X
 
 

В общество от конформисти прогресът е неприложим

Още от автора

Един от основните товари на съвременното българското общество е конформизмът, който разумните проявяват спрямо агресивната посредственост. Посочвам за пример следния пресен случай, като предварително държа да поясня, че той не е акцентът на този текст.

През последните дни се нагледахме на това как разумни и начетени хора, които съвършено добре могат да направят разлика между "номинация" и "награда", чрез отворени писма заявяваха, че се отказват от участието си в конкурса „Човек на годината“, защото сред номинираните бе и осъден за убийство чужденец.

Отказвайки се от номинациите си, те на практика проявиха съглашателство с първосигналния хор, вероятно опасявайки се да не би в бъдеще да бъдат асоциирани с Българския хелзински комитет (БХК) -недолюбвана от крайните обществени фракции неправителствена организация.

Не само отделни личности, а и цели екипи от хора, популярни със своята хуманитарна дейност, държаха да заявят на висок глас пред обществото, че се разграничават от нея. Други интелектуалци, и те отдадени на конформизма си, се възмущаваха от номинираните, които все още не са се отрекли от номинацията си. На трети им идваше да кажат, че врявата е напълно излишна, но предпочетоха да си замълчат.

Крайният резултат от това нагаждане към популярното мнение бе, че агресивното невежество за пореден път успя да се наложи над разума, както и обикновено се случва в обществото ни. Хора, номинирани защото от сърце се занимават с хуманитарна дейност; хора-двигатели, които със сигурност правят обществото ни по-добро, бяха заставени да се подложат на унижение, съобразявайки се с мнение, което не биха подкрепили, ако обществото ни не беше обладано от агресивното невежество.

Не биха подкрепили това мнение, защото "номиниран“ наричаме човек, който е посочен за участие в нещо, например в конкурс. Обикновено в конкурси като "Човек на годината" абсолютно всеки може да номинира всекиго. Тоест някой може спокойно да номинира дори и лидера на "Ислямска държава", защото е решил, че го кефи. "Награден" пък наричаме човек, който е спечелил награда. Кой ще я спечели, това обикновено зависи от жури, което избира най-подходящият измежду номинираните.

Щом всеки може да номинира всекиго, но журито решава кой да е победителят, тази тема изобщо не трябваше да е сред водещите в дневния ред на обществото ни, та камо ли хора с отлична обществена репутация да бъдат подложени на натиска да изразят нелогичната позиция.

Вместо да са двигателят на обществото, разумните у нас сами предпочитат да си стоят под сурдинка, премълчавайки своите аргументи, докато невежеството вършее и заема ролята на водещ фактор.

В този ред на мисли, на кого трябва да се сърдят разумните, когато децата им предпочитат да живеят в друго общество? Със сигурност не на невежите в нашето.

В общество от конформисти прогресът е неприложим.

Повсеместното ви мълчание, драги интелектуалци, не е злато, както ви се внушава вече 70 години, а бреме.

Как да направиш незабравим рожден ден
Как да направиш незабравим рожден ден

Всички знаем колко важен може да бъде рожденият ден на любим човек, защото независимо от връзката (партньор, майка, баща, син и т.н.) искаме този...