X
 
 

Не е късно, пичове! Точно навреме е...

Автор: Асен Генов
12333 53

Още от автора

Родените до 16 юли 1973 подлежат на проверка от Комисията с дългото име, която разкрива принадлежността към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Министерство на народната отбрана. Едно време беше така — народна. Всичко беше народно: милицията беше народна, армията беше народна… Даже републиката народна. Като стана дума за милицията — колите им бяха синьо-жълти. Коментираше се, че в районното влизаш жълт от вълнение, излизаш син от бой, но това е друга тема. Сега колите им са разнообразни — пъстри и всякакви марки. Даже едно спортно двуместно AUDI TT Roadster имат за “представителни нужни”. И Porsche си имат... Разнообразие в МВР има и при спонсорите и даренията, дето Бъчварова наскоро отмени забраната им, но това също е друга тема.

Става дума за ченгетата от времето на комунизма...

Всички, които са по-възрастни от 42 години и половина, може да са били ченгета. Може да са натопили другарче в цивилния си живот или в казармата. Може да са “пяли в хора”. Мутрата, която си паркира джипа пред входа, така че Ви е трудно да излезте, може да е ченге от ДС. Грубият учител на детето Ви може да е доносник в ДС. Натъпканият с фалшив патриотизъм писател или агресивният простак-”анализатор” от телевизора – те може да са агенти на ДС...

Ако приемем, че до към 60 години човек е в активна трудова или творческа възраст, това означава, че всички, родени между януари 1956 и юли 1973, към днешна дата може да са били ченгета. Хората, родени в в този период от 17 години, са активните хора днес. Създали са семейства, възпитават и обучават децата си. Това са хора, изградили бизнес, който ще оставят на потомството си. Хора, изградили кариера, с която участват в обществения или политическия живот у нас. Това са хората, които преимуществено движат обществото ни и хората, които изграждат бъдеща България, която Вие ще завещаете на децата си.

Трябва ли да има лустрация?

Възможна ли е тя? Кои категории от лица, свързани с тоталитарния репресивен комунистически режим трябва да бъдат лустрирани и как — това са все въпроси, на които най-често ви отговарят с тривиалното: “това не е актуално, не е модерно!..”

“Късно е!..” – ще отвърнат те...

Първото важно условие е да се съгласим около общоприемлива дефиниция на понятието лустрация. Аз бих се опитал да го обясня като мерки, вкл. и законодателни, които обществото приема, за да пресече и да се “пречисти” (на латински lustrare) от влиянието на тези, които по един или друг начин са злоупотребявали с власт, привилегии или възможности, предоставени им от комунистическия режим. Най-вече трябва да се пречистим от тези, които са навредили на физическото здраве на другите и тези, които са разбивали чужди съдби или са съучаствали в отнемане на човешки живот. Моето определение за това пречистване включва не само тези, които са свързани с Държавна сигурност, но и всички тези, които са работили на щат в БКП, ДКМС, ОФ, единственият по това време Профсъюз, казионното БЗНС, а вероятно и други — това е въпрос на прецизиране, ако някога обществото ни най-сетне предприеме лустрационни действия.

Необходимо и да се пресече източването на икономическия ресурс от бизнес и икономически субекти, свързани и подконтролни на сътрудници на ДС. Това може да стане с ограничителни мерки в сферата на общественото финансиране. Замислете се! Това би имало оздравителен ефект върху медиите у нас и безспорно би помогнало и при решаване на проблема с вредата, която икономически субекти с офшорен произход нанасят на икономиката, обществото и околната среда.

Казах вече — говорим за цяло едно поколение, раждано в периода 1956-1973, което в момента е в активна възраст и участва в политическия, икономическия и обществения живот в клета майка България.

Цяло... Едно... Поколение...

Всеки един от средно 100-120 хиляди души, раждани всяка една от тези години, може да е бил принуден или вербуван да сътрудничи доброволно на репресивния апарат на комунистическия режим. Всеки един от тях може да е градил кариерата си на основата на партийната си принадлежност или на база на това, че е заемал щатна длъжност във всяка една от организациите, потенциално подлежащи на лустрация. Всеки един може да е просперирал, благодарение на комунистическите репресии. Всеки един от тях! И именно затова е важно да се дискутира и в крайна сметка да се вземе решение — обществено и политическо, което да доведе до реална и ефективна лустрация.

