За саудитския канибализъм и други телевизионни неща

Още от автора

В новините на Нова телевизия се появи новина за Саудитска Арабия, съобщаваща, че кралят е позволил на мъжете в страната да изядат жените си, „ако е наложително“. "Разрешиха на мъжете в Саудитска Арабия са ядат жените си". Новината бързо обиколи Интернет, както и печатни издания, сред които и „Стандарт“, които публикуваха скандалното изказване на саудитския крал ако не на страниците си, то в сайтовете си. Саудитска Арабия явно върви по още по-лош път, а религията се използва по всякакви начини, за да се държи населението в подчинение. Не е ясно дали има случаи на мъже, опитали на вкус жените си, но изказването на кралят е определено стряскащо.

Всичко това щеше да е ужасяващо, ако беше вярно.

Материалът на Нова телевизия, пуснат на 3 август, е озаглавен „Кралят на Саудитска Арабия: яжте жените си!“ и цитира изказванията на шейх Абдул Азиз, че е разрешено на мъжете да ядат жените си, „ако са много гладни“. Неточностите в този материал са няколко: кралят на Саудитска Арабия се казва Салман бин Абдуазиз ал Сауд, шейхът, за който става дума в материала се казва Абдул Азиз ибн Баз и е главен мюфтия. Вероятно имената звучат еднакво на редакторите на Нова телевизия. Проблемите с материала не спират дотук. Шейх Абдул Азиз ибн Баз отрече да е изричал подобни думи, а новината, която обиколи преди няколко месеца световните агенции, беше впоследствие доказана като фалшива още през април тази година. Защо се върти отново по емисиите у нас, не е ясно. Вероятно липса на материали в разгара на горещото, скучно лято? Или привличане на зрители?

Единственото по-лошо от пускането на фалшиви новини в рамките на емисии на национален телевизионен канал, е това, че им се вярва само защото се отнасят за Саудитска Арабия. Това, че става дума за саудитци, прави възможно прокарването на новини за едва ли не одобрен от държавата канибализъм.

Освен ширещите се стереотипи, този материал показва и други проблеми. В новина по този случай, пусната на сайта на вестник „Стандарт“, отново се цитира без оглед на истинността, като дори е сложена снимка на крал…Абдулла, който почина в началото на тази година. Липсва всякаква проверка на източници. Не е проверено дори кога е пусната тази история в световния обмен и дали наистина е станало, а не е поредната т.нар. fake story – измислена история, обиколила агенциите, преди да бъде доказана като измислица. Междувременно, от времето на публикуването до доказването, са изминали няколко хиляди споделяния и прочитания. Ако напиша, че в Сирия се сражава монголски батальон, воден от преродения Чингиз хан, ще ми повярвате ли?

Нека е ясно. Саудитска Арабия е авторитарна държава с власт на религиозните институции. В страната редовно се извършват екзекуции, а човешките права са жестоко удряни от властите. Въпреки последните малки стъпки в подобряването на публичната среда, все пак кралството има още много за вършене. Това е тема, която саудитците тепърва ще разгръщат в мащаб. Проблемът с отразяването на подобни новини, като тази в Нова телевизия, обаче, засяга нас като зрители. По този начин само се затвърждава широко разпространеното мнение, че телевизията и като цяло медиите само лъжат, а доверието спада поголовно и удря дори онези журналисти, които си вършат съвестно работата. В този случай е нужна реакция на редакцията, в която да се изкаже извинение към зрители и читатели за допуснатата грешка. Това би било прието добре от аудиторията и би дало пример за други, но доколкото познаваме медийната среда у нас, подобно самосезиращо се действие едва ли ще се случи.

Новината, впрочем, до обяд днес все още седеше на сайта на Нова телевизия.