Защо е глупаво да се страхуваме от бежанския поток

Още от автора

Вече втора година пропагандната машина периодично всява абстрактни страхове у европейците, в това число и у българите, по отношение на бежанците от Сирия. Някои от нас се поддават и се заразяват с тези предубеждения, което e достойно само за съжаление. Жалко е, защото тъкмо страхът ни възпира да бъдем истински човеци.

Облъчващата със страх пропаганда поставя много въпроси, но дава само първосигнални и химерични отговори. А ако човек се опита да си представи, че е изпаднал в тяхното положение и мислено се постави на мястото на сирийските бежанци, ще успее сам да си даде най-достоверните отговори на всичките тези въпроси, без да бъде въвличан в заблуждения.

Защо бежанците не искат да останат в първата мирна страна, в която попадат?

Нелепо е да съдим бягащите от почти сигурна смърт в Сирия хора за това, че някои от тях, макар и малка част (едва под 5%), предпочитат да пребивават в по-добрата част от света и полагат усилия в тази посока.

В съседните на Сирия страни – например в Ливан, някои от тях получават по-малко от долар на ден за храна и консумативи. Лагерите в Турция пък са пренаселени и бежанците са принудени или да живеят на улицата, или сами да си наемат жилище, като в същото време нямат право на достъп до пазара на труда. Освен това Турция, подписвайки Конвенцията за бежанците в Женева, е обявила съгласие, че би приемала бежанци, но само от Европа. Това означава, че никой не може да гарантира на 1,5-е милиона сирийски бежанци в югоизточната ни съседка, че в даден момент те няма да бъдат депортирани обратно в Сирия, откъдето всъщност бягат.

Загърбвайки юридическата страна на въпроса и поглеждайки чисто човешки, и aз бих предпочел да отида в по-благоденстваща страна, щом и без това съм бил принуден да напусна бащинията си. А ако някой твърди, че той би се примирил да мизерства в чужда страна, макар и мирна, без да търси щастието си в по-добрата част от света, аз не му вярвам и считам, че не се отнася достатъчно сериозно към проблема.

Защо е лъжа, че бежанците „заливат“ Европа?

Цели 95% от бежанците от Сирия към настоящия момент се намират в Турция, Ливан, Йордания, Ирак или в Египет. Само малка част от тях – около 5 процента, се намират в останалата част от света, в това число и в Европа. Тези 5% обикновено са най-интелигентните и заможни сред тях - все пак сумата за пътуване с трафикантска лодка в някои случаи е достигала и до 200 000 евро, според някои източници. Сами можем да преценим колко малко хора могат да си позволят тази сума.

Често в жълтеникавите медии се публикуват заглавия от сорта на „Бежанците заляха България“; „Бежанците заляха Унгария“; „Бежанците пълзят към Великобритания“ и т.н. Но тези внушения са откровени лъжи и се правят само с две възможни цели – или в полза на пропагандното ядро, или с цел сензация, която пък води до повече продажби на изданието или до повече импресии (в случай че спекулацията е е публикувана в сайт).

Защо България допуска бежанци, въпреки че не граничи със Сирия?

В българското общество често се внушава, че щом един човек пристига в България през територията на друга държава, той не може да бъде бежанец, като за целта се цитират абзаци от уреждащи международното право документи. Но истината е, че независимо от факта, че България не граничи със Сирия, Женевската конвенция за статута на бежанците категорично поставя условие относно правото на бежанците да не бъдат наказвани при незаконно влизане в която и да е страна.

Защо някои от тях идват без документи?

Щом не влизат през граничните пунктове и нямат документи, значи са нелегални имигранти, твърдят някои.

Най-лесно е да си кажем, че щом някой бежанец влиза нелегално и няма документи, значи влиза с нечисти цели. Но в повечето случаи това се дължи на факта, че някои от бежанците са принудени от обстоятелствата да избират нелегални пътища. Най-често понеже не могат да получат необходимите документи от институциите в държавата, която ги преследва и от която бягат.

Често те умишлено не носят документи за самоличност или ги унищожават непосредствено преди да бъдат заловени, защото така избягват възможността да бъдат идентифицирани и депортирани обратно в страната, от която бягат.

Защо по никакъв повод не бива да свързваме бежанците с „Ислямска държава“?

Групировката „Ислямска държава“ била обявила, че с бежанците се вмъквали и техни бойци. Това не би трябвало да ни шокира, тъй като ИДИЛ е терористична организация, а целта на терористите абсолютно винаги е само една - да всяват страх. В този ред на мисли, твърде глупаво би било да им се доверяваме.

Погледнато реално, „Ислямска държава“ няма нужда да вкарва свои бойци в Европа заедно с бежанския поток, след като тук вече има членове на групировката - атентатите в Париж от началото на тази година, извършени от френски граждани, са може би най-явното доказателство за това. Нека не забравяме и факта, че атентатът на бургаското летище стана във време, когато нямаше бежански поток - т.е. много погрешно е да смятаме, че преди не е имало опасност, а сега вече има.

Ако все пак допуснем, че успоредно с бежанците навлизат и радикални елементи, макар и да няма рационални основания за това, редно е да се замислим дали е уместно само заради предположението, че сред всичките бежанци може да има няколко потенциално опасни ислямисти, да се превърнем в безчувствени към чуждото нещастие страхливци.

Защо е лъжа, че бежанците застрашават светската същност на Европа?

Някои от най-посредствените политици и таблоиди в Европа внушават, че едва ли не сме свидетели на второ голямо преселение на народите; че е заплашен светският характер на европейската цивилизация. Но това, че по-голямата част от бежанците са мюсюлмани, ни най-малко не е рационална причина да ги възприемаме като фанатици и терористи. Нещо повече - много от тях бягат тъкмо от религиозните догми в държавата, от която произхождат.

Защо няма „нелегални бежанци“

България е приела условията на Конвенцията за бежанците, според която бежанецът е човек, който бяга от война. Никой бежанец не може да бъде наричан „нелегален“ на територията на страната ни. Но в български медии, дори и в претендиращи, че са качествени такива, съм попадал на абсурдното понятие „нелегални бежанци“.

Нещо повече – в Закона за бежанците пише, че всеки човек придобива правото да остане на територията на България, ако тече процедурата по разглеждане на негова молба за бежански статут. Това означава че кандидатстващите за получаване на бежански статут също пребивават напълно легално у нас.

Разбира се, властите в държавата ни имат право да депортират обратно в страните им онези нелегални имигранти, за които е установено, че не са бежанци, но са дошли с бежанската вълна. И го правят.

***

Европейците се радваме на най-голямото благоденствие в света. Много от нас се страхуват да не го изгубят, затова често реагират егоистично, поставяйки своето щастие над чуждото. Но ако всички хора на Земята бяхме егоисти, днес нямаше да я има цивилизацията, в която живеем.

Втълпяването на чувство за застрашеност у масите е тактика, която се използва за манипулация откакто свят светува, но благодарение на разума и добродетелите си човечеството е постигнало всичките чудеса, на които се радваме днес. Нека не живеем с мисълта, че човекът е лошо същество по презумпция. И преди да порицаем някого, нека първо се поставим на негово място.

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024
Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Вижте коя Таро карта е изтеглена за вашата зодия за днес, 26 април 2024 година. Овен Това, което ви се случва днес, изглежда на пръв поглед лошо,...