Само една от организациите, за които говоря, вероятно най-зловещата, има впечатляващ числен състав в края на комунистическия режим. По данни на журналиста-изследовател на архивите на ДС, Христо Христов, към 1989 щатния състав на ДС е около 8000 души. Агентурният апарат в края на режима наброява около 130,000 агенти, в т.ч. резиденти и съдържатели на явочни квартири. Освен тях, Държавна сигурност е ползвала и “услугите” на т.нар. “Доверени лица” — експерти в различни области, които са давали мнение или са консултирали ДС по различни въпроси. Броят им е безотчетен…

Да обобщя, макар и приблизително: в края на комунистическия режим, през 1989, само Държавна сигурност ангажира около 140 хиляди души. Днешните МВР и Българската армия са с далеч по-малка численост…

140 хиляди души… Колко ли от тях са били родени в периода 1956-1973? Колко ли от тях днес са политици? Колко ли от тях днес са в държавната администрация? Във ВУЗ-овете и обучават децата ви? Колко ли от тях са вашите свещеници в Храма? Колко ли от тях знаят фирмените Ви тайни? Колко ли от тях днес са водещи бизнесмени и управляват обществения ресурс? Колко от тях са съдии и раздават правосъдие? Колко? И кои?

Знаете ли КОЙ е ченгето до Вас?

Ще дам за пример само един възможен сюжет, един от многото: КТБ. Банка, зачената от КГБ. Същото КГБ, чийто филиал бе българската Държавна сигурност, както гордо заяви другарят Тодор Живков. Тази банка, наричана “банка на мафията”, “банка на политбюро” и “бижу под похлупак”, бе пряко свързана с финансирането на медии, които с влиянието си генерират политическа власт. Политическата власт се изпозлва за трупане на криминална печалба. Част от печалбата се реинвестира в медийно влияние и… Те така…

Каква е връзката на КТБ с ДС и комунистическия режим? По традиция, банковите кризи в България са свързани с управлението на БСП. Така беше през 1995-1996, така стана и през 2014. Общото е БСП. БСП е горд правоприемник и наследник на БКП. Само преди няколко месеца стана ясно, че само една българска банка няма агенти на ДС в управлението си… Нима банковата сфера не се нуждае от лустрация?...

Но да се върнем на КТБ — другият активен участник към датата на фалита ѝ е ДПС — партия, проносирано креатура на ДС. Партия, оглавявана последователно от двама агенти на ДС. ДПС е и партия, в която протече вътрешнопартиен преврат, а целият водещ агентурен апарат на Държавна сигурност гръмогласно подкрепи ченгето, което върна ДПС изцяло в руслото на руските геополитически интереси. Целият медийно представен агентурен апарат на Държавна сигурност се обяви в подкрепа на връщането на ДПС устойчиво в ролята на руски политикономически инструмент за влияние у нас. ДС и наследниците на компартията разклатиха и потопиха КТБ. Но не загубиха нито лев, дори обратното — бизнесът и кредитите им бяха щедро рефинансирани от друга банка, отново оглавявана от ченге в ДС…

Друг момент в този сюжет е и ролята на ГЕРБ — партия, водена от човек, отказал да се деполитизира и да напусне БКП, участвал в охранителния бизнес в мутренските години. Мутрите са друга посттоталитарна креатура на прехода, която заедно с капитала, налят в престъпния им бизнес, бе отгледана съвместно от елита на компартията и генералитета на Държавна сигурност, но това също е отделна тема. Борисов, човекът, от който зависеше в голяма степен спасяването на КТБ и разследването на причините за фалита й, човекът, в чийто първи мандат парите на държавните институции и фирми, вложени в КТБ значително нараснаха... Той активно продължи започнатото от БСП и ДПС и КТБ потъна.

Кръгът се затвори, а това е само една от многото възможни сюжетни линии, свързани с влиянието на мрежата на комунистическия елит и репресивните му органи в България. Само един сюжет от многото…

Още ли смятате, че лустрацията не е актуална?

