X
 
 

'Га бях чаве

Още от автора

'Га бях чаве ме бяха пратили за една лятна ваканция във на Лом. Лятото там е хубаво, ходи се често по реките, лови се риба, кварталния магазин, разполагащ със сладолед е на хвърлей камък от къщата, а бе идилия. Само кабелна нямаше, нито телевизионни игри, ма идеално щастие нема.

В един от тези дни се бях разположил в къщата, занимавайки се с каквото и да ме е интересувало тогава, докато в ума ми витаеха актуалните за времето си неща. Наскоро бях гледал един конкретен епизод на Спайдърмен, в който вкараха нов антигерой - Venom. За тогавашното ми аз това беше нещо легендарно и го мислех с месеци.

В този момент на проява на детска фантазия от нейде се появи вуйчо ми и се заниза някакъв разговор. И тъй като тогава наближаваше рождения ми ден вуйчо ми обеща, че ще ми подари часовник. Часовник с метачна машинка. Бях потресен. 'Бем ти Спайдърмен, 'бем ти Питър Паркър, в момента ми се предлага часовник, който може да МЕТЕ! Представях си хилядите варианти, в които вместо да се наложи да мръдна с ръка и да си избърша трохите от масата просто ще изскочи метла от китката ми, която сама ще направи всичко. Или как ще помогна на майка вкъщи и ще си изкарам някоя нова телевизионна игра. Или че ще си намеря работа, която ще върша с лекота, защото съм с невероятно преимущество! Небето е границата, когато имаш часовник с метачна машинка!

Рожденият ми ден обаче мина и замина, а вуйчо ми не се беше отчел с часовника с метачна машинка. Напомнях му, но все отбиваше топката. Не е сега момента, бил у някой, трябвало да го донесе, трябвало да се пипне малко, за да работел като хората. И аз си чаках.

Един смотан следобед, в който всички баби спят, а всички деца се чудят КВО ДА ПРАВЯТ вуйчо ми се яви. Сложи на масата пред мен една кутия. Светнаха ми очи, уши, всичко. Трескаво я отворих и вътре имаше часовник. Часовник, който обаче не беше това, което очаквах. Разбираш ли, той бил със СМЕТАЧНА машинка. Демек калкулатор. Елка. И не работеше. Дори не се включваше.

Сега, повечето деца ще преглътнат горчивата реалност и ще приемат разочарованието. Но не и аз. Аз не исках да приема това. Опитвах се неведнъж да измета нещо с този часовник, но уви. Слагах му батерия, надайки се ПОНЕ МАЛКО една метла да се покаже от нейде и да измете нещо. За съжаление не искаше. Пробвах да мета нощем, може да е с нощно виждане тази метла. Пак нищо. Пробвах под вода. Не мете и там. Пробвах да мета на нивата, в града, на бюро, на маса, на стол, на пън, в гората, на лозето, до казана с ракията, на казана с ракията, в кошарата, навсякъде. Часовникът, за съжаление отказа да направи нещо по въпроса и колкото и да исках и да го убеждавах и да го увещавах метла не се появи.


Предположих, че има неказан морален ултиматум, поставен от този часовник, в който аз трябва да изпълня определени неща и ще получа каквото искам. Бях послушен цяла седмица. Нищо. Часовникът все така безметежно не искаше да мете. Но опитите ми не спираха.

Лятото мина.

Минаха и 20 години.

Днес ми се обеща, че ще получа часовник подарък. Дано да мете, щото просто не знаете какво го чака.

Тази киселина ще премахне всички хлебарки
Тази киселина ще премахне всички хлебарки

Хлебарките са изключително неприятна напаст, която обаче се среща доста често в повечето домове и най-вече жилищни кооперации. Те могат да пренасят...