X
 
 

Моралният релативизъм и комунистическият режим

Автор: Асен Генов
1943 38

Още от автора

Съществуват общоприети категории за добро и зло, които нямат релативистични тълкувания. Към тях не може да се приложи лицемерната теза за моралния релативизъм.  Никоя култура или цивилизация не може да оправдае насилието, терора, погазването на човешките права, свободи и достойнство и отнемането на човешки живот.

През 1990 г. в България започват преговорите на “Кръглата маса” между компартията и група хора, по-късно обявили се за демократична опозиция. Опозиция, от името на всички български граждани, които искат справедливо наказание за виновниците по време на отиващия си комунистически режим. Уличните протести издигат искания за премахване на “Член Първи” от Живковата конституция, узаконила тоталитарното управление на Българската комунистическа партия. В това се изразяваше желанието на българите за разграждане на комунистическата система и на политическия монопол на БКП.

В опит да избегне загубата на властта, компартията създаде мита за “съгласието и помирението”. Това бе началото на морално-релативистичните усилия да се се оправдае и оневини режимът на престъпниците, възползвали се от тоталитаризма през участието или сътрудничеството си с компартията, сателитните й организации и репресивните ѝ органи. Идеята за опазване на “съгласието и помирението”, вместо търсене на истината и справедливостта, бе заложена още в първите, предварителни срещи на започващата в самото начало на 1990 “Кръгла маса”. Луканов — тогава главният играч на компартията, формулира ясно целта, а раждащата се опозиция, за съжаление, я приема, оправдавайки поведението си вероятно и с ирационален страх от гражданска война, само няколко месеца след “Голямата екскурзия”:

“...В общото съобщение нашите говорители да кажат, че участниците в консултацията считат, че сега особено актуален и остър е проблемът за постигане на национално съгласие и помирение. Това е един от проблемите, на който трябва срочно да се отдели приоритетно внимание…” (04 януари 1990)

 

Това бе началото на подмяната, при която вместо да бъде търсена истината, се търсеше “помирение и съгласие” между жертви и насилници, между потомци и роднини на убити и техните убийци, преустройващи се в социалисти и демократи.

Десет години след “Кръглата маса” комунистическият режим беше обявен за престъпен, а всички действия, “насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология" бяха обявени за "справедливи, морално оправдани и достойни за почит”. Морално, а и често и със съдебни решения, са оправдани и реабилитирани и личностите, оказали съпротива на режима. Режимът, погазил основни човешки права и свободи, довел до морален упадък, отговорен за хиляди политически убийства, унищожил демократичните принципи и правовата държава, бе осъден със закон като престъпен.

Кратко и ясно, в 4 члена: компартията и комунистическият режим са престъпни. Като всеки тоталитарен режим, комунистическият бе налаган с насилие, лъжи и пропаганда. Пропагандираните и до днес неистини имат за цел да оневинят и реабилитират Злото. За него суверенът се е произнесъл през законодателния си орган — Народното събрание. Комунизмът, елитите му, репресивните му органи са престъпни. Престъпна е БКП и сателитните ѝ организации, основаващи се на комунистическата идеология. Злото, обявено за престъпление, се изразява в “потъпкване на човешките права” и демократичните ценности.

За съжаление, законът не предвижда никакви правни последици за виновниците и за реабилитацията и моралното оправдаване на  комунистическата идеология.

От вчера до днес, 26 години след края на режима у нас, темата е актуална. Хиляди, вероятно десетки хиляди лица, порочно обвързани с комунистическия режим благодарение на подмяната, са на високи нива в политиката, управлението, икономиката и бизнеса в България. Те Ви внушават, че темата не е актуална и е остаряла. Да не гледаме миналото, то ни дърпа назад — това Ви казват те, позовавайки се на моралния релативизъм — “такива бяха времената, правехме го за държавата, за общото благо”... Да, такива бяха времената, но не  го правехте за държавата и не беше за общото добро. Правехте го за себе си и за режима. А можехте да не го правите.

Не е късно!

Никога не е късно да помогнем на Доброто да тържествува. Иска се много малко. Първата стъпка е да потърсим и разкрием Истината. Да заемем позиция. Без суета и страх.

