Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал! Тайната, която Русия не иска да узнаете*

27 Wednesday 2016, 20:00 часа • 8254 прочитания

През 1961г. съветската власт предлага на младия тогава Тарковски (на 29 години) да режисира полета на Гагарин около Земята. Непознатият тогава режисьор току-що е дебютирал в киното с филма си „Валяк и цигулка“ в компанията на Кончаловски (който по-късно ще направи "Танго и Кеш"). Младият Тарковски отказва и още тогава си навлича гнева на руската власт и обрича бъдещите си филми на трудно финансиране.

Съветската власт на свой ред предлага проекта на Михаил Калатозов, който е активен точно по това време. Съвсем наскоро той е изкарал култовия си филм "Летят жерави", за който е взел "Златна палма" в Кан. Той също отказва.

Съгласява се Григорий Чухрай, който тогава е на 40 години. Авторът на филма „Балада за войника” заснема първия полет на човек в Космоса в секретно съветско студио в средата на 61-ва, а КГБ в продължение на години следи зорко всички, които са наблюдавали създаването на тази лъжа с цел да не проговорят. Самият Чухрай през 1962-ра година взима Ленинска премия. Злите езици говорят, че тя му е дадена именно заради режисурата на полета на Гагарин около Земята, а не за кинодейността му, но КГБ бързо успява да заглуши тези слухове.

През февруари 1968-ма този, който нарушава мълчанието се оказва самият Гагарин. Той проговаря пред съпругата си Валентина Гагарина в техния семеен апартамент, без да е наясно, че тайните служби са монтирали микрофони в дома му. Така Гагарин, носителят на отличието Герой на Съветския съюз, подписва смъртната си присъда. И „умира” при самолетна катастрофа през 1968. Редица съветски експерти, между които и Герман Титов (неговата резерва при първия полет в Космоса и реално втория човек в Космоса) твърдят, че Гагарин е отличен пилот и се съмняват в „техническата грешка”, довела до катастрофата.

Истината за случилото се крие и до днес от Русия.

* ТОВА Е РАЗКАЗ. Не го приемайте за друго, освен за шега.

Иван Димитров
Иван Димитров Колумнист
Новините днес