Гърмен: провокиране на напрежение и страх за политическа употреба

Още от автора

Битови драми като тази в Гърменско, прерастващи в по-сериозни стълкновения, вероятно се случват почти всяка седмица някъде в страната. Конфликтите между хора, които живеят на едно място, било то село, малък град или жилищен блок, са нещо, което е също толкова обичайно, колкото е и тягостно.

Но понеже все повече наближават местните избори (които в повечето населени места ще се проведат през октомври т.г.), а всяването на абстрактни страхове е най-сигурното средство за контролиране на вота, пропагандната машина раздухва подобаващо битовата драма от Гърмен. Съвсем умишлено се провокира още повече напрежение и се налива още повече масло в огъня. Толкова, колкото е необходимо, за да се повтори предизборният успех на случая „Катуница“ отпреди 4 години, когато след месец наближаваше хем местен, хем и президентски вот.

Внушаването на чувство за застрашеност у електората е далеч по-стабилен политически инструмент от празните обещания, на които вече никой човек не вярва, дори и най-глупавият. Създаването на излишна тревожност у населението си е изпитан от историята прийом, използван за политически цели далеч не само в България.

Случаят „Катуница“ е най-яркият пример за това как политическите кръгове могат изкуствено да превърнат един междуличностен конфликт в „етнически“.

Обърнете внимание как „етническите“ конфликти все възникват непосредствено преди избори. И как в тях все се намесват представители на стадионската маса, и то в най-подходящия момент. Вчера кметът на Гърмен предупреди, че се очаква да пристигнат фенове на големи спортни клубове в „размирната“ община.

Напомням, че явлението „Катуница“ също постигна своя успех благодарение на футболните агитки. А за да се струпат на едно място десетки или стотици футболни запалянковци и представители на крайнодесните ядра, те със сигурност трябва да бъдат предварително организирани.

Чини ми се много подозрително това, че традиционният националист и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки е намерил време да дотърчи до конфликтната точка в Германско, както съобщи Дневник вчера. Напомням, че ВМРО се опита да вкара напрежение в политическа употреба и организира протест пред сградата на полицията в Пловдив преди четири години, когато беше разгарът на напрежението покрай повода „Катуница“. Във Варна, където се състоя най-ожесточеният антиромски протест тогава, бе арестуван и кандидат за кмет от същата тази политическа формация.  

Тъй като силно се съмнявам събитието от Гърменско да бъде единственият опит за провокиране на етническо напрежение за политически цели в близките 5 месеца, надявам се, че българското общество ще прояви разум и няма да допусне настоящите и предстоящите агресивни демонстрации и начинания да бъдат представени пред малцинствата и пред света като изблик от страна на цялото общество.