Една панделка човечност

Още от автора

Днес е 1 декември - Световният ден на борбата срещу СПИН. Синдромът, често определян като чумата на 20-и век, някак си обаче не буди у нас съпричастност.

Когато чуем, че някой е ХИВ-позитивен, бягаме от него като дявол от тамян. Предполагам, че този феномен се дължи на няколко причини, една от които са начините на заразяване. Небезопасният секс, хомосексуалността на голяма част от жертвите и инжектирането на наркотици някак все още будят у нас някакво чувство за нередност.

Нередно е да правиш безразборен секс - ето ти смъртна присъда. Нередно е да си хомосексуален - смъртна присъда. Нередно е да си на инжекционни наркотици - смърт бе, какъв си ти?!

Това сякаш произнася вътрешната ни съдебна система.

Свръх-Азът ни, който трябва да контролира Егото ни спрямо общностните обединения, в които живеем, определя тези поведения за недостойни и неполезни за общността и ги наказва жестоко - никаква солидарност за вас, пе*али, наркомани и к*рви (от мъжки и женски род), никакво съчувствие.

Преди няколко месеца имах възможността да посетя по работа Централния софийски затвор, където СПИН е изключително разпространен заради високите нива на наркомания и използването на общи медицински консумативи (кой им внася наркотиците и защо не им се дават чисти спринцовки и игли за сметка на презервативите, оставям на вас да прецените).

Там за първи път видях на живо болен от СПИН човек. Разбрах това докато го интервюирах (тъй като беше един от над 50-те процента неграмотни в ЦСЗ). В първия момент бях леко стъписан, но после се сетих, че болестта се предава само по кръвен и полов път. Пък и някак си все още пазя нагона си към женската половина от населението на планетата. А и не сме толкова добри познати, за да си правим кръвна клетва, затова продължих с обичайния си тон - вежливо. Казах си, че никой не би искал и не би си наложил сам смъртна присъда, дори да е в затвор в България.

Мисълта ми е - не се страхувайте и не се гнусете от тези хора. Тях също ги е раждала майка, те също са се приобщавали към какафоничния свят, в който живеем, просто са взели купища грешни решения, които ги водят към небитието.

Та следващия път, когато мислите за СПИН, се сетете за начините, по които може да се заразите, но не се плашете да поговорите с такъв човек - няма да навреди на имунната ви система, най-много да повлияе положително на моралната ви такава.