X
 
 

Как Оланд спечели от атентатите?

Още от автора

Дълги години (от изборите през 2012 г.) Оланд е с изключително слаб рейтинг на одобрение в обществото. Но само седмица след атентатите на 13 ноември, оказва се, Оланд постига одобрение, което е сравнимо с това на някои от най-популярните френски държавни глави, заемали този пост през последните десетилетия. В началото на декември, три (3) седмици след парижките атентати, стана ясно, че доверието към Оланд е скочило от 15 процента през ноември до 35 процента в началото на декември.

Подобен скок в рейтинга на одобрение на Оланд се наблюдава и след разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли Ебдо“ през януари, но само за кратък период, тъй като тогава общественото внимание е привлечено от други проблеми.

Как точно се повиши доверието към Оланд?

В моменти на кризи, нерядко се случва ключови властови фигури да разчитат на принципа, че обществото е склонно да гласува доверие на този, който им обещае сигурност. Поради това често властите умишлено демонстрират, че работят за нейното постигане, включително чрез извършване на ненужни полицейски акции и по други подобни способи.

В дните след атаките бе извършена мащабна полицейска операция, целяща залавянето на оцелелите след чудовищните актове терористи, както и предотвратяването на подобни атаки от страна на потенциално опасните радикални елементи.  

France 24 разпространи подробен материал, разкриващ как в дните след атентите френските спецчасти са нахлували демонстративно и със сила в домове и ресторанти в Париж, които просто са собственост на хора с арабски имена, без да са съществували реални опасения, че в тях може да се укрива нещо важно или опасно, което да е свързано с терористичните актове.

Същата френска медия разпространи и видео, на което ясно се виждат пораженията в ресторант, нанесени от френските спецчасти, без на практика да е ясно какво точно са търсили и без да са открили нищо нередно. 

Собственикът на разбития ресторант твърди, че е предложил на посетилите го служители на реда ключовете от всичките помещения, които те са искали да обискират. Този негов жест е запечатан и на запис от една от охранителните камери, които са разположени в заведението. Но извършващите обиска, по думите на собственика, отказали да вземат ключовете и демонстративно разбили всичките заключени врати.

Човекът споделя също, че е уплашен за имиджа на своя ресторант, още повече че акцията се е случила в час от деня, в който заведението е било пълно с клиенти – време от деня, което едва ли е избрано случайно за акцията.

Поглед назад към Путин и Буш

Абсолютно същата тенденция на рязък скок в доверието се наблюдава и с руския президент Владимир Путин (тогава изпълняващ функцията на министър-председател) след атентатите в Русия през септември 1999 г., когато са взривени няколко жилищни сгради, две от които в Москва.

Няколко месеца след тези атентати „проваленият“ държавен глава Борис Елцин отстъпва президентския пост на Владимир Путин, който понечи т.нар. „Втора чеченска война“ в отговор на зловещите атентати, при които загинаха над 300 души.

Преди атентатите от септемри 1999 г. Путин е една от най-непопулярните фигури в политическия живот на Русия. Но в момента на встъпването му в длъжност като временен президент, което се случва на 31 декември 1999 г., той се радва на неколкократно покачване в рейтинга му на одобрение. Около година след това той бива избран с голямо доверие за президент и на редовен президентски вот.

Покачване на рейтинга на руския президент се наблюдава също и след заложническата криза в театъра на ул. „Дубровка“ в Москва през 2002 г., както и след тази в училището в осетинския град Беслан през 2004 г. Тогава, непосредствено след терористичните актове, чеченски граждани редовно стават обекти на полицейски произволи (за тези случаи, в своята книга „Русия на Путин“, подробно разказва убитата през 2006 г. руска журналистка Анна Политковская).

Тези полицейски акции, макар и демостративни, явно създават усещане за сигурност в руското общество. Същите и подобни мероприятия наблюдаваме и днес във Франция.

Друг ярък пример за „изгода“ на лидер на държава от терористични актове, извършени на нейната територия, се забелязва и в модерната история на САЩ.

След атентатите от 11 септември прясно встъпилият в длъжност тогавашен президент Джордж Уокър Буш успява да увери обществото, че поема война срещу глобалния тероризъм. Това води до ограничаване на свободите в САЩ, както и до военната инвазия в Ирак през 2003 г. Тъкмо тази му стъпка, извършена в името на „войната срещу тероризма“, вероятно е и основната причина, която му осигури и втори президентски мандат. 

_________________

Кой друг спечели от атентатите? ВИЖТЕ ТУК.

Не бъдете много стиснати, вижте какво може да ви се случи
Не бъдете много стиснати, вижте какво може да ви се случи

Стиснат жител на английски град Уорингтън в графство Чешър е съден за домашно насилие, задето карал любовницата, с която делял един покрив, да...