и ясно поддържаше ненасилственото разрешаване на етническите конфликти в страната. Дълги години единствено тази медия представя нарушенията по време на изборните процеси в Македония. На 31 юли 2011 г. телевизия „А1“ преустановява излъчване поради фалит, причинен от ареста и блокирането на банковите сметки на собственика ѝ – бизнесменът Велия Рамковски. Голяма част от македонското общество остава с впечатление, че тогавашната власт нанася директен удар върху опозиционната медия, тъй като не успява да я превърне в свой официоз, както повечето медии в страната.

През 2014 г. Македония заема 123-тото място в индекса на медийната свобода на „Репортери без граници“, което я нарежда непосредствено преди Ангола, Гватемала и Колумбия.

* * *

След последния запис, който изкара македонците на улицата, някои опозиционни лидери твърдят, че краят на режима на Груевски наближава. Демонстрантите са категорични, че ще протестират до оставка на правителството.