Dogan on Board*

Още от автора

Президентът не наложи вето върху Закона за Националната служба за охрана (НСО), каквито заявки към него отправиха някои неправителствени организации, и подписа указа за обнародването му. За тези, които все още не са разбрали какъв е проблемът със скандалния Закон за НСО, пояснявам съвсем сгъстено в този текст.

Поправката се прочу с това, че всичките крадци на т.нар. "Преход" ще могат да се ползват от услугите на НСО, тоест ще се охраняват за наша сметка. Но не това е най-тревожното в нея.

В този му вид, законът ще дава възможност на служителите на НСО да използват сила по импулсивна преценка и при всякакви обстоятелства, дори и без тя да е наложителна. Като абсолютна необходимост от използване на сила в одобрения от президента закон се счита и „спирането на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти или възниква опасност за живота и здравето на хора.“** Охранителите на НСО, сиреч, ще се ползват с на практика господстващо поведение по автомобилните пътища, като ще могат спокойно да повреждат превозните средства, които им пречат.

Това означава, че ако случайно охранители от НСО преценят, че с вашия 15-годишен „Опел“ им пречите да хвърчат с 300 км/ч по магистралата, понеже някоя "важна" особа бърза да се прибере, за да не изпусне началото на мача, те ще могат съвсем легално да ви избутат с джиповете към мантинелата, застрашавайки здравето и живота на вас и другите спътници в автомобила ви, и после все едно нищо не е било. Както сами се досещате, най-малкият проблем е, че ще могат да ви повредят колата.

На практика излиза, че служителите на НСО ще могат съвсем законно да издевателстват над нас, без да им мигне окото. Всичко живо, дето шава и диша, ако ще и самата Дева Мария да е, вече ще е потенциален терорист.

Не че до този момент са липсвали безцеремонни прояви от страна на служители на Националната служба за охрана. В медиите неведнъж са е съобщавало за инциденти, които са се потулвали. Ето само един пример от далечната 2002 г.

Поне аз разбирам нуждата от този текст така: и без това се случва НСО да безчинства, дайте поне да е законно, нали, та служителите да не го мислят. Тъкмо и да ни се изясни черно на бяло, че човешките живот и достойнство у нас нямат никаква стойност; че за кукловодите сме просто едни мравки, които без никакви величави усилия могат да бъдат стъпкани. Да се подчертае нищожеството ни пред тях, един вид. Достигне ли ни ускорен контейнер със син буркан – да се чувстваме принудени да пренебрегнем съществуването си и да се свием по най-бързия начин. Ама на секундата! Още по-удобно би било, ако перманентно си стоим свити в панелните мравуняци, за да може „големите“ да си вършат нуждите от всякакво естество, необезпокоявани от клети простосмъртници (по подобие на Северна Корея, където само представителите на комунистическия елит се радват на пътната инфраструктура).

Полицейщината в България е във възход. Малко по малко се превръщаме в една малка Русия на Балканите. Язък за членството ни в ЕС, язък и за демократичните устои, заложени в Конституцията ни, щом се стига до там, че днес да обсъждаме толкова нехуманен закон.

Много, много жалко...

*Заглавието е заимствано от тази карикатура на Христо Комарницки, публ. във вестник "Сега".

**Цитатът на Закона за НСО е дословен.