Сезонен наръчник за начинаещи коткари: есен (трета част)

Още от автора

Настоящият наръчник е написан от човек, живеещ с 3 (три) осиновени от улицата котки. Едната без крак, втората кривогледа, а третата е просто дебела. Неговата цел е да предостави нужната информация на начинаещите коткари и се базира на личен опит.

Линк към първа част: ПРОЛЕТ
Линк към втора част: ЛЯТО

Есен

Наесен котките се връщат в спалнята през нощта. Добрата новина е, че вече не ползвате вентилатора. Лошата е, че спането отново е мираж.

В малките часове на нощта протичат много събития е живота на котката, а арената е върху или до леглото. Игра, любов към стопанина, любов към друга котка, стари дрязги между котките се решават тогава, реаранжиране на апартамента, а ако случайно някоя от котките ползва тоалетната, то това се оповестява с гръмогласни викове на нещо между разярена мечка и пиян морж и следва усилено копаене в тоалетната до припадък.

Обикновено нощното ровене в тоалетната им е толкова старателно, че е добре да имате предварително подготвено и адекватно обяснение пред полицията, която комшиите ви ще извикат за нарушаване на обществения ред и вдигане на шум.

Разбира се, сутрин, когато алармата ви събуди, вие с натежали клепачи и пълни мехури ставате и започвате неравната битка с битието си, котките ви изпращат само с поглед и заспиват дълбоко, доволни от изпразването на удобното легло, сякаш са ангели на съня и любовта.

Понякога не е нужно да разчитате на аларми. Може пък котките да решат да се сбият 20 минути преди тя да изгърми в ушите ви, а когато стане ясно, че няма смисъл да опитвате пак да заспите, абсурдно е да мислите за „само още 5 минути“, ставате ядосан на себе си и това извратено желание да имате котки. Те разбира се пак остават на леглото да поспят.  Оставяйки косми, защото сменят козина и през есента.

Това е и сезонът, в който вие започвате да търсите контакт с котката, защото температурите са подходящи. Това обаче не влиза в плановете на котките. Когато искате да я гушнете, котката ще направи всичко възможно да ви покаже, че я е гнус от вас. Ако прецени, дори ще се напъне да повърне топка косми точно в този момент, само за да ви нарани и да ви накара да се почувствате отблъскващи.

В момента, в който имате нужда от пространство тя ще се сети за вас и ще потърси компанията ви.

Задължително условие е да се опитвате да ходите, когато тя ще се навре в краката ви.

Вероятно ще я настъпите, тя ще изврещи пронизително, вие ще си изкарате акъла, ще се изпотите рязко, а сърцето ви ще се настани в гърлото трайно, пулсирайки докато очите ви не изскочат в неговия ритъм. Докато се борите с баланса и се опитвате да се закрепите прави, котката ще ви хъщи отдалеч с много омраза. Отново ще сте омерзени.

С две думи котките, успяват да ни накарат да се чувстваме като гнусен артефакт в живота им.

Следва продължение...