Оли(го)гархия

Още от автора

Журналист от bTV задава въпрос на балкански субект, приятел на премиера и собственик на футболен отбор, който има пари да покани Цеца да му пее. Пита го какво мисли за празните места на стадиона, въпреки присъствието на звездата със световна величественост. Някакъв дядо, вероятно също „бизнесмен“, се провиква: „Ни съ заяждай, бе, момче! Радвай съ!“ Възбуден от думите на дядото, балканският елемент казва на младия журналист, че е олигофрен. Също така му казва да отиде при (забележете!) финансовия министър Горанов, за да направи справка колко са продадените билети. Защото, нали, това му е работата на финансовия министър - да брои голите тумбаци по стадионите. Нарича го „олигофрен“ още няколко пъти, докато накрая го избутва демонстративно с ръка. Никой от другите журналисти не защитава своя колега, докато той се опитва да прекъсне разфучалия се бизнесменин, за да го обори. Докато всичко това се разиграва, се чува как Цеца пее: "Воли ме, воооооли!" Мила родна картинка.

Ден по-късно провинилият се Домусчиев се извинява на репортера, оправдавайки се, че реакцията му е била „плод на емоция“, а употребените думи не присъствали по принцип в неговия речник. „Ние ценим труда на журналистите и аз обещавам, че когато приключи напълно строежа на „Лудогорец Арена“ репортерите ще имат възможно най-добрите условия, за да изпълняват задълженията си,“ пише футболният бос. Отправеното от него извинение бе нормален ход, но е въпрос на преценка от страна на засегнатия дали ще го приеме. 

Въпреки извинението, очаквам декларация на ръководството на bTV по отношение на случилото се, както са правили в много други подобни случаи. Защото поведението на Домусчиев към техния служител бе недопустимо – както обидата, така и жестът на избутването. В такива моменти трябва да бъде изразявана ясна позиция от страна на всички медии, не само от тази на потърпевшите - защото всяка отправена към журналист обида е знак за неуважение към цялата гилдия.

Това отношение към журналистите, които задават въпроси на разни госпожи и господа политици, бизнесмени, държавни служители и други, не е нещо необичайно. Сред значителна част от обществото преобладава впечатлението, че журналистите са някакви лоши и вредни индивиди, които задават лоши въпроси, защото си нямат друга работа. Често се чуват такива подмятания. А повторена 100 пъти, една лъжа започва да се възприема като истина. Малко са хората, за жалост, които си дават сметка, че без Четвъртата власт демокрацията в едно общество би била невъзможна.

Междувременно стана ясно, че премиерът и някои министри от правителството са летели вчера с военен хеликоптер, за да люпят семки на концерта на Цеца в Разград. Хвала на политическия ни елит за музикалния му вкус, хвала и за хеликоптера. За всичко хвала!

Силно се надявам, че обществото няма да подмине с лекота тези поредни безпардонни проявления от страна на невъзпитани и нагли хора, които имат претенции да са някакъв елит, бил той политически или бизнес такъв.