X
 
 

Бойко в огледалния свят

Автор: Асен Генов
4444 31

Още от автора

Политическите пиари, за разлика от психоаналитиците, са вредни. Много вредни. За разлика от психоаналитика, който търси причината за невротичните и психичните разтройства, политическият пиар почти винаги и почти задължително ги причинява.

Случката с българския премиер в Лондон доказва това. Той обитава стая с меки стени, без остри ръбове. Единственото, с което разполага, за да добие представа за себе си и за участието си в общественополитическия живот, са “огледалата” на пеевските медии.

Синдромът на Алиса в огледалния свят е състоянието, в което е изпаднал Борисов в своя живот между “Дондуков” №1 и Банкя — мащабите са нереални, изкривени и непропорционални. Величан от медийния сервитут, Борисов е развил остра микропсия — всичко в обкръжаващия го свят се е смалило до незначителни, лесни за контрол и обяснение мащаби. Всички икономически въпроси се свеждат до “искат ми, давам едни десетки или стотици милиони”, демографският проблем се свежда до “очакваме от младите хора да правите бебета”, а борбата с корупцията се свежда до абстракции за “усвоените еврофондове”... Светоусещането на българския премиер по отношение на връзките му с “успелия млад мъж”, определен от Шпигел като “айсбергът на корупцията, показателен за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика”, е изкривено в огледалния свят на подконтролните на семейството на Пеевски медии. На въпросите дали след всичките си досегашни действия като премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия, оглеждайки се в огледалото на медийната пропаганда, той не вижда отражението на “корупционния айсберг”, Бойко отвръща: “това категорично мога да кажа, че не е вярно! Категорично!”

Всеки проблем, независимо от мащабите му, е опростен до елементарно отрицание — “категорично не е вярно”, а ако това не помогне, медийната пропаганда услужливо раздухва конспиративни теории и измислени гей скандали, щедро гарнирани с “потни долари”, платени от чужди разузнавания. “С цялата си отговорност” Бойко обяснява всичко с еврофондове и магистрали, но дори там политическата микропсия му пречи да разбере реалните мащаби на собствената си несъстоятелност и проблема с липсата на доверие. “Беновска пита” и други подобни медийни вувузели подхранват политическия му гигантизъм до степен, в която възприятията му за реалността се изкривяват до абсурдни форми. “Бойко е призван” — това внушават пропагандистите, а пиарите внушават, че само и единствено той е гарант за стабилността на държавата. Лъжовното чувство за историчност и политическо всемогъщество (“бил съм ги, пак ще ги бия на избори”) подхранват усещането у Бойко, че подобни проблеми са дребни камъчета в краката му, които могат да бъдат решени с лекотата, с която алхимикът мърмори заклинанията си, но златото така и не се ражда, а оловото си остава олово.

Кетегорично не е вярно, казва Бойко, оглеждайки се в медиите на Пеевски, че корпулентната фигура на бизнесмена-депутат все по-видимо наднича зад натовареното с историческа призваност тяло на премиера. Категорично не е вярно, че Бойко става Пеевски — това ни казва той, въпреки че реалността в нашия свят е различна от отразения в медиите на Пеевски огледален свят на Бойко. Няма как да е вярно в изкривените му от микропсия възприятия в страната на медийните чудеса. Влезнал в огледалния им свят, Бойко става голям, много голям. Толкова голям, че се провиква надолу към съгражданите си: “К'во чакате, бе?! Реформи ли?!...” Проблемите са незначителни, точно колкото и оплакващите се от тях. Те са малки, те са в краката му. Той е призван. Бие всички на избори. А медиите услужливо раздухват величието му… Затова и отговорите на всички въпроси са лесни. И профанни. Съмненията се отричат с лекотата, с която всяко дете отрича белята: “Не е вярно, не бях аз…”

Реалността, извън огледалния свят на Бойко е по-различна. Съдебната реформа бе опраскана с гласовете на партията на Пеевски. Европейската комисия констатира “нежелание от страна на прокуратурата да продължи разследванията, в това число по случаи, свързани със средства на ЕС…” Корупцията  и организираната престъпност са константни величини, които все повече се превръщат в европейски проблем заради източваните евросредства. Въпросът вече не е “как ще ги стигнем американците”, а “кога ще ги стигнем румънците”. В Румъния се разследва паралелен и свързан с българска банка случай за източване на 26 милиона евро. В северната ни съседка вече има повдигнати обвинения. У нас банката и съучастниците са чадъросани, а прокуратурата нехае. Банката е същата, която наскоро получи държавна помощ. Вероятно е сред онези, за които Бойко каза нееднократно, че са им “помагали и са давали стотици милиони, за да ги спасят и за да запазят стабилността им”. Журналистически разследвания показват как въпросната банка е източена с милиарди, в полза на щастлив кипърец-късметлия, но обвинения не са повдигнати…

Разбира се, като говорим за “усещането за корупция”, което все по-отчайващо обхваща българите, няма как да не споменем конкурсите и обществените поръчки с предизвестен край, при които близо половин милиард лева отиват при фирми, свързвани с този, който Бойко не е в огледалния си свят.

