Защо е лъжа, че ромите ще станат повече от българите

Още от автора

Обикновено около избори винаги се говори за това как в необозримото бъдеще в страната ни ще останат да живеят само представители на малцинствените общности.

Вчерашната посредствена медийна сензация гласеше тъкмо това - че след 30 години ромите и турците в България щели да бъдат повече от българите, като се цитираха думи на някакъв учен (съжалявам, но не си направих труда да му запомня името) от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). БАНИ е неправителствена организация, определяща се като „независим граждански научен институт“.

Не знам на каква база някой може да заявява такава прогноза, че даже и да призовава държавата да спира помощите за новородени, за да не се раждали "нещастни деца" (цитирам учения дословно). Много е съмнителен фактът, че изобщо се дава медийна трибуна за такива евтини „научни“ сензации, но можем да предположим с каква пъклена цел се допуска това.

Съвършено добре си спомням, че преди около 15 години, когато аз бях ученик в началното училище, пак се плямпаха същите врели-некипели - че до 2010 г. етническите българи в България сме щели да бъдем по-малко от етническите роми и турци. Демек, че ще паднем под ново страховито иго, но този път вече "всички ще умрем".

Днес вече е 2015 г., а пък не виждам "злокобната" прогноза отпреди 15 години да се е сбъднала. Бас ловя, че и след заветните 30 години, определени от цитирания учен, на клетите, подплашени и потънали в битовизми представители на масите, които даже не успяват да намерят време да си измият зъбите, та камо ли да се информират качествено, пак ще им се разказва същата „страховита“ приказка.

Дори и ако допуснем, че въпросният учен  би могъл да се окаже прав (което като шанс е едно на милион), защо непременно трябва да тълкуваме тази прогноза като нещо ужасяващо, след като етническите роми и турци също са българи?

Обърнете внимание как не просто ни се съобщава, че еди-какво си може или ще се случи. Съобщава ни се така, че да ни бъде втълпено, че то със сигурност е много страшно. Защото някой цели именно това - нас да ни бъде страх.

Доста изгодно е, когато в едно общество има някой, който да излиза виновен за абсолютно всичко - тоест някой по неволя и изначално да е натоварен с отрицателния образ на лошия Кумчо Вълчо от приказките. Удобен образ, който да бъде ваден от торбата и излаган на показ в моментите, когато задкулисието прецени, че е наложително. В нашия случай това са представителите на малцинствата, особено ромите.

Ако по същия начин, както можем да се разтревожим за бледостта на нацията, се възмущавахме и страхувахме от олигархичния модел, който се утвърждава все повече и повече с всяка изминала година, или пък поне от проблемите в здравеопазването и образованието, сега може би наистина щяхме да бъдем Швейцария на Балканите. И вероятно щяхме да можем да си позволим да умуваме върху много по-съществени и велики теми от генетичния код на бъдещите българи.

А учените от БАНИ може би щяха вече да са открили, че докато те се вълнуват от приказки от Средновековието, човечеството покорява Космоса от повече от половин век; че Земята не е плоска, а Марс, освен десертче за ядене, е и планета, на която съвсем наскоро бе открита вода.