Славянска държава

Още от автора

Мъж на 67 години е с тежки наранявания след побой, нанесен му от неонацисти в Борисовата градина. Насилието е упражнено пред очите на двете внучета на човека – момче на 11 и момиче на 7-годишна възраст. За този инцидент съобщи сайтът Маргиналия във вторник.

11-годишното момче било заобиколено от мъже, които го накарали да си свали превръзката от крака, поставена му след оперативна намеса. Мъжете наричали детето „циганче“ и „мангалче“, твърдейки, че нарочно си е сложило превръзка, за да проси. Щом дядо му се приближил, агресорите започнали да го бият, макар че той не им е казал нито дума. Наложило се пострадалият възрастен човек да се подложи на сложна операция, тъй като едното му око е пострадало много тежко, след като при побоя му били счупени очилата.

Не че етническият произход има значение, когато става въпрос за побой над който и да било човек. Но в конкретния случай детайлът, че пострадалото семейство е от български етнически произход говори много за плачевното интелектуалното ниво на хората с радикални възгледи.

Поне аз изобщо не съм учуден, че бледите амеби вече започнаха да тормозят и българчета в парковете. Даже напротив, това е напълно очаквано последствие от спокойствието, с което наблюдаваме техните издевателства. Нападенията от омраза по принцип са масови, а напоследък и значително зачестяват, но почти никога не намират отражение в нашия дневен ред.

След като обществото ни масово им приглася, толерира възгледите им и подкрепя тяхното негативно отношение спрямо хората, чийто кожен оттенък не отговаря на българския държавен стандарт, напълно очаквано е незасегнатите от еволюцията индивиди, чието единствено постижение е, че са се родили бели, да се почувстват достатъчно велики, че да унижат напълно невинно дете и да набият дядо му пред очите му, пък било то и българче.

Побоищата над роми, сирийски бежанци и имигранти от Близкия изток, Африка и Азия (все хора, на които ясно им личи, че са „различни“) са почти изцяло неглижирани както от медиите, така изобщо от българското общество. Защото, нали, ние сме българи, нас няма да ни набият, най-много да ни погледнат с онзи лош патриотичен поглед, да му мислят „другите“...

Да, ама не – радикалните индивиди могат да изпитат непредизвикана омраза към всичко, което шава. Дори и към себе си.

Обществото ни самó даде картбланш на прекомерно агресивните елементи да раздават правосъдие, тъй като самото то отказва да се отърве от своите предразсъдъци и да уважи върховенството на закона, според който всички сме равни, без значение дали сме българи или роми, банкери или просяци.

Най-вероятно тепърва предстоят още такива случаи и насилието по улиците, породено от омраза, все повече ще се затвърждава като масово явление. Бая се постарахме.

Хората трябва да внимават какво си пожелават, защото може и да им се сбъдне. Дали поради липса на рационалност, или поради някаква друга причина, по-голямата част от българското общество си пожела това. И не е нужно да го отричаме. Всички чуваме какво коментират някои наши приятели и познати, съседите ни, роднините ни, колегите ни, таксиметровите шофьори, учителите на децата ни.

Дано този инцидент да е достатъчен пример, за да се вразумим и да се отърсим от никому ненужната омраза и агресия. Ама надали.