X
 
 

Лустрацията в Чехословакия, Полша и Унгария или каква тя може(ше) да бъде и у нас

Автор: Асен Генов
4368 25

Още от автора

Струва ми се, че по темата не се говори достатъчно. Това ме провокира да се опитам да изложа основни моменти разбираемо, на достъпен език. В споровете за и против лустрацията далеч не винаги ползваме еднакви, общоприети термини. В предишния си текст по темата, “Не е късно, пичове! Точно навреме е…” предложих моето определение:

 

Мерки, вкл. и законодателни, които обществото приема, за да пресече и да се “пречисти” (на латински lustrare) от влиянието на тези, които по един или друг начин са злоупотребявали с власт, привилегии или възможности, предоставени им от комунистическия режим.

 

Ще повторя отново, че лустрацията трябва да обхване всички, които са навредили на физическото здраве на другите и тези, които са разбивали чужди съдби или са съучаствали в отнемане на човешки живот. Това пречистване включва не само тези, които са свързани с Държавна сигурност, но и всички, които са работили на щат в БКП, ДКМС, ОФ, единственият по това време Профсъюз, казионното БЗНС и др.

Комунистическият режим и последвалия посттоталитарен период унищожи доверието в държавата и институциите и сериозно ерозира положителните нагласи към демократичните процеси и механизми.

Посттоталитарният, посткомунистически период в България протича при почти пълен контрол от страна на елитите на компартията, репресивните й органи и създадения от тях в началото на прехода криминално-икономически контингент върху обществото и неговите институции.

Ежедневно наблюдаваните у нас сюжети потвърждават тезата за срастване на политическото общество с организираната престъпност и безсилието на правораздаването да противодейства, породено от дълбоките зависимости на декларативно независимата правосъдна система:

 • Периодични показни убийства сред бизнес елита;

 • Поръчкови медийни саморазправи с неудобни общественици и политици;

 • Тоталната неспособност на “съдебното правителство” (ВСС) и правосъдната система да се самопречистят от очевидните пороци и обвързаности с криминалните практики;

 • Дълбоката им зависимост от изпълнителната власт;

 • Отказ от ефективно разследване на модела на порочните обвързаности между власт, правосъдие, медии, бизнес и обществен ресурс, наричан “Моделът КОЙ”...


Тоталитаризъм произхожда от италианското totalitario – пълен, абсолютен и по отношение на властта се свързва с модела на италианския фашизъм и начина, по който Мусолини идва и упражнява властта. По време на т.нар. Преход фактически комунистическата върхушка успя да трансформира тоталитарната си политическа власт в икономическа, при което формалния израз на политически идеи и убеждения вече е без значение. Днес е постигнат политически консенсус по отношение на олигархичните зависимости и криминално-икономическите обвързаности на елитите.

Доверието е почти окончателно сринато до нива, при които властта се консумира само благодарение на манипулирани и криминално проведени избори, често с рекордно ниска активност, благодарение на не повече от ⅕, до ¼ от гласовете на избирателите. В парламента се формират целеви мнозинства и “разпределителни коалиции”, които отново обслужват само и единствено частните икономически интереси на участниците в консенсуса.

Можеше ли всичко това да се предотврати? Имаше ли начин посоката на т.нар. преход в България да бъде различна?

Паралели могат да бъдат правени всякакви. Ще спомена само, че недоверието към институциите не е “патент” на последните няколко години. Още в самото начало на т.нар. преход, в края на 90-те години (1998) вече имаме много високи нива на недоверие в гражданските и политическите структури и институции в България. Стойностите са идентични с тези, в бившите страни от СССР, като Украйна и Русия (около 45%). Останалите страни от бившия соцлагер, държавите от Централна и Източна Европа имат почти двойно по-ниски стойности на недоверие в институциите по данни от 1998г.

По това време в Полша (около 28% недоверие), Унгария (около 26%) и Чехия (около 25%) вече са приети лустрационни закони и са извършени ефективни лустрационни действия.