Както знаем от клиширания цитат, “За да триумфира Злото е достатъчно само добрите да не правят нищо”.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 23 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  АсАнчо мамин, Империята на Злото не е там където я търсиш! Намира се зад океана. И докато не бъде унищожена, такива ГОВНА като теб ще се правят на "умни и красиви". Капиш?
 • Анонимен 22 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  АсАн ГОВнов ли е написал тоя пасквил? Ясно, нема що да коментирам, щото даже зад монитора ми смърди на АсАнови ГОВНА!
 • Анонимен 21 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Асанко-Насранко , авторино на туй нЯщо, ела да ми боядисаш кенефа на село . 5 лева и 2 кила якорудска ракия ти давам! Не е за без хич както някои други те подкокоросваха , а ти послушно и вдъхновено изпълняваше! Чакам те утре на мегдана, сабахлем... къдя 7часа... Жената дума и един буркан свинска мас да сме ти даяли- да си опражиш я картофки,я да се смазваш,я да се разкрасяваш...За каквито потре виж още ›› би желаеш, да си я потребяваш!Айде, Асане, клозетя те чака!
 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Хубаво е, че светъ се отървава от комунизма и от такива като асенчо също.
 • Анонимен 19 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Представям си страданията, преживени от моите баби и дядовци след 1944 г., отнетото имущество, за което са вложили десетилетия упорит труд и пестене, разбитите им животи, отнетото бъдеще на децата им, на които беше забранено да учат. И казвам - браво, Асене. Темата е много актуална!
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Глупак лъжлив с изкуствен стил, нещастник
  : 14 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Представям си страданията, преживени от нас след 1989 г.,когато чрез разбойническите приватизация и реституция се отне от зараждащата се олигархия имущество, за което са вложени десетилетия упорит труд и пестене от страна на народа. Резултата е унищожена икономика и доход на глава от населението последно място в ЕС.
  : 5 !
 • Анонимен 19.3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Нито реституцията, нито приватизацията бяха рабойнически. Те се осъществиха по закони, приети от парламент, избран от нас. Имаше нарушения на следприватизационния контрол, извършени от правителството на Симеон. Но тези нарушения оправдават ли по някакъв начин безбройните кървави престъпления на комунизма, който наистина унищожи стотици хиляди съдби и забави развитието на България. Можехме сега да виж още ›› сме като Австрия или Белгия.Преди комунизма сле имали много по-висок жизнен стандарт от Гърция. А след това ....
  : 4 !
 • Анонимен 18 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ми не знам колко са престъпни ама в Европарламента левите са втора сила, в Британия също. И само в Русия са четвърти.
 • Чичо доктор 18.1 Чичо доктор преди 4 години Профил на трол?
  Спри се, човече! Още не е късно! Нацвъка хиляда коментара. Пий чай от Лайкучка, успокоява нервите...
  : 4 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  От Асен Лайкучката става ли чай?
  : 6 !
 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Другарю Асен помните ли как се обединихте БСП и Зелените за да победите ГЕРБ в София? Ама не го победихте. А сега Зелените не искат и да ви гледат. И са прави. Те са еколози и не харесват замърсяванията.
 • Анонимен 16 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Асане, направи си най-новия айкю тест хахахахаха
 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  25 години комунизмът бе оплюван и оборван от наистина прости хора, затова си остана необорен. Не знам нарочно ли, може би нарочно за да остане. Другарите си наеха простаци за да не успеят да ги оборят. Ти не си изключение.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Не знам Асенчо. Според мен българския народ трябва да бъде докаран до наистина скотско ниво за да ти вярва на съчиненията. Комунизма не достигна чак такова ниско ниво никога. А като гледам конюктурата, нещата отиват нагоре. Нямаш шанс, пич.
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  По-ниско от концлагерите и масовите убийства на българи има ли ? От дивашката цензура на ''народната власт''...........
  : 3 !
Нагоре
Бебе за тези 3 зодии през март
Бебе за тези 3 зодии през март

Пролетта вече се усеща във въздуха и носи усещането за нов живот и надежда. За някои от представителите на зодиака март месец ще се окаже и месецът,...