X
 
 

Народният съд не бе трибунал за нацистките престъпления, а инструмент на комунистическия терор

Автор: Асен Генов
1887 33

Още от автора

Народният съд, учреден през октомври 1944, според традиционната комунистическа пропаганда се свързва с отговорностите, които България има като победена страна. Комунистите, които са негови раревностни защитници и днес, ще кажат, че възникването му е било предопределено от bПримирието (от Москва, 1944) и Мирния договор (от Париж, 1947), подписани от страната ни. А това не е вярно.

 

Народният съд узакони левия червен терор в България и го продаде в чужбина. Съдът е учреден с указ на 04 октомври 1944 изпреварва с почти месец Московското примирие, подписано на 28 октомври 1944, с което България се задължава:

“...да сътрудничи за задържането на лица, обвинени в военни престъпления и за тяхното съдене и да разтури веднага всички намиращи се на българска територия прохитлеристки или други организации, които водят враждебна на Обединените Народи пропаганда и да не допуска занапред съществуването на такъв род организации.”

Разпоредбите на това примирие не предвиждат нито близо 3000–те смъртни присъди, нито предполагат почти 2000–те доживотни присъди като резултат от този трибунал.

Народният съд изпреварва с няколко години и разпоредбите на Парижкия мирен договор, по силата на който България се задължава:

да осигури задържането и предаването на съд лица, които са обвинени за това, че са извършили, наредили или поръчали извършването на военни престъпления или престъпления срещу мира или човечеството.”

И този документ, подписан от България, не оправдава нито червения терор и избиването без съд и присъда на хиляди българи, нито правния произвол на „народния“ съд .

Народният съд, създаден в нарушение на Търновска конституция, е узаконен инструмент за физическа ликвидация на опонентите на установената с преврат и със съдействието на Червената армия комунистическа власт. За начална дата на обхвата на „народния съд“ е посочена 1941-ва година, забележителна с няколко знакови събития. На 21 януари 1941г. е приет Законът за защита на нацията. Той е аналог на нацистките антиеврейски норми и вероятно има за цел да изпревари и предотврати буквалнотото им въвеждане в най–брутален нацистки вид. През март 1941г. България подписва Тристранния пакт, а през юни същата година  доскорошните приятели и съратници – Германия и СССР, влизат във война, след като Хитлер напада Съветите.

Вероятно това са мотивите, с които комунистите определят за начална дата на чистката 01 януари 1941г.. Така биха свалили подозренията от себе си, нищо че по спомени на водещи комунисти от това време, самите те са подкрепяли присъединяването на България към Тристранния пакт и дружбата между братските тогава СССР и Германия.

Георги Димитров дава ясна инструкция съставите на Народния съд да бъдат безмилостни.:

никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля…”

В резултат на дейността на народния съд  “в името на народа” са избити 2730 души, доживотни тъмнични присъди получават 1921 души, 20 годишните присъди са 19, 15 годишните 962, 10г. получават 727. Издадени са и 3241 по-кратки присъди.

Успоредно с това, само за първите няколко месеца на комунистическата власт в България повече от 200 хиляди души са били репресирани — изселени, въдворени в лагери или пребивавали в трудови групи (според Поля Мешкова и Диню Шарланов “Българската гилотина. Тайните механизми на народния съд”)

На Нюрнбергския процес в Германия, който трябва да осъди виновниците за Втората Световна война, на смърт са осъдени 12 души а затвор (10, 15г. и доживот) получават 7. Несравними като числа са и по-леките присъди на процесите, съпътстващи Нюрнбергския. От 185 обвиняеми 142 са осъдени. От тях смърни присъди получават 24 (11 променени по-късно на доживотни), 20 са с доживотни и близо 100 с присъди с различна продължителност.

На днешната дата — 01 февруари 1945г., в България са разстреляни близо 150 души — министри, депутати, царски офицери и генерали, съветници и един княз. Вината им не беше доказана по време на народния съд. Не беше доказана и по време на целия комунистически режим. Дори и днес носталгиците и поклонниците на БКП и Народната република България също не си правят труда да предоставят доказателства, в защита на извършените убийства...

