Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След "Орландовци" вече е ясно: тъкми се нещо много по-гнусно

15 Monday 2015, 03:01 часа • 4432 прочитания

Все по-убедително личи, че политическото задкулисно инженерство не просто копнее да всее темпорален страх, колкото да привлече твърдия електорат към урните на предстоящите през октомври тази година местни избори. Съдейки по зачестилите провокации на изкуствено междуетническо напрежение, изглежда, че се тъкми нещо много по-гнусно.

Режисура, целяща трайно да настрои обществото срещу по-слабите в него, се забелязва още откакто медиите бяха използвани като инструменти на пропагандата, атакуващи сирийските бежанци през септември 2013 г. По всичко личи, че няКОЙ се нуждае от перманентно междуетническо противопоставяне. И е очевидно, че той разполага с целия ресурс, за да го причини. А това е наистина много страшно.

Пресният случай на напрежение от софийския квартал Орландовци възниква на битова база. Патардията започва след свада в събота вечер, когато, докато играят с топка, младежи от квартала правят забележка на свои съкварталници от ромски произход заради силна музика от автомобил.  Караницата прераства във физическа разправия. Този случай е почти идентичен с предишния от Гърмен, когато едни хора седят и играят карти, други хора си пускат силна музика, а играчите решават, че музиката им пречи. И при двата инцидента категорично не може да става дори и дума за етническо напрежение. Но това не попречи те да бъдат раздухани като възникнали на етническа основа конфликти, дори и от някои квалитетни медии.

Стълкновения между съседи заради силна музика вероятно се случват ежедневно някъде в страната, но те не стават достояние на цялото общество и никога не прерастват в „етнически“ или друг по-сериозен конфликт. Предвид тежкото социално положение, в което се намират повечето от тях, на този етап ромите се явяват най-удобната мишена, която може да бъде употребена за потенциалните пъклени цели.

Съвпаденията между явленията „Орландовци“ и „Гърмен“ не достигат само до нелепите причини, поради които възникнаха те. Представители на футболни агитки, поканени да протестират от една конкретна националистическа партия, отбелязаха кулминацията на напрежението и на двете места. В Гърмен те нямаха късмета да достигнат до ромските къщи, защото полицията съумя да спре автобусите им навреме. Но в Орландовци те успяха да достигнат до домовете на хората, за да ги замерят с камъни и да скандират отвратителни расистки лозунги.

Напомням, че явлението „Катуница“ също нямаше да остане запомнено, ако не бяха активирани агитките. Струпването на десетки или стотици футболни запалянковци и представители на крайнодесните ядра на едно място, за да правят каквито и да било зулуми, със сигурност означава, че те трябва да бъдат предварително организирани. Има ли организация, значи има и конкретна нечиста цел.

Сега е моментът ДАНС да разследва КОЙ, какво и защо крои на цялото българско общество, за да бъде спрян, докато все още е време - това ѝ е работата на тази агенция. Освен ако и тя не е участник в пъклената режисура за провокиране на изкуствено междуетническо напрежение, било то чрез действие или чрез бездействие.

В страната ни винаги спокойно са съжителствали представители на всякакви различни етноси. Имаме честта да сме граждани на държавата, която в това отношение е пример за много други страни от Балканския полуостров. Нека да проявим разум и да не позволим на пропагандната машина да зарази обществото ни със страх и омраза. Би било адски нелепо и много опасно, ако се поддадем.

***

Чл. 163. (1) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:

1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;
2. всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.
(2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:
1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;
2. за всички други - лишаване от свобода до три години.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес