Бахрейн е повече от писта за Формула 1

Още от автора

 

На 16 юни един от лидери на бахрейнската опозиция, Шейх Али Салман, беше осъден на 4 години затвор за „публично подбуждане към омраза, гражданско неподчинение и нарушаване на обществения ред в Бахрейн“. Неговите адвокати издадоха няколко изявления, в които твърдят, че не им е било позволено да изкажат аргументи срещу обвиненията. Присъдата беше критикувана в световен мащаб, макар страните с интереси на островната държава да си мълчаха. Великобритания едвам изказва мнението си по въпроса за политическата криза в страната, Щатите почти не коментират, а Саудитска Арабия и Иран разглеждат Бахрейн просто като арена на сблъсък помежду им.  

Като генерален секретар на ал Уефак, най-голямата политическа партия в Бахрейн, Шейх Али е важен политически лидер в страната. Още преди 20 години, неговата дейност е свързана с ненасилствената борба за равенство между шиити и сунити в Бахрейн и реформи в страната. В своите изказвания той твърди, че политическата промяна в Бахрейн може да се постигне единствено с мирно движение.

От 2011 година Бахрейн е разтърсван от общонационални демонстрации, изискващи политически реформи. От 1971 година, когато страната получава независимост от Великобритания, е имало само един премиер. Най-малко 7 души бяха убити, когато властите опитват да смажат протестите, организирани около кръстовището „Перла“, исторически паметник в столицата Манама. През март 2011 година правителството на Бахрейн призовава чуждестранни войски от съседните държави от Персийския залив да помогнат и се стига до тотално смазване на демонстрациите, както и разрушаване на „Перла“.

След международен натиск и критики, Бахрейн свиква независима комисия, която публикува изобличаващ доклад за убийства и смъртни случаи в резултат на полицейски изтезания в арестите. Но това не довежда до облекчаване на политическата ситуация в страната, нито до смачкване на движението за реформи, което и в момента действа.

Шейх Али е преследван заради своите критики срещу изключването на граждани на Бахрейн от живота на държавата по религиозен признак, както и за позициите си срещу авторитарното управление на сунитската управляваща династия Ал Халифа. По-голямата част от населението на Бахрейн е шиитско.

Апелативният съд ще преразгледа присъдата на видния политик на 15 септември. Ще може ли правителството на Бахрейн да сближи позиции с опозицията? Освобождаването на Шейх Али Салман може да е стъпка за това. Решението на съда ще е индикатор за позициите на бахрейнските власти през следващите няколко години. Повече от 200 дни след ареста на Шейх Али, демонстрантите продължават да излизат на улиците всеки петък с искане за реформи. Често се стига до потушаване на демонстрации с прекомерна сила, има и смъртни случаи. Новините не отразяват ставащото, но Бахрейн заслужава внимание. Освен, че е стратегически разположен насред Персийския залив, островът приютява и американския Пети флот, а също е и арена на британски интереси. Разбира се, Бахрейн е и сцена на политически сблъсък между Саудитска Арабия и Иран, които оспорват влиянието си върху острова и на историческа основа. След като през 1521 португалците завземат Бахрейн, те са изтласкани от войските на персийския шах Аббас I, а от 1783 година малката държава е контролирана от династията Ал Халифа, близка до саудитските управници. Иран досега счита Бахрейн за сфера на влияние и тези външни интереси често стават причина за политическа нестабилност.

Задълбочаването на кризата в Бахрейн няма да е в полза на никой – нито за Близкия изток, нито за света – предвид факта, че страната е и икономически фактор със своите залежи и подем (освен, че е домакин на Формула 1, Бахрейн е и от най-бързо развиващите се икономики в Персийския залив). Именно заради посочените причини, а и заради желанието на хората за реформи и достоен живот, е добре да кажем поне няколко думи за ставащото в тази държава.