Как и защо не гласувах?

Още от автора

Не е защото в неделя не отидох до секцията ми в София, като всяка друга редовна овца в стадото. Не защото нарочно погледнах указанията как да попълня бюлетините, въпреки че ако не се справиш почти сигурно си се объркал нарочно. Не защото преди да си тръгна след това не се уверих, че всички печати са там, че съм се подписал където трябва и прочие.

А защото днес отварям сайтчето на ЦИК, намирам си сканираното протоколче на избирателната ми секцийка, търся си гласчето за листата с кандидати за общински съвет на предпочетена от мен партийка и не намирам нищичко. Зеро.

Няма ме. Не съм гласувал. Не гласувах. Или съм пуснал невалидна бюлетинка. Ей така, без да се усетя нещо съм драснал на листа, както не трябва. // Тоя пък той, с кратките изречения и болднатия шрифт. Споко Минке, не си за оплакване. Иди на митинг на „Атака“ да видиш наистина изстрадали хора с електорални проблеми, плюти и употребени от де що има как осигуряват гръб на едно кокаиново джудже.  

Млък. Което е още по-супер, в сканирания протокол най-напред е написано, че за предпочетената от мен партийна листа няма гласували. Да го духам, ок. После следва таблица с преференции за определени хора от партийната листа, както гласувах и аз, където за партията има 3 гласа, всичките преференциални, включително и един съответстващ на моя избор. 3 гласа нанесени в преференциите. Но иначе 0 човека са гласували за листата.

Грешката е поправена, когато от ЦИК са пренесли „числовите данни“ от сканирания протокол в своята система. Там вече отбелязаните преференции за малката партия ги няма нито в общия брой, нито в таблицата с отделните преференции.

Причината да проверя са многото сходни на моето наблюдение върху представителната демокрация. Доста хора като мен са отишли до секциите, попълнили са си всичко и после не са гласували. Най-вероятно, тъй като избраната от тях партия е малка. Когато в цялата патаклама преди и в „Арена Армеец“, членовете на Секционните избирателни комисии трябва да „оправят“ неточности в преброяването или попълването на протоколите, то явно по-лесно им е изглеждало да зачеркнат тия, за които са гласували трима. По-големите са в парламента и не е добре.  

Това сигурно е малко лаишко обяснение. Тази неделя има балотаж за определяне на районния ми кмет и ще отида лично да попитам хората в комисията защо така не гласувах. Преди да ми кажат, ако поискат, няма да прибързвам да ги соля повече, тъй като всички видяхме перфектната организация на изборите на централно ниво. Нямам на идея до колко са ги изтезавали в залата на Бато, кое, как и защо е трябвало да се поправя в протокола и защо аз не гласувах. Та ще ги питам. Няма да гласувам за районен кмет.

Реших да питам вицепремиера Румяна Бъчварова, която уж отговаряше за тези избори, що така толкова проблеми, кой е виновен, пък и моя глас ... Тя ми каза, че ЦИК са виновни. После питах и ЦИК. Те ми казаха, че в Общинската избирателна комисия са виновни. Може би ще ви напиша и там къде са ме пратили, но за всеки случай ще и да и до секцията, та и те да ме пратят … Ще има и групови жалби. Пък ако толкова сме мераклии, легитимността на вота в София, след всичките циркове, може да се атестира във Върховния административен съд. Хахаха, все едно на някой му се занимава.

Извинявам се за отнетото време. Все пак Волен Сидеров още е на свобода, а тази сутрин най-вероятно е стрелял с гранатомет по Алексей Петров. Завършвам с кратко включване от социалните мрежи. Когато споделих следизборните си неволи, един уважаван от мен човек написа:

„Това ми се случи и на мен още по времето на т.нар. социализъм, когато по време на избори единствената партия и нейните кандидати винаги печелеха с по 99 или дори 100 процента. Та веднъж бях включен в секционна избирателна комисия в квартала, където живеех и реших да си направя следния експеримент. Пуснах невалидна бюлетина, за да видя какво ще се случи при преброяването впоследствие. Ами нищо не се случи. Тя бе забелязана, но неотчетена и в протокола бе записано, че сто процента от гласовете са били действителни и всичките са били в полза на кандидатите на БКП. Такива ми ти работи...“

Пък в Не!Новините, zhelyo пусна това:

„На пресконференция в НС председателят на Парламента Цецка Цачева обяви нови щения за промени на Конституцията, които ГЕРБ ще инициира.

"Ще върнем оригиналния член първи на Конституцията от 1971-а година" - съобщи Цачева със същия тон, с който съобщава, че не ѝ е останал праз за манджата.

"10 пъти побеждаваме на изборите, няма смисъл" - съгласен бе и Цветан Цветанов в ЕКСКЛУЗИВНО изказване пред БЛИК.“

Да живее Член Първи!