Чехословакия (Чехия)

Първите законодателни лустрационни действия в Чехословакия са още преди разделянето на Чехия и Словакия — през 1991, когато се предприемат ефективни мерки, изключващи комунистическия елит, репресивните органи на тайната полиция и сътрудниците на ŠtB (чехословашката Държавна сигурност, Štátna bezpečnosť) от ключови позиции в държавната администрация. Допусканите изключения са свързани с това, лустрираният да бъде понижен до пост, който не подлежи на лустрация.

След разделянето на Чехия и Словакия лустрационните норми се възприемат от чешкото законодателство безсрочно.

Лустрационните действия са под контрола на Офиса за документация и разследване на престъпленията на комунизма за периода 1948-1989, които не са били наказани по време на чехословашкия комунистически режим.

Полша

В Полша има няколко неуспешни опита за лустрация преди 1997, когато се приема Закон, с който се създава Комисия, която има функцията да разкрива истината и да помирява. Обществените постове са “разменяни” за истината. Кандидатите за ключови длъжности подписват Клетвени декларации. Комисията ги подлага на проверки и интервюта, след което, по решение на комисията, кандидатът можеше да бъде допуснат до желаната от него длъжност. Имената на личностите, минали през “проверка” са публикувани в Държавен вестник, а подалите неверни данни — изобличавани публично, след което им е забранявано да заемат държавни постове за период от 10 години. Може да се каже, че Законът адресира по-скоро нечестното отношение и неистината, а не принадлежността в миналото и дава възможност за “Втори шанс”.

Действията по лустрацията са в юрисдикцията на Института за националната памет и Комисията за преследване на престъпленията срещу полската нация за периода 1939-1989.

Унгария

 

Лустрацията в Унгария започва през 1994. Комисии, търсещи истината, изследват фактите и разкриват самоличността на тези държавни служители, чието име е било опетнено. Вината е посочвана от Комисии, търсещи истината. Съставът им е минимум тричленен. Подлежащи на проверка са принадлежността към репресивния апарат на компартията и дори на нацистката. Държавните служители, които желаят да запазят постовете си, са можели да го направят, при условие, че имената и обвързаността им към режима бъде оповестена. Изборът е бил да се оттеглят, без да бъдат публично оповестени или да запазят поста си, на цената на това, миналото им да бъде оповестено.

Двата принципни подхода и традиционно българският “трети начин”...

Чешкият подход по-скоро изключва всички опетнени държавни служители — те нямат право да запазят постовете си, докато Полша и Унгария им дават възможност да бъдат включени при определени “изкупителни” процедури и правила — основно свързани с разкриване на истината. Това са двата принципни лустрационни подхода: изключващ и приобщаващ.

България пое по свой, “трети” път и стигна до… кривата круша на прехода. От една страна, разкриването на досиетата закъсня ужасно; от друга, ефективна лустрация, която или да ограничи като възмездие, или да предложи “изкупление” на хората с нечисто минало, свързано със съучастието им в престъпния комунистически режим; от трета страна, малкото “декомунизационни” норми са по-скоро декларативни, от кото не следват никакви санкции при нарушение…

 

Всичко това създаде среда, в която, както стана дума по-рано, комунистическият елит, върхушката на ДС и криминалните босове завладяха държавата и подчиниха почти изцяло обществения и икономическия ресурс на престъпните си интереси.

 

Това не е преувеличение.