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 25 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бряво на Асен - ясна мисъл и интелигентен изказ! Успех!
 • Анонимен 24 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Свалям ти чалма, Асене, що лири направи с драскане.
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  С драскане се правят само рубли, прост руски трол! Никого не можеш да заблудиш!
  : 3 !
 • Анонимен 23 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Поредният силен материал! Свалям ти шапка, Асене! Местото на червените изверги е в затвора! Още малко търпение!
 • Анонимен 22 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  АСЕНЕ , НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА СКАПАНИТЕ ПРАСЕТА.
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Имаш предвид" скапаните прасет" като тебе ли? Правилно, Асанчо не трябва да обръща внимание на хвалебствията на приятелчетата си- от една копанка зобят и всеки иска по много!
  : 12 !
 • Анонимен 22.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Имам предвид неграмотните "прасет" като тебе, продажнико 22.1.
  : 2 !
 • Анонимен 22.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ма, аз викам да се не обидите нещо на "свине" , та затова ви направих сайде "прасета", и то не какви да е , а френски прасета- "прасет"! Ама като ми викаш " неграмотник" , аз ще ти кажа точно какъв си- " ЖИГОЛО"!Журналистическо жиголо!
  : 1 !
 • Анонимен 21 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Протестърът Асен Генов, се оказа духовен последовател на Кришна. „От 1992 г. съм приел за свой Духовен Учител Бхактивайбхава Свами - ученик на Бхактиведанта Свами Прабхупада - основател на Международното общество за Кришна-съзнание и авторитетен представител на Брахма-Мадхва-Гаудия Сампрадая".
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Е, и?
  : 0 !
 • Анонимен 21.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  московски трол 21 - в това да си кришнар няма нищо лошо - но да си безроден рубладжия, като теб, ето това вече е отвратително!
  : 1 !
 • Октомври 20 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Стига глупости. Лустрацията ще се проведе , когато всички от Зловещият АнтиБългарски Клан / 10 11 1989/ и техните съучастници/чки сред който и генов отидат пред Народниятъ Съдъ.Така ще се изпълни и желанието / ужким/ на самият генов и за Лустрация на Бкп/Бзнс кадри , защото този Клан се състой в над 94% именно от същите кадри. За това генов и подобните само си чешат пръстите. Защото те знаят това виж още ›› много добре и не искат да бъдат наказвани за съучастие. европа е последното убежище на Компрадорите/ките *Бкп ран ът.Тя умира. Политиката им се проваля на всички фронтове. От това ще спечели само Народа и България. ЗА НАРОДА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ F*CK OFF eu
 • Анонимен 19 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Я, Асанчо Бояджийчето! Добра стига, Асане! Имам една работа баш като за тебе! Да ми варосаш клозета... Малко е грохнал и дупката е широчка, ама ти си майстор! 5 лева надник давам. То ти и за без пари бояджийстваш и не си се захарлячил, ама викам да имаш за някоя друга бирка.. Щото си убавец!
 • Анонимен 18 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  От кога пък перукан разбира от бизнес,че и лустрация? Кога е роден перукан?От какво се изхранва?какъв е бизнеса на перукан,че толкова лае в защитата му? От кога стана модерно един платен пикльо да ни казва кое как да стане,след като той е бил пеленаче по време на комунизъма? преди да даваш акъл на българския народ разкажи за себе си,кой си какво работиш,от къде си наясно с политическите съвети,кои виж още ›› то даваш! как можа да се пръкнеш такъв дебелокож измекяр ,без грам да ти пука,че цяла България те ненавижда!? На къде ще избягаш,когато утре стане война в България,след като ти не можеш и една филия хляб да си отрежеш сам?! Мазните винаги изплували най-отгоре!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  КОЕ Е ТОВА ГОВЕДО С ПРОЗВИЩЕ АГЕНТ БУДА ОЩЕ РАПОНА? А оня преподавател по икономика на социализЪма дето си е чист циганин с тъмно сини венци? БИВШИ БОРЦИ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА, ОТ ВЧЕРА БОРЦИ СРЕЩУ КОМУНИЗМА! а-ха-ха-ха-ха-ха-ха ДЕЙБА ТЕЗ АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАДНИЦИ!!!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Първо - виж какво пише в актуалния сайт, рубрика "на този ден,1944" и прочети и второ - бягай да правиш свирки на краварите
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Нямам намерение да ти отнемам бизнеса със свирките, тъп руски трол. Лошото е, че Путя е пътник, и ще трябва да сменяш господаря/кавала - "2015. Путин в цифрах и фактах" - http ://glavpost.com/post/2jan2016/WorldPolitics/74633-2015-putin-v-cifrah-i-faktah.html
  : 13 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  glavpost.com става само за клозетни нужди !
  : 9 !
 • Анонимен 16.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  за клозетни нужди вече става русия!
  : 3 !
 • Анонимен 16.4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  за клозетни нужди вече става само русия!
  : 2 !
Нагоре