Какво се случва в Молдова?

Още от автора

Хиляди молдовски граждани, сред които и много проруски настроени, излязоха на протест в Кишинев. В сряда част от тях дори нахлуха в сградата на парламента, което наложи евакуация на народните представители.

Причината за бунта: демонстрантите не одобряват току-що гласувания нов премиер Павел Филип, подкрепящ интеграцията на страната с Европейския съюз, поради което настояват за предсрочни избори.

Предисторията

Молдова се управлява от проевропейски правителства от 2009 г. насам, но в доста нестабилна политическа атмосфера.

През 2010 г. коалиция от четири проевропейски партии печели парламентарните избори със слабо мнозинство, приключвайки 8-годишното управление на проруско настроения политически елит.

Предходното проевропейско правителство се разпуска след грандиозен корупционен скандал: над 900 милиона евро биват откраднати от три големи банки в Молдова – сума, равняваща се на 1/8 от брутния вътрешен продукт на страната.

Кражбите се извършват чрез съмнителни кредитни операции, осъществявани по сметки на офшорни компании. Веднага щом източването на средства става обществено достояние,  молдовската валута се срива, което довежда и от задълбочаване на социалната криза в страната.

Преди това пък 11-ият премиер на Молдова, който управлява за кратък период от няколко месеца, напуска министър-председателския пост поради обвинение, че дипломата му от гимназията е фалшива. Мандатът му приключва предсрочно на 22 юни 2015 г. – 4 месеца след встъпването му в длъжност.

Обществената криза

Няма съмнение, че непрекъснатото редуване на политическите кризи в Молдова до голяма степен се дължи и на обществената криза, която е налице поне от отделянето на Молдова от състава на СССР в началото на 90-те години на XX век.

Молдовското общество е разделено между тези, които желаят бившата съветска република да стане част от Европейския съюз, да поддържа близки отношения с Румъния и дори да се присъедини към нея, и тези, които искат по-близки отношения с Русия.

Около 78 процента от населението на Молдова се състои от молдовани, говорещи румънски език, и етнически румънци.

Етническите украинци и руснаци, съсредоточени основно в Приднестровието, заедно съставляват около 14 процента от населението на страната.

Любопитен факт е, че около 2 процента от населението на Молдова е съставено от етнически българи.

Приднестровието – огнището на разделението в Молдова

"Приднестровие" се нарича дългата и тясна ивица, разположена по източното поречие на река Днестър в Молдова.

Щом Молдавската съветска социалистическа република обявява независимост през 1991 г., мигновенно се изострят отношенията между Кишинев и местното приднестровско население, което е предимно рускоезично. То се опасява от евентуалното обединение на Молдова и Румъния.

Руската федерация днес разполага със свои миротворчески военни части на територията на Приднестровието, като осигурява финансова помощ на правителството в Тираспол (столицата на Приднестровието), както и на населението в автономния регион.

Приднестровската система и до днес се базира на носталгията по Съветския съюз. До 2000 г. на официалното знаме на Приднестровската молдовска република отсъства комунистическата символика на СССР, но впоследствие на него отново се появяват сърп и чук.

Статут

До 2006 г., когато със съгласието на Кишинев става автономен регион, Приднестровието е безпрецедентен сепаратистки териториален субект – дотогава хем е част от Молдова, хем се управлява от местно правителство.

Статутът на Приднестровието днес е вписан като "административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова".

Бедността и икономическите проблеми в Молдова

Ако България е най-бедната държава в ЕС, то Молдова, населението на която е около 3,5 милиона души, е най-бедната държава в целия европейски континент.

На глава от населението у нас се падат по 6 986 щатски долара от общия БВП, докато в Молдова сумата е 3,5 пъти по-малка – 2037 долара.

Докато в България почти няма домакинства, които да нямат телевизор, то в Молдова 1/3 от населението не разполага с телевизионен приемник в дома си.

Икономиката на страната се крепи основно на земеделския сектор.

Молдова е бедна на енергийни ресурси. Основните източници на природен газ за малката европейска страна се явяват Руската федерация и Украйна.

Изчислен е дълг на Молдова към Газпром, надхвърлящ 4,3 милиарда щатски долара, натрупан най-вече поради това, че в Приднестровието природният газ само се потребява, но не се и заплаща. Използвайки този претекст, Газпром преди години увеличава двойно цената на доставките на природен газ за Молдова, което оказа неблагоприятен ефект върху икономиката на страната.

Препитание

Когато младите молдовци си търсят работа, най-често биват изправени пред два варианта: или да се уредят на държавна служба, ако имат необходимите за това връзки, или да си намерят работа в чужбина.

Един милион молдовци (близо 1/3 от населението) работят извън страната, тъй като няма достатъчно на брой или добре платени работни позиции за тях в родината им. Затова животът в страната е изключително зависим от тези молдовски граждани, които работят в чужбина и изпращат средства на семействата си в родината, с които на практика ги издържат. В бившата съветска република е съвременна традиция хората да се препитават по този начин, като другото е по-скоро изключение.

Използвани източници: BBC; Nation Master; Numbeo World Statistics;  Wikipedia.