Кой печели от нападенията над жени в новогодишната нощ?

Още от автора

Внимателно наблюдавам обществените реакции, след като стана ясно, че в новогодишната нощ е имало масови нападения над жени в няколко европейски локации.

Изводите, за съжаление, са доста тревожни.  

Отново в общественото пространство се бъркат значенията на понятията "бежанец", "нелегален имигрант", „мюсюлманин“ и "престъпник", до голяма степен и заради повсеместната безотговорност в медийната среда.

Посредствеността, за кой ли вече пореден път, унижава идеята за Европа без граници. Тя пак заклеймява състраданието към изпадналите в беда – едно от най-естествените за човека чувства, сякаш то е нещо вредно и опасно, и порицава задължението на европейските държави да приемат бежанци, съгласно подписаните от тях международни договори.

Масово се забравя или просто не се знае защо са подписани тези договори преди около 70 години; защо изобщо се създава Организацията на обединените нации (ООН) след края на Втората световна война; защо са поставени основите на Европейския съюз (ЕС), веднага след като Европа преживява най-мащабната гибел в цялата си история.

След като си отдъхват от чудовищната война, нациите в Европа и по света, загърбвайки предразсъдъците помежду си, са обединени от идеята да изкоренят всичките предпоставки, които биха могли да доведат до нова световна война. Непосредствено след ужасната кулминация, която се случва към средата на 20-и век, се разпада колониалният ред и се ускорява процесът на глобализацията. Предвид факта, че в продължение на хилядолетия европейските народи са се избивали в братоубийствени войни, полагането на основите на Европейския съюз е една наистина велика цивилизационна крачка.

Налична е тенденция, не може да не сте я забелязали, която използва национализма, стереотипите и страха, за да подрие обществения прогрес в Европа. Тя вероятно цели да разруши това, което нашите предци са постигнали с изграждането на либералната действителност, в която имаме щастието да живеем днес. Инициаторите на тази тенденция, втълпявайки евроскептицизъм сред неговото население, копнеят за сломяването на Европейския съюз, като се надяват да го обрекат на саморазпад. Засега планът им, както се забелязва, работи. Някому е геополитически изгодно ЕС да е слаб или изобщо да не съществува като политически и икономически субект.

Напомням, че ЕС е най-голямата икономическа сила в света. Ако той не беше съюз между държави, каквото представлява в настоящия му вид, а федеративна държава, в каквато би могъл да се развие, тогава щеше да е най-влиятелната в икономическо отношение държава в света. Именно затова източниците на антиевропейската пропаганда непрестанно демонизират образа на лидера на Германия - Ангела Меркел, която се придържа към ценностите, заложените в устоите на обединена Европа.

Организираните посегателства над жени в няколко европейски градове в навечерието на Нова година, извършени предимно от хора с различен от европейски произход, едва ли са били спонтанни, бидейки извършени едновременно, на толкова много различни локации и едва месец и половина след атентатите в Париж. Логично е да допуснем, че са организирани именно в изгода на субектите, втълпяващи антиевропейските нагласи.

Твърде малко вероятно е тези нападения, сексуални посегателства и грабежи да са спонтанни.

Но дори и да приемем, че са такива, което само по себе си звучи налудничаво, подобни престъпления се случват всеки ден. Когато чуем за такова деяние, което не е извършено от хора от различен от европейски произход, обикновено се съгласяваме, че е задължение на полицията и на съдебната система да работят за предотвратяването му, както и изобщо за нашата сигурност, и това не се превръща във водеща тема. Но когато го извършат предимно различни по произход от традиционните обитатели на Стария континент, то лесно се превръща в политически проблем. Защото хората са подвластни на такива хапливи манипулции, което е изгодно някому.