Русия и Саудитска Арабия: Колко струва едно ръкостискане?

Още от автора

От 18 юни една снимка от новинарската агенция AP прави впечатление с въздействието си. На нея руският президент Владимир Путин е със саудитският министър на отбраната, принц Мохаммад бин Салман, в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Това ръкостискане финализира една важна сделка. Саудитският фонд за публични инвестиции и Руският фонд за преки инвестиции подписаха меморандум за разбирателство, който задължава инвестиции на стойност 10 милиарда долара.

По време на посещението на принц Мохаммад, двете страни подписаха шест знакови споразумения, включително едно за мирно използване на ядрена технология.

Снимката на здрависването между принц Мохаммад и Путин е показателна, защото подсказва, че нещо вероятно ще се случи или може да се случва на геополитическата сцена. Нека не забравяме, че неотдавна Щатите затоплиха отношенията си със заклетия враг на Саудитска Арабия, Иран, което доведе до охладняване на връзките на Вашингтон с арабските монархии в Персийския залив. Отдавна се говореше за възможност Саудитска Арабия да се обърне към Русия не само заради изгодните условия и цени, но и като послание към САЩ. Страните от Залива няма да търпят засилване на ролята на Иран в района и биха направили всичко, за да я спрат. Включително установяване на повече връзки с Русия, която е опонент в ООН и на бойното поле на дипломацията.

Дали Саудитска Арабия и Русия са дискутирали покрай сделката и ситуацията в Сирия? Позициите около гражданската война в страната стана причина за редица търкания между регионалните и външни сили. Саудитска Арабия и Русия са двете противоположни страни. Някои арабски анализатори намекнаха за разговори по Сирия. Има спекулации, че Русия е съгласна да си затвори очите за някои неща в Сирия, при подписване на сделка от подобен тип, а Саудитска Арабия да приближи позициите си до тези на Русия.

Със сигурност и двете държави имат изгода. На Русия Башар Асад й тежи като ангажимент – правителствените части в Сирия губят все повече контрол върху територии в северна, западна и южна Сирия, а са на път да се простят и с важната подкрепа на общността на друзите в южните части на страната заради необмислени действия (арест на един от важните лидери на общността). От гледна точка на Москва, най-стратегически важно е да се запази военната база в Тартус, на сирийското крайбрежие. Постигането на компромис по този въпрос може да сближи позиции. За Саудитска Арабия подписване на договори с Русия означава най-малкото разнообразяване на партньорите, които досега бяха главно западноевропейските държави и САЩ. Тази зависимост си пролича на дипломатическата маса, когато Барак Обама реши да стопля отношенията с все по-засилващия се в Близкия изток Иран. Сближаване между Русия и Саудитска Арабия е сигнал към Щатите.

От друга страна, последната сделка на Русия със Саудитска Арабия, е част от все по-засилващото се руско присъствие в областта на продажба на оръжия. Москва вече продава успешно в Ирак още от времето на премиера Нури ал Малики. В Египет армията сключи сделка за 2 милиарда за доставки на руско оръжие, а покупката стана възможна благодарение на саудитски финансови инжекции. Самата Саудитска Арабия отдавна даваше сигнали, че също би сключила оръжеен договор с Русия, ако САЩ не се замислят относно позициите си спрямо Иран. Преди година се заговори за възможна сделка от 15 милиарда долара с клаузата Русия да остави изключителната си подкрепа за Башар Асад. Такава сделка все още не е факт, но това, че се обсъжда възможността, е достатъчен повод за безпокойство в Иран и съюзниците му в Ливан и Сирия.

Йемен също е бил дискутиран на срещата в Петербург. Каква е позицията на Русия по този въпрос и има ли сближаване с позициите на Саудитска Арабия, достатъчно можем да съдим от думите на саудитския посланик в Москва, Абдулрахман ал-Раси, който спомена, че Русия има „важна роля в прилагането на резолюцията на съвета за сигурност по отношение на Йемен“.

Раси споменава също, че има споразумение между Саудитска Арабия и Русия за поддържане на легитимността на правителството на Йемен и президента Абд Раббу Мансур Хади. Въпросната спомената резолюция е Резолюция 2216, която изисква подкрепените от Иран шиитски бунтовници хути да се изтеглят от всички територии, завзети през последния конфликт и да оставят оръжията, иззети от военни складове.

В политически аспект Русия и Саудитска Арабия са врагове. Те гласуват в ООН по различен начин, целите им в Близкия изток са различни. Или поне официално е така. В бизнеса, обаче, не съществува такова явление като приятели и врагове. Има единствено партньори и конкуренти. А бизнесът е материя, която често повлиява на политиката, особено когато сделката е за 10 милиарда долара с идеята печалбите да се увеличат двойно.

 

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар
Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Чудите се кои зодии са най-добрите приятелки? Не търсете повече! Астрологията предлага интригуващи прозрения за личностните черти, съвместимостта...