Как живеят македонците?

Още от автора

Докато през последните години македонският премиер Никола Груевски отделя стотици милиони евро за мегаломански строежи на сгради и паметници в централната част на Скопие (опитвайки се чрез тях да затвърди националмакедонизма, с чиято помощ той се задържа на власт близо 10 години), много голяма част от югозападните ни съседи живеят бедно.

Проблемите в Македония далеч не са едва от днес

След колапса на Социалистическата федеративна република Югославия, който се състои в началото на 90-те години, икономическото развитие на новата държава Македония се възпира от лошата инфраструктура и от гръцкото икономическо ембарго, дължащо се на посредствените спорове между двете балкански държави (Македония и Гърция) за името на югозападната ни съседка и за визията на нейното национално знаме.

Още по време на югославския си период Македония е икономически най-неразвитият регион в Западните Балкани, заедно с Косово. И до днес властта в Скопие е задкулисно свързана с Белград и Москва, макар и вече повече от 20 години Македония да е независима държава.

През 2001 г. в страната избухва етнически военен конфликт, който привършва с Охридските споразумения, в които се включва приемането на албанския език за втора официална реч в Република Македония и увеличаване на участието на етническите албанци в правителствените институции, полицията и армията.

Как живеят македонците в наши дни?

Средната работна заплата в Македония е с 31% по-ниска от тази в най-бедната държава в ЕС – България*. Стандартът на живот на македонците не се отличава значително от този на българите, но все пак югозападните ни съседи са значително по-бедни. В сравнение с този у нас, БВП на глава от населението в югозападната ни съседка е с 1/3 по-нисък*. Близо 1/3 от населението на Македония живее под прага на бедността, докато в България 1/5 от населението е под този праг*. Сметките за вода, отопление и електричество са средно с 30% по-високи от тези в България*. Цените на хранителните продукти са по-ниски с около 20%, а бензинът е с 10% по-скъп*.

Безработицата в югозападната ни съседка е изключително висока за Европа – 31% от населението в трудоспособна възраст няма работа (В България този процент е три пъти по-нисък – 11.1%)*. Предполага се, че реалният процент на безработните в Македония е с около 10% по-нисък, тъй като много хора са заети в т.нар. сив сектор. Дори и това да е така, процентът на хората без работа пак остава много висок.

Икономиката на Македония е 5 пъти по-слаба от българската – равнява се на 9 и половина милиарда щатски долара (докато българският БВП е на стойност от 51 милиарда)*. Външният дълг на Македония като процент от БВП е два пъти по-голям от българския - съответно 34% и 16.3%*.

Днес в страната има относителна макроикономическа стабилност с ниска инфлация. По време на световната финансова и икономическа криза Македония бележи икономически ръст в резултат от увеличаването на броя на преките чуждестранни инвестиции в страната. Македонската валута е стабилна, тъй като е прикрепена към еврото. Сивата икономика формира около 40 процента от брутния вътрешен продукт на югозападната ни съседка.

Чашата на недоволството преля в началото на този месец

През последните месеци Зоран Заев – председателят на македонската социалдемократическа партия (СДСМ), на няколко етапа разпространява скандални записи на разговори между хора на властови позиции, в това число и с Никола Груевски - премиерът на страната. От тях става ясно, че правителството оказва сериозен натиск върху съдебната система, назначава зависими от тях служители на ключови държавни позиции, участва в големи корупционни схеми, манипулира изборните процеси и налага тотален контрол върху македонските медии. Властта отрича обвиненията и твърди, че записите са фалшиви и ги определя като сценарий на чуждестранни шпиони.

Това далеч не е първият протест срещу властта в Македония в последно време. Стотици студенти, преподаватели, ученици и граждани протестираха през есента, когато депутати приеха скандален закон за висшето образование, според който студентите трябваше да бъдат подлагани на държавни изпити два пъти по време на тяхното следване – веднъж след втората година на обучението им и още веднъж след четвърти курс. Тогава се стигна до студентски окупации в много от македонските висши учебни заведения.

По всичко личи, че краят на режима на Груевски наближава. Хилядите демонстранти, които протестират в центъра на Скопие всеки ден, са категорични, че няма да отстъпят и ще са на улицата до оставката на правителството.

*Даннте са от сайта NationMaster.com

 

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...