Оправдаха лидера на българска терористична клетка

Още от автора

Докато знайни и незнайни анализатори изпадат в истерия по темата за бежанците и анализират имат ли те смартфони или не, сериозно събитие, свързано с терористичния свят, потъна като новина и не получи нужното внимание от българските коментатори и медии.

Лидерът на действаща от години на територията на България терористична клетка беше оправдан по обвиненията, повдигнати срещу него. Въпреки, че в Уикипедия е описван като продаван автор, предприемач и бивш борец, въпросният човек е издирван от Интерпол, името му е обвързвано с подземния свят на България, Балканите и Италия, и е подозиран в трафик на наркотици в огромни размери. Благодарение на добрата си защита, лидерът на клетката беше оправдан и Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда, връщайки делото му на Апелативния съд в Милано. Заедно с искането за обжалване на присъдата, тримата съдии от Върховния съд разгледаха и исканията за обжалване на още 9 души от клетката, но те вероятно ще получат присъдите си.

През последните месеци анализатори често напомняха, че с влизането на бежанци на територията на Европа, обезателно ще има много джихадисти сред тях. Въпреки мнението на европейски експерти по сигурността, че тези предположения са спекулативни, коментаторите тук продължаваха с насаждането на тази теза с идеята, че европейските граждани трябва да се страхуват от бежанците и да се готвят за защита. Дори служители по сигурността, като бившият агент на френското разузнаване Клод Монике, се включиха в анализ на агенция Ройтерс, базиран върху различни оценки, за да покажат, че групировки като "Ислямска държава" нямат голям интерес да изпращат бойци в Европа, тъй като се снабдяват с такива, т.е. европейски доброволци пътуват за Сирия и Ирак, за да се бият на страната на джихадистите, а не обратното. Не, че опасност няма изобщо. Става дума за адекватност.

Тези анализатори не казаха нищо за спомената горе терористична клетка, която от десетилетие тормози обикновените български граждани, подронва държавния имидж и спъва развитието на икономиката със създаване на сив сектор. Като косвен резултат от дейността на мрежите на хора като споменатия терористичен лидер, могат да се посочат: напускането на стотици хиляди български граждани заради лоши икономически условия, създаване на корумпирана политическа среда, наличието на групи за натиск по малките населени места, клиентелизъм, заплахите срещу журналисти и монопола върху медийната сфера.

Коментаторите не споменаха нищо и за оправдателната присъда и ако не бяха публикациите онлайн, вероятно мнозина нямаше да прочетат.

И така – имаме оправдателна присъда за лидера на клетка, издирван от Интерпол. Той вече се води свободен човек и едва ли скоро ще видим отново дело срещу него, защото нищо не може да бъде доказано. В книгите си и интервютата си, големият италиански журналист Роберто Савиано говори за него с факти и го определя като един от най-големите фактори за развитието на организираната престъпност в България. Но коментарите в самата България са или малко, или не съществуват. Няма нито реакции, нито подписани от интелектуалци писма до държавата за по-твърд подход към тези терористи, нито имаше поканени в сутрешните блокове експерти, които да посочват начини за реагиране срещу заплахата.

Вярвам, че не е нужно да споменаваме името на „терористичния лидер“, нито за коя клетка става дума – сигурен съм, че знаете името на този кокаинов крал. Ако има нещо, от което българското общество се страхува наистина, то това не са джихадистите, а мафията. Българските институции и медии дотолкова имат страх от терористичните клетки на мафията, че дори не говорят за нея, сякаш не съществува и е проблем, който отдавна е отминал държавата ни. Не е нужно анализатори да търсят заплахата за националната сигурност сред бежанци, бягащи от войни хора, икономически имигранти и други. Терористите са вече тук, те са част от обществото ни и ни тероризират всеки ден - просто за тях не се говори.