X
 
 

Турският посланик бил за отзоваване… Ами руският?

Автор: Асен Генов
4109 26

Още от автора

"С една имперска държава като Русия трябва да се държиш по подобаващ начин, като имперска държава — с необходимото уважение..."

К. Цочев, зам.-председател на 43 НС от квотата на АБВ.

 

Турският посланик трябвало да бъде изгонен. Трябвало да бъде обявен за “персона нон грата”... Съгласен съм с Костов в частта, за неприемливото поведение на посланика. Правителството не трябва да подминава това с мълчание. Политиците — още по-малко!

 

Обаче цялото дясно мълчи за един друг посланик. Руският

 

С какво Юрий Исаков е по-приемлив? С какво изявите, при това постоянни, на руския посланик, са по-различни от тези на турския му колега? Няма да коментирам случая с “Оня списък”, при който според публикации в медиите, Доган предава на Турция имената на около 1300 действащи разузнавачи. Тогава, а и до ден днешен никой "не ебава" Доган и ДПС за това...

Разлика между Исаков и турския му колега, по мое скромно мнение, няма.

 

Нито един път нито един български политик не е настоявал със същата твърдост за дипломатически санкции срещу агентурата на Кремъл в София. Дори да е имало някаква спорадична критика, тя е била вяла и плаха и не е резонирала с подобна сила в медиите. А е трябвало!

 

Имало е за какво

 

Разбира се, първото нещо, което е най-видимо и за което се сещам веднага, е “прякото подчинение” на Столична община и МВР на Руското посолство по отношение на “жалона на поробителите” (по проф. Далчев) — т. нар. паметник на съветската армия-окупатор. Многократно Исаков и Руското посолство се намесват в суверенните ни дела, давайки преки разпоредби, в писмена форма, за арести на “вандалите” и 24-часова охрана на чугунената лъжа в Княжеската градина. За по-сигурно и по-добър контрол Русия дарява дори камерите, с които се наблюдава Паметникът…

 

Друг важен момент е аналогичната ситуация, при която Сидеров се жалва на руския посланик Исаков през ноември 2015. Само месец по-късно Местан се оплака от репресии на турския. Щеше да е добре да се помисли и върху тази основателна причина за искане на обяснения от посланик Исаков.

 

Поведението на партия Атака като прононсирана про-кремълска партия е очевидно. Сидеров, наричан “Човекът на Путин в София”, нееднократно е давал да се разбере, че според него в България не достатъчно силно обичаме и следваме Кремъл. Честите му визити при Исаков и в Москва са изпълнени с оплаквания от страна на проруския български “националист”. Очевидно е, че Исаков играе ролята на негов московски “наблюдаващ офицер”. В допълнение можем само да си припомним и разследванията в западните медии за финансираните от Москва и Путин проруски (псевдо)националистически, крайно леви и крайно десни партии в Евросъюза. Излишно е да напомням и откровенията на руски КГБ офицери за агентурата на Кремъл в София, наброяваща около 120 души и 10-те милиона Евро, които Москва харчи за пропаганда в България. Към тях добавете и десетките милиони, харчени по корупционни схеми и медийна пропаганда на проектите от “Големия шлем”...

 

Стигаме до трети интересен момент: натискът на Исаков по руските геополитически проекти, “опаковани” като енергийни. Т.нар. “Голям шлем” — тръбите “Бургас-Александруполис”, “Южен поток” и АЕЦ "Белене". Да, по силата на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, посланиците “представляват изпращащата държава в приемащата държава”, водят преговори и работят за развитие на “взаимоотношенията в областта на икономиката, културата и науката”. Но това представителство се осъществява в условията и зачитайки “суверенното равенство на държавите”.

 

Позицията на Исаков за Южен поток е достатъчно категорична — Русия прави подарък на България, който “трябва да отстояваме със зъби”, този проект е наш “национален интерес”, при който “членството в НАТО или Евросъюза” може да бъде заобиколено.

 

Внимателният прочит на действията на посланик Исаков сочи по-скоро устойчива тенденция на систематична, не дотам деликатна намеса във вътрешните ни дела, далеч надхвърляща хипотезата за представителство на руското правителство и все по-ярко добиват очертанията на поведение на регент на Руската империя, за която говори Цочев.

Не по-различно е поведението на Исаков по казуса с АЕЦ “Белене” — той “винаги се е  учудвал на начина на мислене на българските управляващи…” Исаков достига до крайни оценки на проекта “Белене”, които изключват правото на суверенен избор и решение на българската страна — строежът на “Белене”. Според него, централата ще е 'безусловен позитив, но не се съмнявайте, че ще [в Русия] преживеем и отказа от реализирането му…”

Очевидна е “диспечерската” роля, която Руското посолство играе в усилията на Москва да ползва София като свой “Троянски кон” в ЕС...

