Имотният балон в Испания – причината за предизвикателствата, пред които бе изправен Рахой

Още от автора

Последиците от икономическата криза в Испания се усетиха най-тежко по време на първия (и единствен засега) премиерски мандат на Мариано Рахой. Но въпреки този факт консервативната Народна партия – неговата политическа сила, отново е победител на проведените през изминалия уикенд парламентарни избори.

Резултатите от тях се коментират като знак за възстановяването на страната от започналите малко след световната финансова и икономическа криза през 2008 г. проблеми, но също така и като предвестник на нова политическа криза, тъй като предстои трудно формиране на коалиционно правителство. Не са изключени и нови избори.

Строителният балон – основната причина за тежка икономическа криза в Испания преди години

От началото на 90-те до разгара на световната финансова и икономическа криза, която започна към края на 2007 г., европейското кралство се радва на ускорен икономически подем, който окуражава строителството и дава разцвет на пазара на недвижимите имоти в страната.

От 1997 до 2007 г. в Испания биват построени повече жилища, отколкото за същия период във Франция, Германия и Великобритания взети заедно.

Само през 2006-а, тоест една година преди да се роди кризата, в Испания започва строежът на 800 000 нови жилища (включително апартаменти), като общият брой на новите строежи, без значение дали са на къщи или на жилищни кооперации, се равнява на приблизително 100 000.

През 2008 г. в южната европейска страна започва да се чувства вълната на глобалната криза, която най-напред срива нейния имотен пазар, а това бързо довежда до дълбока и продължителна рецесия. Много работни места в цялата страна биват загубени, като липсата на работа засяга предимно нискоквалифицираните работници.

Социалните последици

В периода 2008-2013 г. общо 3,5 милиона души губят своя основен източник на доходи, като в близо 2 милиона домакинства нито един член не работи. Така общо 5 милиона испанци остават без приток на средства.

Над 700 000 испанци не разполагат с абсолютно никакви доходи през 2013 г. В резултат от това обричане на бедност, от дестинация, която в продължение на десетилетия осигурява работни места на имигранти от чужбина, Испания се превръща в източник на по-евтина работна ръка за някои по-заможни страни. Днес някои испанци, особено сред по-младите, напускат страната, за да работят в чужбина.

Конфискациите в полза на банките

Банките са сред основните субекти, които извличат печалба от строителния балон и от състоялата се впоследствие криза.

Испания е една от страните в Европейския съюз (заедно с България, Румъния и още няколко държави), в които почти всички граждани разполагат със свой дом, в който могат да живеят. 85 процента от испанците притежават поне един недвижим имот. Но след кризата много от загубилите работното си място (или на които са им намалени трудовите възнаграждения) нямат възможност да изплащат своите ипотечни заеми, като съответно остават без дом.

Само през 2010 г. банките в Испания конфискуват поне 100 000 недвижими имоти, като близо половин милион души остават на улицата. Някои от загубилите жилищата си, тъй като не разполагат със средства, с които да плащат наем, се нанасят нелегално в изоставени сгради, повечето от които представляват недовършени поради кризата строежи.

Общо 500 000 жилища (в това число и апартаменти) остават непостроени заради кризата, като някои от закупилите дом „на зелено“ преди разгара на кризата днес изплащат жилища, в които на практика не могат да се нанесат да живеят.

Последните данни сочат, че 3,4 милиона жилища в Испания са необитаеми, което е повече от достатъчно, за да бъдат настанени в тях всичките бездомни граждани в континентална Европа, които, поне според официалните данни, са малко над 4 милиона души.

________________

Използвани източници: EconomicsHelp.org; FEANTSA – The European Fedaration of National Organizations Working with the Homeless; Human Rights Watch; Investor.bg; National Statistics Institute of Spain.