 

Това е проблем, който все още можем да решим, преди да продадем на безценица България на наследниците им.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Асане клозетът ми на село те чака. Да не би да искаш 2 литра якорудска ракийца надник?!Ще ти осигуря, бе, макар че и 100 драма стигат . 5-те лева си остават,тях не мога ги увелича!Айде, чакам те! Идвай да ми боядисаш кенефа, много си добър в това! Само в това!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Значи Лозан Панов е реагирал съвсем основателно, показвайки върнатия от Борисов SMS на член от ВСС ! А Яне Янев сега просто спасява конфузното положение ! Истината е, че цялата политическа върхушка е до такава степен корумпирана на база на зависимости или връзкарство, че й липсва даже усещането за незаконност и за виновност ! Да не говорим за агентите от рода Сава, Гоце, Павел и пр., които съзнате виж още ›› лно генерират корупция и разруха !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Вие искате ли да ви управляват мъже, които ги чукат отзад? Радан Кънев, Лозан Панов, Кристиан Таков, Росен Плевнелиев - Чехлю, Асен Генов - Лилавата перука, Найо Тицин, Росен Босев, Венелин Петков, Антоанета Цонева, Галя Прокопиева... Педали, лесбийки, асексуални, травестити, наркомани, сектанти, доносници на посолствата и Брюксел?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Значи ти си педала, щом бялото за теб е черно !
  : 6 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ''Другарят'' 13 , яростно бълва змии и гущери в безсилието си ! Всички,които не са от тяхната ''идеология'' са дефектни , без изключение ! Само в тяхното червено стадо всичко е ''очен хорошо'' ! Делят се на мъжки и женски комунисти и всички са от среден род !
  : 2 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Е, няма такъв дебил!!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  И затова в момента президент на Чехия е Земан който ама изобщо не е червен, а Полша ще бъде наказана от ЕК за нарушаване на демократични права. Или може би господин Генов не одобрява ЕС?
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  А в Унгария на власт е унгарския вариант на Волен Сидеров.
  : 6 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Един от проблемите е, че хора които никога не са излизали от село ни обясняват как било по света. Днес светът е отворен и всеки може да види и сам да прецени, ако иска.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ами, излез, разходи се...
  : 5 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ами, разходил съм се за разлика от асанчо
  : 13 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  МЪРШАТА Иво Инджев >> Кенеф специалиста, ДОНОСНИКА Иво : Сътрудници на Държавна сигурност !!! от Уикипедия, свободната енциклопедия !!! Иво Инджев - псевдоним "Ивайло"
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Какво е соросоидния ИЗРОД Асенчо, ето вижте : facebook.com/727899800574545
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Докато цигани, като този Асан се опитват да ни манипулират, България вечно ще е в калта. Какво ли не му пречи на този соросоиден помияр. И паметници му пречат, и хората му пречат, вероятно и животните му пречат? Кога ще стане доволен, когато настане турско или американско, това ли иска този гъзолизец?
 • Октомври 6 Октомври преди 4 години Профил на трол?
  Кой е и. инджев в миналото ?.Какво казват някой Офицери от Д.С. за него. Към органите на Мвр има подчертано положително отношение. Има правилно формиран политически мироглед. Има необходимите лични и професионални качества за наши задачи зад Граница. Към това заключение се стига в ерата , когато той още не е вербуван. Те могат да гласуват пълно доверие към момчето /активен комсомолец/ на стипенди виж още ›› я на Мвр./ 1 главно/
 • продължение 6.1 продължение преди 4 години Профил на трол?
  Към момчето което няма нито един в своят род без да е член на Бкп. Майка му е работила в Мвр и 4 управление на ДС.Членка на Бкп Дядо му по майчина линия е Комендант в Княжево/София/ след 9.09 1944. Баща му е началник отдел във Вечерни новини. Активно работи в партийната организация на Бкп.
  : 9 !
 • продължение 6.2 продължение преди 4 години Профил на трол?
  Самият инджев е член на Бкп. Същият е голям приятел и съподвижник на чистофайника а.г. И се върнете при пост/3/ Там само се пише / трябваше , трябваше , трябваше..
  : 11 !
Нагоре
Дневен хороскоп за 19 януари
Дневен хороскоп за 19 януари

Овен Тази неделя ви очаква приятна изненада. Някой се е погрижил да се почувствате добре. Бъдете благодарни.  Телец Сега е моментът...