В България или в Турция се живее по-добре?

Още от автора

България и Турция са две балкански страни, които, въпреки пререканията в историческия контекст, имат приятелски отношения към днешна дата.

И двете страни са взаимни военни съюзници, членувайки в един и същ военен алианс (НАТО). България е пълноправен член на ЕС от 2007 г., докато преговорите между Анкара и Брюксел продължават и до днес, без да се заформя изглед към скорошно присъединяване на Турция към европейското семейство.

Нека видим в коя от двете съседни страни се живее по-добре, съобразявайки се с някои важни статистически показатели.

Заплатите в Турция са средно с 49% по-високи, отколкото са тези у нас, а безработицата е с около 2% по-ниска. Средното трудово възнаграждение в югоизточната ни съседка се равнява на 756,06 щатски долара, докато в България то е около 506 долара.

Но освен това, че техният труд се оценява по-високо, югозападните ни съседи също така и плащат много по-малко, за да се сдобият с основните необходими хранителни продукти. В който и да било турски хипермаркет, стоките са средно с 30 процента по-евтини от нашите.

Предвид по-високите заплати и по-ниските цени в Турция (при сравнение с България), може да се направи извод, че югоизточните ни съседи, които имат постоянна работа, живеят сравнително по-спокоен живот, поне що се отнася до материалното им благосъстояние.

Покупателната способност отвъд границата с Турция е средно с 45% по-висока, отколкото е тази у нас. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в страната на Кемал Ататюрк е с цели 53 процента по-висок, при сравнение с този в България, и се равнява на 10 666,06 щатски долара.

Минималното възнаграждение у нас е 420 лева, докато в Турция никой не получава по-малко от 1071 турски лири, ако работи на пълен работен ден. Една турска лира (към днешна дата) се равнява на 0,65 български лева, което означава, че минималната работна заплата в Турция, при сравнение с тази в България, е приблизително двойно по-голяма - около 700 лева.

Още интересни прилики и разлики между България и Турция

Детската смъртност в Турция е с 44% по-висока.

Докато българите имат най-често между 1 и 2 деца, то турците обикновено имат поне 2, като нерядко се срещат семейства с 3 деца.

Цените на жилищата в Турция са само с 10% по-скъпи, отколкото са тези в България.

Нивото на корупция в югоизточната ни съседка е с ½ по-ниско, отколкото е това у нас, поне според официалната статистика.

В България умират два пъти повече хора на 1000 души, отколкото в Турция.

Престъпността в Турция, в сравнение с България, е значително по-разпространено явление. Убийствата на 1 милион души при югоизточните ни съседи са средно с 69% повече.

Турция е шестата най-голяма икономика в Европа и 17-ата в света. Икономическият ѝ растеж през 2011 г. е от 8,5 процента.

Опасността да се случи терористичен акт в Турция е цели 7 пъти по-реална, отколкото в България.

Българската нация е доста по-застаряваща, отколкото турската. Средната възраст на турските граждани е 29,9 години, докато у нас те я 42,3 години.

Що се отнася до медийната свобода, през 2015 г. България е на 106-о място в индекса на "Репортери без граници", докато Турция е на доста по-некомфортната 149-а позиция (от общо 180 държави, включени в индекса).

Източници на данните: Nation Master; Reporters Without Borders; Българска народна банка.

Автор: Теодор Спасов

Защо се посипва сол пред входната врата
Защо се посипва сол пред входната врата

Солта има дълга история като символ на защита и пречистване в различните култури по света. Днес често чуваме за суеверната практика да се посипва...