Усещането за политически и следствен чадър пък се подхранва от пълния отказ на прокуратурата да предприеме каквито и да било действия по отношение на начина, по който бе източена КТБ и за едни други 500 милиона лв. кредити към фирми на Пеевски. Но в огледалния свят на Бойко той и Пеевски са различни, нищо че партията на първия гласува за стабилността на втория, когато сменяха просветния министър… В огледалния свят на Бойко микропсията прави от това малък проблем.

Усещането, че Бойко и Делян са едно пък се засилва от факта, че министрите на Борисов замитат след Пеевски в КТБ, а депутатите му отказаха да разследват ефективно КОЙ и фалита на банката в Народното събрание. Но медиите и пиарите подсказват на Бойко, че това е заговор за дестабилизация на кабинета. Проблемът е малък — тридесетина конспиратори, занимаващи се с подривна дейност… Проблемът е малък, а Бойко — голям. И, както обикновено, различен от Пеевски.

Усещането, че политическите елити, законодателната, изпълнителната и съдебната власт, са порочно и криминално обвързани се подхранва и от отказа и неспособността на институциите да разследват съдържанието на разговорите между високо поставени магистрати. Нито съдебната власт, в лицето на ВСС, нито прокуратурата направиха каквото и да било, за да стане ясно бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева истината ли говори, а Бойко и медиите на Пеевски сведоха разговора до женски лафчета между “две каки”. Проблемът е малък, а Борисов отново е много по-голям и значим…

Това са само няколко примера за състоянието, в което е изпаднал нашият премиер, благодарение на медиите на Пеевски и пиарите си. В огледалния свят на премиера това са малки проблеми, а Бойко е толкова голям в своя свят от медийни чудеса...

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

31 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Браво! Право в десятката! Имам чувството,че българинът заради ниската си политическа култура си избира политиците заради цвета на вратовръзката или друго подобно. При това дори не осъзнаваме, че с конформизмът си сами си създаваме неудобствата от които умираме да се жалваме в последствие.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Чудесна статия! Следя всичко от Асен с интерес!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ти да видиш! Знаем думи на чужд език! Какъв гений! Каква мисъл! Краварите не те ли научиха на suitcase, Station, Moscow!
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Аре, давай до свидания при бурлаки на Волге бе, путиноид!
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бързам, изобщо нямам намерение да ти чета тъпизмите! Обаче, ти си тъп! Много комунисти се уредиха за нови грант-ове, а ти дремеш! Ето, Николайчо Младенов взе 130 000 лв от Краварника. Комунист, та дрънка. А, ти, дремеш! Бягай да мажеш паметници. Там си добър,а и ще ти дадат някой лев!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  щом бързаш - чемодан вокзал москва
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Браво Асенчо! Браво моето момче! Дълъг път те чака!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Стига да не те сложат на пързалката !
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Много глупости са написани под формата на "словесна еквилибристика" ! Ако почна да ги разобличавам едно по едно сигурно коментария ще излезе по дълъг от статията!Като се почне от това , че черпи заглавие он Една , която един въпрос не можа да зададе, а трябваше да и го напишат , до това , че всъщност Пеевски върти пари на ДПС , партия която три пъти е участвала в управлението , когато Г виж още ›› ЕРБ още не съществуваха ! Ама карай...звучи Реформаторски !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  тъп руски трол, ти едвам 5 реда си написал, без мисъл в главата, та по-дълъг материал от статията щял да пише - айде напиши го, ама не можеш, защото си празноглав неграмотник
  : 13 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  През такава "словесна еквилибристика "много лъжи могат да се пробутат , и то сладко завоалирани ! Та дори и да звучат правдоподобно !Като се почне , че КТБ беше тресната по времето на Орешарски ,и се мине че България е усвоила 20% повече Еврофондове от румънците ,/ които ни дава за пример/...през "опраскването на Съд.реформа" от ДПС , като трябва надълго да се обяснява , кой на виж още ›› прави етническата партия фактор в нашата политика...през това ,че министри "замитали" кражбите в КТБ , въпреки ,че това е далеч от тяхните правомощия !Изобщо много са внушенията , а истината малко по-различна ! А и ти си прекалено плоско "мозъче" за да даваш оценки !
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Браво ! Един журналист да има смелост и да напише истината.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  За съжаление са единици като него!
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ето това е Асен! Брилянтен, както обикновенно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  СОРОСОИДНИЯТ РЕПТИЛ Асен (най-предпочитаното име от циганите), пак акъл раздава . Аре Мангал, я си върни твоето име Асан, защото повече ти прилича и отговаря на егото ти !
 • Азис Франциски 6.1 Азис Франциски преди 3 години Профил на трол?
  Ти май като малък си бил обект на нездрав ромски интерес, който е оставил траен белег в съзнанието ти, а?
  : 8 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  СОРОСОИДНИЯТ РЕПТИЛ, както всички знаят, се казва Петър Волгин - нещо си се пообъркал! Или си много прост, 6!
  : 10 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Долният Педал от 6.2 - знам че мечтаеш да посмучеш чепа на Волгин. Ама по-полека, такива като теб соросоидни кретени има много и са се наредили вече на опашка да духат на Волгин! Един по-един и споко, на всички ще ви дойде реда! Не се блъскайте!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тук е пълно с тъпанари и черешката на тортата е дрислив октомврийчо !
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  октомврийчо винаги е бил винаги е бил тъп и дрислив - той е джудже-педал болен от логорея с олекотене мозъчна конструкция, боядисана в червено
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...