Защо в България се живее по-добре, отколкото в Русия?

Още от автора

След разпадането на Съветския съюз и изградената му мрежа от сателити, един от които в продължение на 45 години е била и България, и нашата страна, и Русия поемат по направелението на пазарната икономика. Но и в двете държави, за съжаление, се налага олигархичният модел на разпределение на капиталите, което се случва не без намесата на тайните служби и не без наличието на задкулисни политически практики. Олигарсите вилнеят в продължение на десетилетия, приватизирайки държавни предприятия, най-вече в хода на прехода към новата система, като в Русия особено привлекателни за тях са източниците на природни богатства.

Днес България е част от Европейския съюз и НАТО, докато Руската федерация е в тенденция на все по-увеличаваща се международна изолация. Но нека видим как живеят обикновените хора в Русия, вземайки предвид някои важни показатели, и направим сравнение с България.

Руснаците или българите са по-заможни?

Руските граждани, които инвестират средствата си в имоти у ­нас, местят се да живеят тук или просто идват на почивка в нашата страна, обикновено изглеждат доста заможни, тъй като често можем да ги видим да харчат със замах. Но те едва ли биха могли да бъдат достоверна извадка за цялото руско общество, което, както ще се разбере по-долу, е общество на удивителни контрасти.

506,76 щатски долара е средната месечна заплата в България, докато в Русия средното трудово възнаграждение (средно за всичките федерални единици взети заедно) е с 35% повече – 686,16 долара.

Цените на основните хранителни стоки са средно с около 5% по-високи в Русия, отколкото в България, като в някои от по-големите градове, например в Москва и в Санкт Петербург, те са доста по-високи, отколкото в останалата по-голяма част от страната.

Средната стойност на брутният вътрешен продукт на глава от населението в Русия се равнява на 18 869 щатски долара (по данни от 2009 г.), която стойност е най-близка до тази на БВП в Полша. Ако се доверим само на тези данни, бихме могли да заключим, че Русия, която по средно БВП на глава от населението се явява равностойна на Полша, е една средноеврпейска страна. Но всъщност това далеч не е така.

Има наистина огромни разлики в стандартите на живот в отделните руски области и
републики. В някои от тях хората живеят по-добре, отколкото българите, а в други животът е доста по-тежък.

Най-висок е стандартът на живот в Тюменската област (БВП на глава от населението: 57 175 щатски долара, приблизително колкото на Норвегия), Сахалинската област (БВП на човек: 43 462 $, подобно на Хонконг), Москва (БВП на човек: 40 805 $, прибл. колкото средното в Холандия), Чукотка (БВП на човек: 39 220 $, прибл. колкото на Австралия) и Санкт Петербург (БВП на човек: 25 277 $, прибл. колкото на Южна Корея).

Но в повечето федерални единици на Русия, за съжаление, хората не се радват на толкова голям БВП. В 45 от общо 80-те федерални единици на Руската федерация БВП на глава от населението е по-нисък, отколкото в България, като в повечето случаи е значително по-нисък. Сред тези по-бедни от България териториални субекти на най-голямата по площ страна в света са Новосибирската, Волгоградската, Амурската, Ростовската, Саратовската и други области.

Най-тежко е икономическото положение в Ингушетия (БВП на гл. от населението: 3 494 $ на човек, приблизително колкото в Ирак), Чечня (БВП на човек: 5 023 $, колкото в Бутан), областта Иваново (БВП 7 425 $, прибл. колкото това на Туркменистан) и Република Алтай (7 520 $, подобно на Суринам).

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в най-голямата по площ страна в света е двойно повече, отколкото в България – 14 037,03 щатски долара (по данни от 2014 г.), докато у нас той е 6 986.04 долара. Под линията на бедността в България живеят над 21.8% от населението, докато в Русия най-бедните са 12.7% от населението, поне според официално изнесените от правителствата на двете държави данни, което означава, че най-бедните у нас са с 72% повече, отколкото в Русия.

В сравнение с Русия, престъпността в България е значително по-ниска

В Руската федерация биват регистрирани с около 30% повече престъпни прояви, отколкото у нас. Руснаците се страхуват да се разхождат сами нощем по улиците с 59% по-често, отколкото българите.

Изнасилванията на всеки 1000 души в северната страна са с 61% повече. А убийствата на глава от населението там се случват цели 6 пъти по-често, отколкото в България.

Нападенията с цел грабеж се случват цели 7 пъти по-често, отколкото у нас.

Употребата на наркотични вещества е с 40 процента по-популярна сред руснаците, отколкото сред българите.

Още интересни прилики и разлики между България и Руската федерация

Русия има 22 710 военни танкове, а България само 80.

Външният дълг на глава от населението в Русия е 2 пъти по-нисък, отколкото е този в България.

Българската здравна система е с 38% по-добра, отколкото е руската, но от друга страна данните сочат, че детската смъртност там е с 26% по-ниска.

Едно голямо меню в Макдоналдс в Русия струва с 41 процента повече, отколкото в България.

Заплахата от терористични атаки в Русия е 10 пъти по-голяма, отколкото е тази у нас. Големи атентати с множество жертви там има почти всяка година, а понякога и по няколко пъти в годината.

Ежегодна традиция е това, че инфлацията в Русия е средно с около 41 процента по-голяма, отколкото в България.

Вероятността човек да не доживее до 60-годишна възраст е с 60% по-голяма в Русия, отколкото в България. Тук 18.8% от населението не доживява тази възраст, докато там процентът е 30,1.

Руснаците сключват граждански брак с 1/3 пъти по-често, отколкото българите.

Цената на бензина в България обикновено е 2 пъти по-висока, отколкото e тази в Русия.

Източници на статистическите данни: Nation Master; The World Bank Statistics.