X
 
 

Nice try, г-н Москов!

Още от автора

За голяма радост и облекчение разбрах от министър Москов, че пържените картофи ще се облагат с по-голям данък, ако са пържени в определен вид мазнина. Заедно с тях, на по-голямо облагане ще подлежат бисквити с по-високо съдържание на сол и захар, както и газираните напитки. Оттам, съвсем логично, децата ще си купуват само ябълки и еко чипсове. И съвсем скоро ще се прочуем като нацията с най-здравословно меню за учениците. Данъците ще се влеят в подобряване на начина, по който учениците се хранят и спортуват и благодарение на бисквитите, всичко ще се нареди.

За жалост, идеята на министъра не е новаторска и тя вече смело се прилага в нашата държава. Ще попитате къде и веднага ще ви отговоря - в ученическите лавки!

Днес в частен разговор дъщеря ми ми сподели, че много обича един сладкиш – десерт на популярна сред децата марка, и когато си е събрала достатъчно пари, си позволява да си го купи. Но се оплака, че струва цели 2 лева – цена, често непосилна за джобните, които ѝ отпускам. Аз само кимнах нравоучително, че трябва да се внимава с десертите. Тя обаче продължи и ми разясни, че само в училищната лавка струва 2 лева - иначе в будката на спирката, където слиза, струва 1 лев и 40 стотинки, както и че един снакс на популярна българска марка в лавката пък бил 1 лев и 10 стотинки, което било съвсем скъпо. Учудена от голямата разлика и наличието на подобни продукти на територията на училището, я попитах какво още продават в тези лавки и тя ми обясни, че имат всякакви други "джънк" продукти на доста по-завишена от нормалната цена. Освен това ми разкри, че в училище имат цели три броя лавки, от които едно дете може да се сдобие с прескъп вкусен снакс, пържен в остро осъдената от министъра мазнина, а ако има пари, и с други твърде "препоръчителни" продукти с хидрорафинирано растително масло и захар. Иначе казано, училищните лавки отдавна облагат децата с много по-високи цени на продуктите.

Шегата настрана, но може да има само две причини цените в училищните лавки да са несъразмерно по-високи - едната е, че наемът на лавката в училище е много по-скъп от наема на друго място. Другият вариант е, че децата нямат голям избор къде да пазаруват и изкушени от предлагането на нискокачествени продукти извън родителския контрол са готови да платят каквато и да е цена - тактика, използвана на летището, по погребения и от наркопласьорите.

И все пак, длъжни сме да отбележим , че се предлагат и полезни продукти, но премного високите цени не отминават и тях. Например, един портокал струва 2 лева, а една ябълка - 1 лев, но както отбеляза дъщеря ми - кой ученик ще даде два лева за портокал, когато пицата на парче е само лев и двайсет? Оказа се, че и сдобиването с енергийна напитка също не е проблем, защото се продава в будката срещу входа на училището, също на завишена цена.
На какви мисли ни навежда това? Че така наречените "подобрения" в храненето на учениците могат да се постигнат и без да се облагат определени продукти с допълнителен данък - просто трябва да се забранят за разпространение. Не виждам нищо сложно. Предполагам няма министър, който да ми обясни какво пречи в училищата да няма снаксове, а само пълнозърнести закуски и плодове.

Друга мярка, за която родителите апелират от години , е контролът върху продажбата на подобни продукти в близост до училища. Разбира се, някои квартали не позволяват подобен лукс, защото са на оживени улици, пълни с търговски обекти, но завареното положение не бива да служи за извинение. А поставянето на обекти от една популярна верига будки точно пред училищата не може да се нарече стимулиране на развитието на здравословния начин на живот на учениците.

За децата е нормално да искат вредни неща. Ние не можем да ги спасим от света, а и не е необходимо, но можем да вземем поне елементарни мерки те да бъдат защитени. Поредното иновативно решение за облагане на картофите, пържени в хидрорафинирано растително масло, изглежда като удар във въздуха. Как господин Москов ще разбере в кои обекти картофите са пържени в такова олио и в кои - не, и колко точно захар са сложили в кифлите, за мен остава загадка. Но за сметка на това, винаги може да отиде и да си купи снакс на двойна цена от училището на дъщеря ми и да седне да умува как точно да прибере данъчната надбавка от него за праведните си цели, докато се опитва да го преглътне.

Дневен хороскоп за всяка зодия, 06 ОКТОМВРИ 2022
Дневен хороскоп за всяка зодия, 06 ОКТОМВРИ 2022

Овен Не е най-подходящото време за споделяне на нови предложения, да се изявявате пред широка аудитория, или да се отчитате пред началника си. На...