Защо, по дяволите, не легализираме проституцията?

Още от автора

Винаги, когато в България някой си отвори устата и спомене за легализиране на проституцията, се извива не буря, ами цял ураган от възмущения.

Някой се възмущават просто защото са свикнали да се възмущават от всичко – и да им подарят кило злато пак ще намерят за какво да недоволстват. Немалко жени вероятно смятат, че ако се легализира проституцията, то мъжете им ще се преместят да живеят в най-близкия публичен дом. Сигурно има нещо вярно в това, но мили дами, наистина ли вярвате, че ако съпругът ви има парите и желанието на отиде на проститутка, то сегашната забрана може да го спре? Много от възмутените люде пък са прочели поредната сърцещипателна история или са изгледали някой филм за „белите робини” и искат да се постави край на тази зверска екслоатация… Състрадателни хора, замислете се защо подобни сърцечупещи истории се случват винаги и само когато стане издънка и полицията се принуди да затвори някой публичен дом? Но докато всичко върви гладко на никоя от „робините” и през ум не и минава да отскочи до полицая на края на улицата и да се оплаче?

И последната причина – нелегалният бизнес е много по-доходоносен и то за повече хора, отколкото легалният. За да не ме обвини някой в клевета, няма да кажа нищо за България, но ще дам за пример книгата на Марио Пузо „Кръстникът”. Помните ли кой в книгата печелеше най-много от престъпността освен мафиотите? Полицията и политиците, разбира се (и не забравяйте - става въпрос за Щатите, така че моля не бийте автора!).

Или казано по друг начин – ако има търсене за някаква стока или услуга, то винаги ще има кой да я предложи, независимо от забраните. Е, тогава не е ли по-добре тогава да се легализира това предлагане? От легализирането и цените, и опасността от заболявания със сигурност ще намалеят. А и държавата ще се облажи, като лепне на всяко дупе по един касов апарат!

Разбира се, в цялата тази забрана има и огромна доза лицемерие. Което лицемерие далече не е чисто български патент. Нека да погледнем пак Щатите. Там всеки може на 15 години да получи шофьорска книжка, а на 16 или дори по-рано да се ожени и да има деца (с родителско съгласие, ако е преди 18)… но е престъпление да изпие и една бира докато не чукне 21! И никой не се интересува, че всяка година 1700 студенти умират от злоупотреба с менте алкохол! И това са само студентите! Статистика за всички младежи не се води, но ако съотношението е същото, то общата бройка е сигурно повече от 10,000 жертви! И това са 10,000 загинали младежи годишно благодарение само на тази забрана. Което не пречи на лицемерите да се тупат по гърдите и да викат „Ето, вижте ний как се грижим за наш’те млади хора!”

В интерес на истината съм абсолютно наясно, че проституцията няма скоро да бъде легализирана. Както и знам, че много от читателите ще скочат против статията ми по една или друга причина. Но няма нищо лошо в това да се провокира едно, дори и кратко обсъждане на темата, нали?