Да се върнем на идеята турският посланик да бъде обявен за персона нон грата в София. Според същата Виенска конвенция, всяка “приемаща държава” има право да направи това по собствена воля, без да дължи каквото и да е обяснение на “изпращащата страна” (чл. 9). Това е крайна мярка, която не е прилагана в България през последните 50-тина години. Преди нея обаче има няколко други възможни действия — посланикът може да бъде привикан в МВнР за обяснения. Може да му бъде отправена вербална нота. Има и други възможни дипломатически действия. Не оспорвам нуждата те да бъдат приложени към турския посланик. Изгонване на посланик е най-твърдата, последна мярка, преди да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Мерките, предшестващи тази обаче трябва да бъдат приложени — с това съм съгласен!


В същото време твърдя, че те трябва най-сетне да бъдат приложени и спрямо руския посланик. Именно заради самоуважението ни в отношенията ни със страни с имперски и постимперски амбиции.

А Костов има опит с това. През март 2001, при неговото управление, от страната ни си заминават трима руски дипломати по подозрение в шпионаж…

Можело е тогава, трябва да е възможно и сега...

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Тук са ни налазили русофилски въшки... бягайте.
 • Алфа 19 Алфа преди 4 години Профил на трол?
  Асане ,ти си гадно соросидно мекере !
 • антиседераст 18 антиседераст преди 4 години Профил на трол?
  Авторът на тази статия е с ограничен умствен капацитет. Той търси "под вола теле", ....... . Може ли е симпатизант на гей протестна мрежа.
 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  абе,що не отидеш да живееш в Кърджали ?
 • Анонимен 16 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Асенчо, имаш поведение на лека жена. Явно доларите които ти плащат от "ГЕЙмерика за България" са те изпедерчили до краен предел. Иначе свирки правиш само на ГЕЙмериканци и ГЕЙропейци, нали? На руснаци разбираме че не буташ, но за това пък май си падаш по анадолски резаци. Духай го, БЕ келеш!
 • Литовците напускат страната заради нежелание да служат в армията Възобновена е наборната служба от 19 до 26 години 15 Литовците напускат страната заради нежелание да служат в армията Възобновена е наборната служба от 19 до 26 години преди 4 години Профил на трол?
  Този Генов мишката журналиста много тъп.БЕЗ Русия няма да има България.Прочети историята за чалмите колко народ е загинал за турския геноцид.КАКВИ ГЛУПОСТИ.КОЙ ви дава да пишете глупости ГЕРБ или дпс или БСП И рб само прототия
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  България я има (и ще я има!)много преди Русия.Образовай се, за да не ставаш смешен.
  : 6 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  По правописа се досещам, че № 15 е чужденец (рускиня). Седнало на трапезата ти да се храни и пръска омраза. “Кой ви дава да пишете ...” Според него, за да пише журналистът, някой трябва ДА МУ ДАДЕ. У тях така става. Робски манталитет, остатък от много векове крепостничество. Целувай ръка на бащицата и благодари за “хубавия” живот. Няма сетива да разбере какво значи свобода, какво е българският ду виж още ›› х.
  : 3 !
 • Марко 14 Марко преди 4 години Профил на трол?
  Откога този малоумник Генов взе да разбира от политика...Него Плевнелиев го е галил по главата..То толкова разбира и Плевнелиев от политка ,особено геополитика.Генов не ти ли минава през главата ,че като сложиш на една плоскост турския и руския посланник,хората ще се сетят за изявите на американските посланници,на френските ,на английските и на други западни посланници. Те се месят най-брутално в виж още ›› нашите вътрешни работи. И никой от управляващите не сме е да им каже нищо.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ходи се лекувай някъде по спешност,може ли да пишеш такива глупости срещу една безплатна екскурзия в САЩ бре леке!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ...Ами Френският....Ами 'мИрИканският? ....Или ,може би те са ''правилните'' посланници ,и въобще ,ама ВЪОБЩЕ не се месят във вътрешните ни работи....А?
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Асане, бе, остави ти руски я посланик! Турският и американският да се изгонят - и всичко ще се нареди! Ела , викам, да ми варосаш клозета- имам вар, баданарка, стълба,всичко каквото трябва! 5 лева и 1л. якорудска , пивка ракия ти давам. Дигам мизата, че 5-те лева не те накараха да се отзовеш,а аз нямам повече.Ракията с едно петровско пиленце ще я платя на тайфито като се изпролети....
Нагоре
Рецепта на деня: Говеждо с кокосово мляко
Рецепта на деня: Говеждо с кокосово мляко

За тази рецепта е най-подходящо да използвате говеждо месо. Ето стъпките за приготвянето му. Продукти: 500 г говеждо месо 100 г лук 400...