5-те най-богати руски олигарси. Кои са те?

Още от автора

Олигархията представлява форма на държавно устройство, при която властта и стопанството са в ръцете на малък елит от цялото общество. В съвременния свят думата „олигарх“ най-често намира приложение, когато говорим за състоятелните граждани, които имат задкулисно влияние в трите държавни власти: изпълнителната, законодателната и съдебната.

След Перестройката, извършена в СССР, част от бившия комунистически елит, както и негови приближени, извършват масова приватизация на по-голямата част от държавните дотогава икономически активи. Това се осъществява не без съдействието на московските тайни служби.

Четвърт век по-късно демокрацията е фасадна и в Русия, и в България, като почти всяко частно бизнес начинание, което се развива извън олигархичните кръгове, е доста по-трудно за реализация, отколкото в други европейски общества. Нерядко е почти или съвсем невъзможно.

Ето кои са най-богатите руски олигарси днес.

#1 - Владимир Потанин

Най-богатият руски олигарх е бизнесменът, медиен магнат и политик Владимир Потанин, натрупал своето състояние в резултат от масовата приватизация на държавни предприятия след разпадането на Съветския съюз.

Потанин е роден през 1961 г. във влиятелно комунистическо семейство. Неговото нетно богатство се равнява на 15,4 милиарда щатски долара, поне според сп. Форбс.

Преди Перестройката Потанин работи в съветското външноикономическо обединение „Союзпромекспорт“, което тогава е под шапката на Министерството на външната търговия на СССР.  След 1990 г. става президент на външноикономическата асоциация „Интеррос“. Пак в началото на 90-те, заедно с Михаил Прохов – негов дългогодишен бизнес партньор (който впоследствие е арестуван във Франция по подозрение в причастност към мрежа за проститутки), създават инвестиционна банка. Но през 2007 г. двамата приключват своите отношения със скандал.

През 1993 г. Потанин става президент на „Онексим банк“, чрез която през 1995 г. получава 51 % от акциите на „Норилски никел“. Собственик е още на „Росбанк“, „ПрофЕстейт“, „Роза Хутор“ и други влиятелни фирми.

През есента на 1997 г. създава холдинга „Профмедиа“, чрез който контролира значителен брой от актуалните руски медии, в това число и популярните руски печатни издания „Известия“, „Комсомолская правда“ и „Афиш“.

Владимир Потанин гради и политическа кариера – от есента на 1996-а до пролетта 1997 г. той е първи вицепремиер на Русия.

#2 – Михаил Фридман

Вторият най-богат руснак, както твърди сп. Форбс, е Михаил Фридман. Той има еврейски произход от Украйна, където е роден през 1964 г.

Фридман завършва Московския институт за стомана и сплави през 1986 г. След като в края на 80-те години Михаил Горбачов позволява развитието на частния бизнес, през 1988 г. Фридман стартира своята кариера в търговията и финансите. Само година по-късно вече открива консорциума „Алфа груп“, който има интерес в добива на нефт и природен газ, в търговските и инвестиционните банки, застраховането, телекомуникациите, водоснабдяването и в други сектори.

В момента „Алфа груп“ е една от водещите инвестиционни компании в Руската федерация.

#3 – Алишер Усманов

Следващият най-богат руснак е Алишер Усманов, роден в Узбекистан през 1953 г. Състоянието му се равнява на 14,4 милиарда щатски долара, като по-голямата част от богатството си натрупва в сферата на металургията и миньорството.

Според индекса на милионерите на “Bloomberg” от 2013 г., преди две години Усманов е бил 37-ият най-богат човек в света с нетно състояние от 19,6 милиарда долара.

Усманов е един от водещите руски медийни магнати. Той притежава медийната група „Комерсант“, както и групата „Mail.ru” – най-голямата компания в рускоговорящото интернет пространство. Чрез „Mail.ru” Усманов притежава популярните руски социални мрежи „Однокласники“ и „В контакте“, като втората се възприема като алтернатива на Фейсбук, поне що се отнася до рамките на руското общество.  

Усманов е съсобственик на втория най-голям мобилен оператор в Русия - „Мегафон“. Притежава акции в британския футболен отбор „Арсенал“, както и в много от големите световни технологични компании.

Алишер Усманов изповядва исляма.

#4 – Виктор Вокселберг

Руският олигарх Виктор Вокселберг, роден през 1957 г. в Украйна, е четвъртият най-богат руски гражданин. Баща му е украински евреин, а майка му е рускиня.

Вокселберг е собственик и президент на „Ренова груп“ – един от големите руски конгломерати, който има интерес в алуминиевото, нефтеното и енергийното производство, а също така и в сферата на телекомуникациите. Спряган е за един от най-близките до президента Путин олигарси.

Състоянието на Вокселберг се измерва на 14,2 милиарда (според сп. Форбс).

#5 - Алексей Мордашов

Алексей Мордашов е петият най-богат руснак, според сп. Форбс.

Той има голямо влияние в металургията и производството на електроенергия. П­ритежава няколко минни компании.

Състоянието на Мордашов се равнява на 13 милиарда долара.

Роден е през 1965 г. в обикновено работническо семейство. Мордашов завършва Инженерния и икономически институт в Ленинград (днес Санкт Петербург). По-късно се сдобива с магистърска степен във Великобритания.

През 2011 г. Мордашов е единственият руски представител на срещата на клуба „Билдерберг“, провела се в Сейнт Мориц, Швейцария.

През 2012 г. е номиниран за председател на Световната стоманена асоциация.

***

Приватизацията в България преминава по абсолютна аналогична на тази в Русия схема.

Предвид факта, че у нас наблюдаваме идентични модели на разпределение на властта и икономическите активи, поделящи се основно между хора в едно или няколко обкръжения, би могло да се изведе, че България е една малка Русия, поне що се отнася до модела на посттоталитарната обществена и икономическа система.

Използвани източници: Bloomberg (United Kingdom); Forbes.