Съборете незаконните строежи в Гърмен, но само там…

Още от автора

Защо само там? По-удобно е. Наближат ли избори, незабавно се появяват точки на етническо напрежение. Очевидно е, без да се навлиза прекалено в конспиративни теории, че етническата температура се покачва или в моменти, когато властта е слаба, или когато трябва да премине през проверката на изборите.

Излишно е да проипомням всички източници на етническо напрежение. Напоследък, все по-често и все по-актуална е темата с агитацията на майчин език. ДПС и „Атака“, а напоследък и ВМРО и т.нар. Патриотичен фронт си правят взаимно електорални услуги, повдигайки темата във възможно най-неправилния и агресивно популистки дискурс. Стига се дори до абсурдните идеи да вкарват в затвора, дръзналите да агитират на майчиния си език, ако той не е български...

В разгара на най-масовите и най-продължителни протести срещу Модела КОЙ (глупашки осветен от взривоопасната коалиция между ДПС, БСП и “Златния пръст” на Сидеров и неговата Атака) футболни агитки и националисти атакуваха джамия в Пловдив, а в София политическият национасоциалистически гений роди феномена “граждански патрули”, които трябваше да проверяват лични документи и дори да извършват граждански арести.

Напоследък медиите похотливо отразяват поредната предизборна серия от сериала “България над всичко”. Рокери, агитки и “будни граждани-патриоти” зоват за силова защита на “българщината”. Чуват се и призиви сами да разрушим незаконните строежи. Организаторите повтаряха че “ще направят всичко възможно да не се стигне до ескалация на напрежението…”

Така плавно навлизаме в предизборната кампания за местните избори тази есен.

На въпроса “защо само в Гърмен”?

Защото само тази тема е удобна за политиците. Само етническите групи са удобен фактор, който мобилизира крайните, твърди и капсулирани електорати. Т.нар. “Етническа карта”, разигравана почти на всички избори от партиите и политиците, е удобна, защото “криминогенните” малцинствени групи изместват фокуса от организираната политическо-икономическа престъпност върху обществени групи, които благодарение и на държавната политика, са поставени в неравностойно социално и икономическо положение.

Разбира се, извърши ли се престъпление, етносът на предполагаемите извършители се афишира в медиите, ако те принадлежат към малцинствен етнос. В България ролята на т.нар. “Black faces” играят ромите и циганите. Националистите удобно предъвкват заклинателната реплика за “циганската престъпност”, а избирателят, вторачен в поредната говоряща глава от телевизора, забравя за политическата корупция, за криминалната икономика и за всички корупционни зависимости на политическия елит. Сети се замалко няколко пъти, последните два бяха през февруари и юни 2014 г. Но пак забрави. Днес вече иска да съборят незаконните постройки в гетото. Но само там!

Все пак, не роми притежават незаконните строежи по морето. Не роми строят незаконни писти и не роми ще получат на тепсия от държавата 12% от парк Пирин. Не роми бетонират дюни по Черноморието и не роми планират да построят Виенско колело и скара-бира в Борисовата градина. Не роми отхапват ½ от вашата градинка между блоковете, в която разхождате детето си…

Я си пуснете телевизора, да видите дали тия мръсници спряха циганизацията на България в Гърмен!