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Европеец 19 Европеец преди 3 години Профил на трол?
  Преди дни предупредих няколко политически лица, че оправдаването на осъдените за профашистка дейност в ЕС е престъпление и ще погрижа думите им да стигнат до Брюксел. В Брюксел, където съвсем скоро вдигнаха паметник на българския комунист Тодор Ангелов. Част от тях явно провериха ситуацията и скоропостижно изтриха постовете си в фейсбук. А.Генов не е никой, просто едно мекере, за него няма да си виж още ›› хабя патроните. За останалите ще припомня: Официалните данни сочат, че пред народните съдилища в цялата страна са подведени под отговорност 9 хиляди подсъдими. От тях 2730 са осъдени на смърт и 1516 са оправдани. В същото време във Франция осъдените за профашистка дейност са 90 хиляди, в Белгия 53 хиляди, в Холандия 45 хиляди, в Чехословакия 38 хиляди, в Унгария 26 хиляди, в Дания 15 хиляди. Историята на България сочи, че по времето на фашизма – от 9 юни 1923 год. до 9 септември 1944 год. са убити един министър-председател – АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, 25 министри, 150 народни представители и 315 членове на централните ръководства на БКП, БЗНС и РМС! Екзекутирани са 184 души в затворите на страната, 18 от които в Старозагорския затвор. Само за месец и половина – от 16 април до края на м. май 1925 год. в София са убити 500 души, от които 100 души са поети, писатели и журналисти. 200 души са ликвидирани в казармите на Четвърти артилерийски полк, 90 души във военното училище и 40 души в гвардейския конен полк. СПРАВКА: 1.Обвинителният акт на Народните обвинители в Стара Загора по сл.д. N 1/1944 год. по описа на народния обвинител при народен съд – Стара Загора. 2.Обвинителен акт на Народните обвинители по сл.д. N 2/1945 год. при Народен съд -Стара Загора – II състав.
 • Анонимен 18 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Нужна е малко СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !За да тръгне България напред трябва нов народен съд ! 25 години унищожаване на българската държава и извършване на геноцид над българския народ - много депутати ,министри и мафиоти има за разстрел ...
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Хасан каза: "На днешната дата — 01 февруари 1945г., в България са разстреляни близо 150 души — министри, депутати, царски офицери и генерали, съветници и един княз." АЗ КАЗВАМ: МАЛКО СА 150, ТРЯБВАЛО Е ПОНЕ 15000 ГАДОВЕ ДА РАЗСТРЕЛЯТ! СМЪРТ ЗА ФАШИСТКАТА ПАПЛАЧ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  КОМУНИЗИНА Е ВРАГ НА НАРОДА - ЗА НЕГО ВЪЖЕ И КУРШУМ ИЗВЕРГИ ДОЛНИ
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Мангала Асен - вари го, печи го, пак СОРОСОИДЕН Мангал с Кришна привкус ще си остане !
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  пишеш лъжи за рубли, 15 - единствения известен СОРОСОИДЕН Мангал в България е Петър Волгин.
  : 6 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН /ДВ, бр. 37 от 05,05,2000/
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бащата на българската археология – убит като куче от комунистите - http ://dnesplus.bg/News.aspx?n=650656
  : 5 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ето някои от престъпленията, извършени срещу народа на България от криминалната организация БКП/БСП, по московска заръка: - Извършения комунистически атентат в столичния храм „Света Неделя” - http ://vbox7.com/play:f73f53f251 - Извършеният от комунистите по московска заръка Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http ://prosvetise.com/?p=8784
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  За избитите българи от червената армия - проф. д-р Диню Шарланов в книгата си „История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки … на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. виж още ›› 2; а. е. 424, л. 7 – 11)
  : 4 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  до 2 - в България по документи е имало само 1 фашист - италианския посланник, и той никого не е убил; но антифашистите сте хиляди, червен боклук!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Никола Николов, единствения известет соросоид у нас е Петър Волгин. Твърдението ти е в зоната на руските тролове, какъвто най-вероятно си.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  КОЛУМНИСТ значи ТЪПАК ! Соросоидът бояджия, от порода цигани - Асен е пак на надник . Асен е най-популярното име сред мангалите !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Освен циганин,, сигурно е и педерас , какво ще кажеш, комунисте ??? Вие сте майстори в тези ''работи'' !
  : 1 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  педерас и бял циганин /така поляците наричат ватниците!/ със сигурност е Путлер
  : 4 !
Нагоре
Дневен хороскоп за 19 януари
Дневен хороскоп за 19 януари

Овен Тази неделя ви очаква приятна изненада. Някой се е погрижил да се почувствате добре. Бъдете благодарни.  Телец Сега е моментът...