За UBER, за правилната страна на секса, за пътуването като удоволствие

Още от автора

Добро утро, паляци, има ли маймуни на клона? Не, изпопадали са, защото сами си го клатят. Как сте, чукачи на лайкове, променихте ли света с един клик? Имам предложение да бъдем от правилната страна на секса.

Тази седмица разбрахме, че ушевите ще ни бият, бакшишите ще ни клатят до гроб, а после всички ще се облекчават върху него. И не ми говорете, че имало нормални сред тях, защото щом не могат да променят останалите, няма как да са толкова свестни, колкото казва клишето. Прав съм дотолкова, доколкото не съм.

Акцентът ми е върху битката между татарските орди на таксиметровите компании и услугата за превози на пътници UBER. За периода от януари 2015 г. до юли имам следните пиянски впечатления от превозите си с двата лагера.

В таксиметрови коли съм се возил 7 или 8 пъти. Всичките на нощна тарифа. Поне половината от курсовете бяха по един и същ маршрут – а сумата от 5 до 8 лева. Не ми е до тъпото надуване на сметката, а до това че хора, които ми обясняват как „животът си е*ло мамата” и „та’а държава никога нема да се оправи”, са именно гайките и болтовете в машинката за е*аване на мамата на държавата, която никога няма да се оправи, затова и няма. Всеки си е заслужил прякора, примати миризливи.

В един от случаите нямаха да ми върнат ресто – 3 лева. Както се казва, хората няма какво да ядат, аз ресто искам.

На два пъти шофьорът пушеше без да ме пита дали може или не. В крайна сметка той е господарят на каруцата, а аз съм някакъв си клиент с цайси и трябва да се съобразявам с правилата в племето. Андрешко, пукни. Изобщо возенето ми при таксиметрови шофьори почти винаги е било една и съща история, която започва като фарс и завършва като трагедия.

Касова бележка – един брой един път. Да, да, клиентът е длъжен да изисква касов бон. Бонбон. Мерси. Пристрастен съм. ОК? ОК.

С автомобили на UBER съм се возил точно 37 пъти за сумата от 213 лева и 41 стотинки. Знам това, защото след всеки превоз получавам сметката си чрез приложението на телефона, а също и по електронна поща. Както се казва, направено за идиоти, тоест и някое малко павианче ще се справи.

Във всяка сметка фигурира картинка на маршрута, по който се е движила колата, начална такса, изминато разстояние и цена, престой и цена. Пълна обосновка за платената сума. Плюс меню за евентуално оплакване, секция загубени вещи. И опция за оценка на шофьора.

Плащанията са по банков път. Регистрираш кредитната си карта, да, вековете напредват, вече не живеем в юрти. През първото си возене с UBER в едно чистичко Рено Лагуна шофьорът ми разясни, че пари на ръка не се взимат при никакви обстоятелства. Ако съм искал да дам бакишиш, няма как, невъзможно. Още тогава ми направи впечатление, че знам името и телефонния номер на човека. Каквото и да се случи, аз вече знам кой е той, компанията му също знае. В следващите 36 пътувания нищо не се случи, просто се наслаждавах на пътуването, за което плащам.

Проблем съм имал един път и той беше разрешен с цялата сила на европейската цивилизована мисъл. Таксуваха ме два пъти за един превоз. Кофти. Написах едно писмо, оплаках се като бито макаче. След ден ми отговориха, че ще проверят случая. След още две денонощия приключиха казуса със следното системно съобщение. ”Допълнителното Ви таксуване  е възстановено и ще го видите отразено в следващото Ви банковото извлечение. Извиняваме се отново за причиненото неудобство и сме Ви превели 10лв кредити, които можете да ползвате при следващите си Uber пътувания. Ако имате каквито и да е въпроси, ще се радваме да отговорим.” Освен да кажа благодаря и да продължа напред без да съм нокаутиран, какво друго да направя?

Веднъж шофьорът на един Форд Фиеста ми разказа за задължението колата му да е чиста, а и той също. Миризма на пот в автомобил на UBER не съм подушвал и до днес. В едно Фолксвагенче Пасат пък получих извинение, че могло да мирише на влага, но просто преди половин час се излял страшен дъжд. Ама моля Ви се!

Друг път пък, докато търсех една Тойота Айго, при въпроса ми ”Извинете аз ли съм ви поръчал”, човекът отвърна „А ми дано никой не ме е поръчвал!” Ха-ха. Дори сега ми става смешно.

Веднъж ме кара и странен господин, с костюм, почти дядо. Бях с бира и попитах дали е проблем да вляза с нея или да я изхвърля някъде. Той се изсмя, с мек глас ме подкани да влизам и заключи, че животът е хубав и трябва да се забавляваме, затова ако искам да си пия биричката, да го правя, голяма работа. Разприказвахме се. Споделих му, че съм пътувал до Чехия и изведнъж го наложи носталгия. Довери ми, че и той посещавал Прага едно време, „когато ставали промените там”. С колегите му пиели тъмна бира и хапвали по сандвич, когато чули, че има шествие за смяна на „комунистите”. И тръгнали с тълпата. Ама че дух! Бунтар. Сега е на почти 60, ползва умен телефон, малко неумело, но с цивилизовани маниери.

Един път не съм имал проблеми в кола на UBER. Веднъж не съм си тръгвал с чувство, че съм прецакан. За мен винаги е било удоволствие, спокойствие и усещане за нормалност.

Трябва да отбележим и опитите на UBER в България за специални оферти – доставки на суши, донъти – тоест наличието на кола в града да бъде използвано максимално, а не някой да ми кибичи цял ден, четейки вестник, защото нямало клиенти. UBER в Турция пък са пуснали и лодки в опит да облекчат трафика между двете страни на Босфора. Цивилизация, шимпанзета.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията да глоби UBER за неправомерна дейност е юридически оправдано. Като бивш юрист мога само да допълня, че законите са и за да улесняват хората, да развиват предприемачеството, да регулират по адекватен начин нуждите на гражданите, да отговарят на действителността. Естествено безброй закони можеха да бъдат променени с цел някой да забогатее набързо, но когато става дума за нашето удобство – „сори, конкуренция, законът е такъв, нищо не можем да направим.” Ами можете, орангутани такива. Аз пък няма да ви стъпя в миризливите таксита.

Обожавам нападката, че UBER бил забранен във Франция, Испания и къде ли още не. Ние докога ще се сравняваме с големи страни като последните селяци на планетата? Ще вземем ли да измислим най-сетне нещо новаторско и интелигентно. Стига сме следвали модата, хайде да я движим. И не да клатим клона, а да садим свежи дръвчета за всички маймунки.