За тревата след 10 години

Още от автора

Прокуратурата в Хасково заяви, че е задържала 82-годишния Ф.Я. за отглеждането на 12 корена коноп (марихуана). Средствата от продажбата на растенията старецът е планирал да вложи в ремонт на къщата си.

И нацията може да спи спокойно. Прокуратурата може да се отпусне в ленивото си безвремие и да остави събитията на самотек. Или не съвсем? Турският вестник „Миллиет“ съобщава, че №1 на контрабандата в южната ни съседка взима марка на „Булгартабак“. Булгар, булгар! Цветан Василев благополучно пребивава в Сърбия, където съдбата му решава сметката за ток на завода в Парачин, която той или ще, или няма да плати. „Cvetane, sram te bilo!“. Галевите още по-благополучно са някъде. Скандалът „КТБ“ зашумя и отшумя като полъх следобед в циганско лято. И никой нищо… само тези проклети 12 корена.

Изглежда същите корени трябва да ни убедят, че прокуратурата е на своя пост, не дреме и неуморно лови враговете на народната власт. Но уви… Файтонът на нашето правосъдие в момента изглежда оставен на произвола на съдбата, конете – побеснели, колелата газят и никой не държи юздите. Няма никакъв изглед дали ситуацията ще се оправи, освен многозначителното възможно наказание „лишаване от свобода от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.". Да приемем, че са две. Две години при възраст 82? Я излезе, я не. Глоба от пет хиляди лева? Вие сериозно ли? За човек, който се нуждае от 12 стръка трева, за да ремонтира къщата си, пет хиляди лева са сума, каквато навярно е държал в ръцете си само при старите пари. Помните, през 90-те?

Накъдето изглежда, се е засилил нашият съд. Защото в момента, когато държави (и не от Третия свят) легализират или поне декриминализират едно растение, главното занимание на побългарената Темида е да слага белезниците на тийнейджъри за няколко грама и на старци за 12 корена, пък дано се впечатли простодушното гражданство. Благодарим! Ама ни стигат кифлите по улиците и моловете, за да ги гледаме и в правосъдната система. Виждаме достатъчно селфита с „извисени“ цитати за живота, за да гледаме такива показни „акции“, последвани от също толкова полезни заклинания вместо присъди.

А безполезни са, защото всички ние, до един, знаем какво ще направи правосъдната Кифла, когато се наснима – ще запали една цигара от събраната трева и ще се облегне доволна на гърба на #КОЙ, докато #ТОЙ реши как точно да я оправи. Каква идилия… ама не е!

Защото за този страстен романс се плаща с данъци! И тези данъци не ги плаща #ТОЙ. Плащам ги аз, плаща ги читателят, плаща ги редакторът на сайта, както ги е плащал някога и дядо Ф.Я. Плащат се, за да знае гражданинът, че държавата, имотът, животът и честта му са в безопасност от вътрешен или външен неприятел. Вместо това, каква ирония!, се получава така, че най-големите злосторници срещу изброените наши права са извън държавата, а като техни заместници тук в ареста и затвора попадат хора, които нямат нито възможността, нито желанието, нито вината, за да избягат.

Наистина, вероятно на #НЕГО не му стига само правосъдната система. Вероятно той ще иска да прелъсти целия народ и цялата държава, започвайки от мен и завършвайки с 82-годишния пенсионер. Но какво да се прави, когато нито аз, нито той искаме да сме жертва на неговата потентност? Изглежда, че докато неговата Кифла спи задоволена, той все пак ще трябва да ни изнасили. Е, в такъв случай, да си пожелаем тогава късмет – поне за десет години!

Според НК на Република България, Гл. VІІІ – Разврат, Чл. 152 ал. 4 – „За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години: […] 4. ако представлява особено тежък случай.“