Борбата с корупцията - семките, бонбонките и новите панталонки на "краля"

Още от автора

Името на Моника Маковей е все още неотшумял кошмар в ушите и главите на политическия елит в България. Безметежният им престъпен консенсус бе обезпокоен от румънката, по чиято инициатива започна борба с политическата корупция в северната ни съседка.

 Не закъсня и реакцията на премиера Борисов, който обясни пред агенция Фокус следното:

“...Това, което се случва в Румъния и някой се опитва да го дадат за пример, всъщност ние минахме по този път. Ако си спомняте, аз дадох Станишев на прокурор, той мен, гонения - колко лешници и фъстъци е имало на самолета и т.н. Какъв натиск беше, какво се опитваха да правят опозицията, каквото се прави и в Македония, и Румъния. Защото Румъния и това, което си правят левите и десните там, не считам, че трябва да е нашият пример. Това го няма нито в Холандия, нито в Германия, нито където и да било. Има демократични правила, които важат и за радост, в момента и диалогът, който имам със Станишев и Мишо Михов в ляво, и с опозицията в България, в лицето на ДПС, на „Атака”, мисля, че също е пример на израстване и толерантност, а не на обратното…”

Твърдението на Борисов е нелепо и несъстоятелно, граничещо с глупост. Произнесено от премиер, натоварен с очакванията на милиони български граждани за реформа, в т.ч. и реформа в правосъдната система, това нелепо твърдение се превръща в показна политическа наглост. Демонстрирана от министър-председател, прочул се с фразите “Ало, Ваньо” и “Не се смей, сам си го назначи”, политическата наглост прераства в нахална подигравка с милионите граждани, очакващи ефективни и справедливи действия срещу политическата корупция, ерозирала обществено-политическия живот в България.

Очевидните успехи а Румъния, за които ще пиша малко по-долу, бяха нагло и нахално сравнени от премиера ни с дело за загубени документи и ревизия на ядките, които сервират към уискито в правителствения самолет.

В типичния си живковски стил Борисов сравни антикорупционните действия в съседната ни страна с партийното шоу “на ти си парцалките, дай си ми куклите”, което политическият ни елит ни разиграва 25 г. Резултатите от антикорупционните действия в Румъния бяха сравнени със “семките и бонбонките” в политическите им джобчета…

Борисов постави българските граждани в ролята на кучето Черньо и котката Писанка от популярната детска песничка, които гледат от “кюшето, колко е порасло тая нощ момчето!” Пуякът (от песента) не го закача вече. “Новите му панталонки” трябва да ни убедят в това, че момчето е пораснало, а пуякът на двора (вероятно той вижда бившия румънски правосъден министър в тази роля) не трябва да го напада повече, че не искал да се бори с корупцията. “Ние по този път сме минали…”

Пременилият се в нови панталонки Борисов обаче, подобно на Илия от поговорката, е пак в тия…

За да не съм голословен, ще дам за пример основните резултати, постигнати от Националната антикорупционна дирекция на Румъния, “съживена” от Моника Маковей, за периода 2005-2012.

За целия седем годишен период има издадени 678 окончателни присъди, с които са осъдени общо 1496 души, а оправдателните присъди са 9.75%. Сред осъдените има 1 премиер, 1 министър, 2 сенатори, 6 депутати, 26 кмета, заместник кмета и наместници, шест общински съветници, 12 съдии и 11 прокурори...

Сферите на дейност на Антикорупционната дирекция в Румъния са най-разнообразни. Осъдени са хора, работещи с обществените поръчки, приватизацията, реституцията и дори образованието.

Сред осъдените на различни инстанции, но с все още незавършили дела, са представители на местното самоуправление, законодателната и изпълнителната власт в страната — сенатори, министри, председатели на общински съвети, служители на областни управи и др. Разбира се, сред разследваните, обвинените и осъдените са и магистрати, полицаи и следователи, приемали подкупи или ходатайствали при разследвания. Осъдени са и митнически служители за това, че са помагали или участвали в контрабанда. Сред осъдените са и служители на национални компании заради несвойствени разходи, злоупотреба с информация, преференциални или незаконни плащания и др.

Ако разгледаме дейността на Антикорупционната агенция, свързана с еврофондовете, там случаят е не по-малко интересен. За периода 2005-2012 са осъдени 406 души по 194 дела, а нанесените щети са за 36 милиона Евро. Обвинителните актове са 1229. Обвинени са 4738 души, от които 2101 са на важни постове. Разследвани са 48 юридически лица.

Обвинения за злоупотреби с еврофондове са връчени на 23 членове на парламента (депутати и сенатори), 1 премиер, 9 министри, 105 кмета и заместник-кмета, 8 председатели и заместник председатели на общински съвети, 23 съдии, 30 прокурори и 69 адвокати.

Обвинени са и 496 полицаи, 134 митнически служители, 44 финансови инспектори, 25 директори на обществени институции, 40 директори на национални компании, 13 нотариуса и 3 съдебни изпълнители.

Това са само част от резултатите, постигнати от Националната антикорупционна агенция на Румъния, а “съживяването” й, според мнозина експерти се дължи и на дейността на Моника Маковей.

Дали сме минали по този път преценете сами, но когато човек, като Моника Маковей каже, че някой политик не иска да се бори с корупцията, трябва да го послушаме.