Политселфи с книга

Още от автора

Като цяло, българската политика е доста интересно явление, което може да бъде разгледано през един куп художествени заглавия.

Лесно е например да я определим като "Фермата на животните" на Джордж Оруел. Не знам точно кой е в ролята на Снежнатопка, но за Наполеон има няколко кандидата. Все пак и в нашата фермичка в момента май: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от други" (поне що се отнася до Закона).

Пак по Оруел, има прилики и с "1984" - и не говоря за шоуто "Big Brother". От друга страна, премиерът ни много напомня на героя на Марио Пузо - Дон Вито Корлеоне, не говоря само за потресаващата прилика с Марлон Брандо в едноимения филм, а за случките с "нашия човек - Мишо Бирата", "Яневагейт" и т.н.

Председателят на БСП, Михаил Миков, много ми напомня на книгата на Михаил Булгаков - "За ползите от алкохолизма".

Здравният министър - Петър Москов, прилича малко на Джеймс Тагарт от "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд (дори и актьорът във филма малко прилича), само където при нас все още не се е появил Джон Голт... КОЙ Е ДЖОН ГОЛТ?

Министър Владислав Горанов оприличавам малко на Ебанийзер Скрудж от "Коледна Песен" на Чарлз Дикенс. Невинаги е имало ток все пак, нали така? Дано и него го посетят духовете на отминалите Коледи - а дано, ама надали.

Иначе, докато народът си е "В очакване на Годо" (на Самюел Бекет), политическият ни елит чете по три пъти "Владетелят" на Н. Макиавели вместо "Аве Мария", ей така, за преди лягане...

P.S. Абсолютно осъзнавам, че с тези няколко изречения не изчерпвам темата. Приемете го като предизвикателство и кажете кой на кого ви прилича.